Mraconia, mănăstirea de sub ape, comoara spirituală de pe malul Dunării

Jurnalul Olteniei

La doar 15 kilometri de Orșova, ascunsă între stâncile spectaculoase ale Defileului Dunării, Mănăstirea Mraconia îmbină credința, istoria zbuciumată și peisajele de vis într-un loc cu totul aparte pentru turiștii care caută mai mult decât o simplă destinație.

Reclame


Ridicată în apropierea locului unde a existat o mănăstire veche încă din 1523, lăcașul actual stă astăzi martor tăcut al vremurilor tulburi prin care a trecut spiritualitatea românească. Prima atestare documentară vorbește despre o mănăstire fondată de banul Nicola Gârlișteanu, sub oblăduirea Episcopiei de la Vârșeț, cu hramul Sfântului Prooroc Ilie. Însă istoria ei este mai veche, după cum arată cronicile protopopului Nicolae Stoica de Hațeg, care consemna în 1829 că, încă din secolul al XV-lea, călugării mănăstirii se refugiau din calea turcilor la Orșova, în urma bătăliei de la Varna și căderii Constantinopolului.
Distrusă în timpul războiului ruso-austro-turc din secolul XVIII, refăcută apoi și iarăși demolată de regimul comunist în 1967 pentru a face loc lacului de acumulare de la Porțile de Fier, vechea mănăstire a fost aproape uitată. Doar când Dunărea scade dramatic, ruinele în formă de cruce mai ies la suprafață, ca o fantomă a trecutului. Din vechiul lăcaș s-au păstrat doar ușile împărătești și o candelă, păstrate astăzi la muzeul parohial din Eșelnița.
După 1989, locul a renăscut. Mitropolitul Olteniei a inițiat reconstrucția mănăstirii, iar între 1993 și 2000 a fost ridicată actuala biserică, zidită din cărămidă, în formă de cruce, cu altar, naos, pronaos și pridvor deschis. Lăcașul poartă astăzi două hramuri: „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” și „Sfânta Treime”.
Mănăstirea Mraconia nu este doar un loc de rugăciune, ci o adevărată poartă către istoria unei spiritualități care a rezistat valurilor istoriei. Situată chiar lângă celebrul chip sculptat al regelui dac Decebal, este una dintre cele mai spectaculoase opriri de pe Clisura Dunării, unde liniștea, trecutul și natura se întâlnesc într-un tablou greu de uitat.
Pentru cei care vor să descopere o Românie profundă, autentică și emoționantă, Mraconia este mai mult decât o destinație turistică – este o călătorie în timp și suflet.

sursa foto wikipedia

Reclame
author avatar
Jurnalul Olteniei
Distribuie acest articol