Peste 50.000.000 de lei pentru amenajarea de parcuri și grădini, în Craiova. Perioada de așteptare se prelungește

Anghel Catalin

Primăria Craiova își dorește să finalizeze proiectul „Amenajarea de parcuri și grădini în municipiul Craiova – Parcul Nicolae Romanescu”, până la data de 31.12.2025. Inițial, totul trebuia să fie gata la finalul anului 2024, apoi, s-a prelungit până în debutul verii 2025.

Reclame

Prin Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Craiova nr. 385/2017 a fost aprobat proiectul „Amenajarea de parcuri şi grădini în municipiul Craiova Parcul Nicolae Romanescu”, cod SMIS 124133, finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa Prioritară 5 – Îmbunătațirea mediului urban și conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de investitii 5.1- Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural în valoare totală de 54.346.024,96 lei inclusiv TVA, din care: valoarea eligibila 53.816.104,28 lei inclusiv TVA. Pentru implementarea proiectului, Municipiul Craiova a semnat Contractul de finanțare nr. 3510/06.12.2018”, se menționează în referatul e aprobare.

Consiliul local al Municipiului Craiova a aprobat, la finalul anului 2023, finalizarea proiectului până la data de 31.12.2024, cheltuielile pentru finalizarea acestuia, în valoare estimată de 398.611,68 lei (inclusiv TVA) precum şi asigurarea sumelor reprezentând alte cheltuieli ce pot să apară pentru finalizarea integrală a activităților, atingerea indicatorilor, rezultatelor şi obiectivelor propuse şi asigurarea funcționalității proiectului și a fost modificat în sensul prelungirii duratei acestuia până la data de 31.12.2024. Ulterior, perioada de implementare a proiectului a fost prelungită până la data de 30.06.2025.

Investiții masive în Parcul Nicolae Romanescu

În parcul Nicolae Romanescu se pregătesc mai multe investiții, printre care și clădirea Debarcaderului. Autoritățile locale sunt gata să investească 226.890,00 de lei doar pentru Servicii de elaborare Expertiză tehnică (E.T.) și Documentația de avizare a lucrărilor de intervenții

Parcul Nicolae Romanescu este monument de categoria A, iar toate intervenţiile din Incinta acestuia se supun, ca atare, reglementărilor specifice în domeniu. Intervenţia propusă urmăreşte revitalizarea malului nordic al Lacului Mare din Parcul Nicolae Romanescu printr-o reamenajare atentă, ce integrează soluţii moderne şi sustenabile, respectând reglementările de patrimoniu şi mediu, pentru a îmbunătăți experiența vizitatorilor şi a pune în valoare potenţialului zonei.

Terenul propus pentru amenajarea zonei de agrement include atât suprafaţa pe care se află în prezent Restaurantul Debarcader şi construcțiile aferente, concesionate unor societăți comerciale, cât şi malul nordic al lacului adiacent restaurantului din Parcul Nicolae Romanescu, care face parte din public, la fel ca întregul teren al parcului.

Proiectul vizează intervenții la clădirea Restaurantului Debarcader, cât și amenajarea malului de nord al lacului din zona restaurantului conform delimitării anexate, integrându-se armonios în peisajul natural al zonei. În acest context, este important a se realiza un studiu istoric și o expertiză tehnică care să evidenţieze faptul că structura actuală nu mai păstrează autenticitatea unei construcţii valoroase originale, că este lipsită de orice valoare stilistică și arhitecturală, că nu prezintă elemente remarcabile de stil, execuție sau inovație tehnică, că aceasta folosește materiale comune, nespecifice arhitecturi de patrimoniu şi că se poate interveni substanțial asupra sa”, s-a specificat în caietul de sarcini.

Reclame
author avatar
Anghel Catalin
Distribuie acest articol