În weekendul 21-22 iunie, Salina Ocnele Mari devine spațiul ideal pentru a celebra identitatea românească, printr-un eveniment dedicat uneia dintre cele mai iubite piese ale costumului tradițional: ia.
Evenimentul, organizat cu ocazia Zilei Universale a Iei (sărbătorită anual pe 24 iunie, de Sânziene), reunește meșteri populari vâlceni și vizitatori din întreaga țară, într-un decor spectaculos – galeriile subterane ale salinei. Programul este deschis între orele 9.00 – 17.00 (ultima intrare în subteran la ora 15.30).
Meșteri vâlceni și tradiții vii
Vizitatorii vor putea admira și cumpăra creații autentice de la meșteri pricepuți în cusături, țesături, sculptură în lemn, prelucrarea materialelor vegetale sau a sării, dar și lucrări de artă decorativă.
Printre aceștia se numără:
- Maria Foltea, Elena Borța și Maria Neamțu – cusături tradiționale și piese de port popular;
- Emilia Constantin și Marin Ciurci – prelucrare lavandă și răchită;
- Costin Stângaciu și Ion Munteanu – sculptură în lemn;
- Ioana și Nicu Ristea – icoane, pictură pe lemn și sticlă;
- Nicolae și Ștefania Istratie – artă în sare, lucrări prezentate și la Expoziția Mondială OSAKA 2025.
De asemenea, copiii vor avea parte de ateliere de pictură și desen, special pregătite pentru a le stimula creativitatea și apropierea de tradițiile românești.
IA – simbol al identității românești
Confecționată din pânză albă de bumbac, in sau borangic, ia românească este mai mult decât un obiect vestimentar – este o poveste cusută cu fir, un semn al apartenenței la un neam și o cultură. Ornamentată cu motive tradiționale, broderii, mărgele sau paiete, ia spune despre muncă, frumusețe, răbdare și moștenire.