Mesajul tăcut al lui Ion Iliescu: Ce voia să transmită românilor înainte de turul 2 dintre Georgescu și  Lasconi

Delia Pătru
Foto: Facebook/ Elena Lasconi, Călin Georgescu. Colaj: Jurnalul Olteniei

Fostul președinte al României, Ion Iliescu pregătise un mesaj special pentru alegerile prezidențiale din 2024, pe care intenționa să îl facă public pe 6 decembrie, înainte de turul 2 dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi.

Reclame

Nu mai făcuse asta niciodată, însă, cântărind momentul în care ajunsese România, Iliescu a considerat că fundamentele democrației noastre sunt atacate. Înainte de internarea în spital, a dat ”verde” pentru ca mesajul să fie publicat.

„Nu ne putem întoarce la lumea de dinainte de 1989”, suna una dintre primele fraze ale mesajului pe care Ion Iliescu a vrut să-l comunice românilor pe 6 decembrie 2024, scrie hotnews.ro În turul 2 al alegerilor prezidențiale se calificaseră, în această ordine, Călin Georgescu și Elena Lasconi.

PSD era împărțit pe cine să susțină. Marcel Ciolacu s-a pronunțat, dar alți lideri social-democrați și mulți primari tăceau. Se vorbea despre o susținere ”implicită” a PSD. Societatea era într-o fierbere fără precedent. Și, atunci, fostul președinte Ion Iliescu a pregătit o scrisoare. Ziua publicării era decisă pentru 6 decembrie, vineri, chiar când începea votul în diaspora. În aceeași zi, însă, Curtea Constituțională a României a decis anularea alegerilor. Iliescu a păstrat mesajul. 

Ion Iliescu a făcut public mesajul, pe care nu l-a mai dat în decembrie, într-un dialog pe care l-a avut, înainte de a fi internat, cu Ionuț Vulpescu, fostul său consilier prezidențial și ministru al culturii. Vulpescu este unul dintre cei mai apropiați colaboratori ai fostului șef de stat.

„Știu că am fost și încă sunt țapul ispășitor al multora”

”Cineva trebuie să adune mereu cioburile din societate, o țară nu poate progresa doar pe ură și pe conflict permanent”,  spune Ion Iliescu în mesajul său. 

”Știu că am fost și încă sunt țapul ispășitor al multora dintre cei care cred că lucrurile sunt mai simple cu etichete și lozinci. Istoria are însă bunul obicei de a nu lucra în regim de breaking news și așază, mai devreme sau mai târziu, pe fiecare la locul său”.

„Nu există întotdeauna un candidat ideal de ales, dar mereu e de dat un vot pentru democrație”, spune Ion Iliescu în mesajul său. ”Alegerile politice nu sunt doar despre oameni, ci mai ales despre consecințele a ce reprezintă oamenii”.

„Nu ne putem întoarce la lumea de dinainte de 1989”

Ce dorea el să spună românilor în decembrie 2024 și a hotărât să le spună acum, în iunie 2025?

„Românii au de ales, prin votul lor, între a duce societatea în trecut sau în viitor”, a spus fostul președinte.

„În 22 decembrie 2024 se împlinesc 35 de ani de la Revoluția Română. Îmi doresc ca aceasta să nu fie vârsta cea mai scurtă a democrației în țara noastră. Nu ne putem întoarce la lumea de dinainte de 1989”, a continuat Ion Iliescu.

”Eu am fost ales cu 12.232.498 de voturi, la 20 mai 1990. 7.393.429 dintre români mi-au acordat încrederea în 1992. Deși am pierdut în 1996, aproape 6 milioane de oameni au crezut și atunci în mine”.

Iliescu a invocat episodul turului 2 din anul 2000, când s-a înfruntat cu Corneliu Vadim Tudor. 

„Peste patru ani, câștigam din nou cu aproape 7 milioane de voturi. S-a spus despre mine în 2000, că a câștigat atunci răul cel mai mic. Răul cel mai mic, care am fost eu, a dus apoi, împreună cu guvernarea PSD, Romania în NATO și UE. Răul cel mai mic a adus libertatea cea mai mare, posibilă prin atitudinea pro-europeană și pro-atlantică. Știu că atunci, în 2000, m-au votat și mulți care aveau, poate, convingeri de dreapta. Mi-am dedicat acei ani și lor, promovând un mandat al Reconcilierii naționale”.

„Să aparținem familiei europene și NATO”

„Acesta trebuie să fie și viitorul nostru, astăzi, la 35 de ani de la Revoluție: să aparținem familiei europene, fără a avea dubii sau a ridica semne de întrebare, și să ne păstrăm siguranța prin apartenența la NATO”. 

„Sunt împotriva fanatismelor, extremismelor și iraționalului, ca om de stânga și ca fost Președinte al României.  Politica nu e misticism, nici nu poate fi redusă la propagandă”, a mai spus cel care a avut trei mandate de președintele al României. 

„Sunt români care poate nu prețuiesc cunoașterea, dar toți își iubesc libertatea. Întrebarea corectă e ce e mai bine pentru România? Decembrie 2024 trebuie să fie cel puțin la fel de bun ca decembrie 1989 pentru luciditatea politică a românilor. Sunt 35 de ani de când România s-a eliberat de marginalitate, de eticheta țărilor sovietice, comuniste de la Est”.

Mulți s-au întrebat de ce tace Iliescu

În decembrie 2024, reapăruseră pe scena politică nu doar populismul, naționalismul ci și, specific, legionarismul. Iar confruntarea și respingerea extremei drepte era un punct programatic al PSD din vremea lui Ion Iliescu.

De aceea, mulți simpatizanți sau membri ai PSD se întrebau de ce tace Ion Iliescu. În mesajul pregătit, Iliescu spunea: ”Sunt împotriva fanatismelor, extremismelor și iraționalului, ca om de stânga și ca fost Președinte al României”.  

„Fac un apel ca românii să nu voteze pentru o societate închisă”

„Fac un apel ca românii să nu voteze pentru o societate închisă. Să nu voteze, refulând sentimentele pentru clasa politică, impostura, naivitatea și toxicitatea virală. Dacă e însă ceva de viralizat în țara aceasta, acel lucru e democrația”, susține fostul șef de stat.  

Ion Iliescu crede, în încheierea mesajului său, că el e parte a generației care a participat la reinstaurarea votului liber în România. Și că asta înseamnă, uneori, ”milioane de români care vrând să sancționeze clasa politică își faultează propria țară”. E parte a democrației.

Și că își dorește ca să existe suficient de mulți oameni „care să voteze pentru libertatea celor care au nevoie de timp să se maturizeze și să înțeleagă cât înseamnă UE și NATO pentru mândria lor de a fi indivizi moderni”.

Ion Iliescu spune în mesaj că speră ca românii să voteze mereu pentru ei, dar „și pentru cei care au înțeles deja cât înseamnă să gândești, să iubești și să trăiești din libertate”. 

Mesajul lui Ion Iliescu

„În 22 decembrie 2024 se împlinesc 35 de ani de la Revoluția Română. Îmi doresc ca aceasta să nu fie vârsta cea mai scurtă a democrației în țara noastră. Nu ne putem întoarce la lumea de dinainte de 1989. Românii au de ales, prin votul lor, între a duce societatea în trecut sau în viitor.

Cât despre prezent, trebuie să înțelegem că alegerile în politică, așa cum sunt și opțiunile de viață, au costuri și de cele mai multe ori nu sunt ușor de făcut. Nu există întotdeauna un candidat ideal de ales, dar mereu e de dat un vot pentru democrație. Politica nu este ideală, dar trebuie să fie despre idealuri.

Alegerile politice nu sunt doar despre oameni, ci mai ales despre consecințele a ce reprezintă oamenii. Bătălia ideilor rămâne cea mai importantă.

Eu am fost ales cu 12.232.498 de voturi, la 20 mai 1990. 7.393.429 dintre români mi-au acordat încrederea în 1992. Deși am pierdut în 1996, aproape 6 milioane de oameni au crezut și atunci în mine. Peste patru ani, câștigam din nou cu aproape 7 milioane de voturi. S-a spus despre mine în 2000, că a câștigat atunci răul cel mai mic.

Răul cel mai mic, care am fost eu, a dus apoi, împreună cu guvernarea PSD, Romania în NATO și UE. Răul cel mai mic a adus libertatea cea mai mare, posibilă prin atitudinea pro-europeană și pro-atlantică. Știu că atunci, în 2000, m-au votat și mulți care aveau, poate, convingeri de dreapta. Mi-am dedicat acei ani și lor, promovând un mandat al Reconcilierii naționale.

Am conștiința împăcată că am fost un președinte al tuturor românilor. Noi personalizăm în general politica și aplicăm un dublu standard, care să ne justifice neputințele și subiectivismele. Știu că am fost și încă sunt țapul ispășitor al multora dintre cei care cred că lucrurile sunt mai simple cu etichete și lozinci. Istoria are însă bunul obicei de a nu lucra în regim de breaking news și așază, mai devreme sau mai târziu, pe fiecare la locul său.

Cineva trebuie să adune mereu cioburile din societate, o țară nu poate progresa doar pe ură și pe conflict permanent. Acesta trebuie să fie și viitorul nostru, astăzi, la 35 de ani de la Revoluție: să aparținem familiei europene, fără a avea dubii sau a ridica semne de întrebare, și să ne păstrăm siguranța prin apartenența la NATO. În rest, vor circula întotdeauna narațiuni sociale despre cum ne inventăm dușmanul. Câtă vreme nu ne suntem noi înșine proprii dușmani, democrația are un viitor. 

Toată viața mea politică am pledat pentru dialog și echilibru. Cred în rațiune și raționalitate în politică. Sunt împotriva fanatismelor, extremismelor și iraționalului, ca om de stânga și ca fost Președinte al României. 

Politica nu e misticism, nici nu poate fi redusă la propagandă. Sfera publică e divizată de opinii. O societate nu se poate menține decât prin cunoaștere, iar cunoașterea nu se face decât din libertate, prin educație și prin cultură, nu prin dezbinare și prin cultivarea urii în societate și a intoleranței. Sunt români care poate nu prețuiesc cunoașterea, dar toți își iubesc libertatea. Plecând de aici, sper să depășim fracturile sociale legate de opinii modelate prin diferiți factori de influență despre cine e mai bun pentru România.

Întrebarea corectă e ce e mai bine pentru România? Decembrie 2024 trebuie să fie cel puțin la fel de bun ca decembrie 1989 pentru luciditatea politică a românilor.

Sunt 35 de ani de când România s-a eliberat de marginalitate, de eticheta țărilor sovietice, comuniste de la Est. În 35 de ani de libertate, românii trebuie să fi înțeles măcar că a face politică nu înseamnă a alege între a fi anti sau pro cineva, ci anti sau pro ceva. Nu ne alegem un locatar la Cotroceni, un vecin, un individ de proximitate, ci un Președinte care trebuie să aibă conștiința unor valori care fac ca Uniunea Europeană să fie lumea deschisă de care România aparține, care fac ca NATO să fie lumea sigură în care vrei să trăiești și din care România face parte.

Mă bucur că de la 1 Ianuarie 2025 România va adera la spațiul Schengen, iar aderarea la OCDE, în 2026 este de asemenea un obiectiv strategic pentru dezvoltarea țării. Fac un apel ca românii să nu voteze pentru o societate închisă. Să nu voteze, refulând sentimentele pentru clasa politică, impostura, naivitatea și toxicitatea virală. Dacă e însă ceva de viralizat în țara aceasta, acel lucru e democrația. Istoria face ca și eu, cel care am participat la democrația acestei țări, să trăiesc cu încredere acest decembrie. Și o fac cu aceleași convingeri ca atunci când am făcut votul acesta posibil pentru milioanele de români care vrând să sancționeze clasa politică își faultează propria țară.

Sper ca electoratul să voteze pentru libertatea celor care au nevoie de timp să se maturizeze și să înțeleagă cât înseamnă UE și NATO pentru mândria lor de a fi indivizi moderni. Să voteze și pentru cei care au înțeles deja cât înseamnă să gândești, să iubești și să trăiești din libertate. Să voteze ca România viitorului, care a început în 1989, să continue dincolo de 2024. Într-un același, și totuși altfel, de decembrie”, este mesajul pe care Ion Iliescu l-a făcut public pe blogul lui Ionuț Vulpescu.

Reclame
author avatar
Delia Pătru
Distribuie acest articol