Liderii PSD, PNL, UDMR și USR, discuții până la miezul nopții la Cotroceni. Ce creșteri de taxe îi propun partidele

Delia Pătru
Foto: presidency.ro

Liderii PSD, PNL, USR și UDMR au fost chemați de președintele Nicușor Dan, miercuri seară, la la Cotroceni, înainte de consultările oficiale de joi. S-au prezentat măsurile fiscale aflate în discuție pentru reducerea deficitului bugetar.

Reclame

Discuțiile de la Palatul Cotroceni s-au terminat puțin înainte de miezul nopții. La întâlnirea cu președintele au participat liderii PSD, Sorin Grindeanu, PNL, Ilie Bolojan, USR, Dominic Fritz, UDMR, Kelemen Hunor, și Varujan Pambuccian de la minorități, scrie hotnews.ro

Nu au existat declarații după întâlnire, pentru că presa n-a avut acces la Cotroceni, iar liderii au decis să comunice public abia după consultările de joi, în care președintele cheamă partidele la discuții. N-am izbutit să obținem informații suplimentare, de după miezul nopții, altele decât măsurile convenite, pe care le puteți găsi în partea a doua a acestui articol.

Pasul consultativ de joi este cerut de Constituție înainte de desemnarea unui premier. Consultările de la ora 11.

Lista măsurilor fiscale aflate pe masa negocierilor

Partidele au schițat un plan de măsuri fiscale pentru reducerea deficitului bugetar, care să fie trecut prin Parlament prin asumarea răspunderii Guvernului, conform informațiilor HotNews din interiorul celor patru partide.

Aceste măsuri trebuie prezentate vineri la Bruxelles de către Guvernul României.

Una dintre măsurile luate în calcul, care ar urma să fie prezentată la Consiliul pentru Afaceri Economice și Financiare (ECOFIN), este  majorarea TVA de la 19% la 21%, conform surselor citate. TVA de 9% ar urma să fie menținută doar pentru alimente și medicamente.

O altă măsură în discuție vizează creșterea impozitului pe dividende de la 10% la 16%.

Alte măsuri aflate în planul schițat de liderii celor patru partide:

  • TVA de 19% pentru jocurile de noroc și impozit de 20% pentru câștiguri.
  • Creșterea bazei de impozitare pentru CASS, fără a se decide până acum cum va fi făcută.
  • Reducerea numărului de bugetari și comasarea instituțiilor publice (de exemplu, să fie redus numărul de deconcentrate)

Prin aceste măsuri, la bugetul de stat trebuie aduse 30 de miliarde de lei, pentru a reduce deficitul de la 9,3%, cât a fost anul trecut, la 7%.

Viitorul guvern va trebui să ia măsuri de corecție, majoritatea nepopulare, dar necesare, a spus președintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, într-o conferință de presă susținută în 13 iunie. De asemenea, trebuie crescute veniturile, iar acest lucru nu se va putea întâmpla fără creșteri de taxe și impozite, a mai spus el.

Împărțirea ministerelor 

Din informațiile HotNews de până acum din interiorul celor patru partide, PSD va avea 6 ministere și funcția de secretar general al Guvernului, PNL și USR vor avea câte 4 portofolii, iar UDMR 2, după cum urmează: 

PSD

  • Justiție 
  • Transporturi 
  • Muncă
  • Agricultură 
  • Sănătate 

PNL

  • Ministerul de Interne
  • ⁠Finanțe
  • Educație

USR

  • Ministerul de Externe
  • Apărare
  • Economie
  • Mediu

UDMR

  • Cultură
  • Dezvoltare

Ministerele Energiei și Fondurilor Europene nu au fost încă decise.

Pentru Ministerul Sănătății, care ar rămâne la PSD, printre numele vehiculate se numără Alexandru Rogobete, președintele comisiei pentru Sănătate de la Camera Deputaților și Carmen Orban – membră a comisiei pentru Sănătate de la Senat.

Ministerul Transporturilor ar urma să fie condus de Ciprian Șerban, actualul președinte al Camerei Deputaților.

La pachet cu portofoliile miniștrilor, sunt discutate și alte funcții. De exemplu, șefia Camerei Deputaților va reveni PSD și va fi ocupată, potrivit informațiilor HotNews de Sorin Grindeanu. Șefia Senatului revine PNL, deși a existat o discuție în care reprezentanții USR și-au dorit să obțină funcția celui de-al doilea om în stat. USR primește Avocatul Poporului, iar UDMR numirea unui judecător la Curtea Constituțională.

Pe de altă parte, liderii UDMR fiind nemulțumiti de faptul că ar urma să primească două ministere considerate fără influență reală.

Într-o intervenție la RFI miercuri dimineață, liderul UDMR, Kelemen Hunor, a spus că prezența UDMR în viitorul Guvern nu e sigură.  

„De ce să fie sigură? Dacă se poate fără noi? În politică nu e altruism, e doar aritmetică. Când ești doar decor, nu ai instrumente, nu ai ministere de forță, atunci ești acolo doar să fii decor. Așa a fost și în 2023”, a afirmat el.

Desemnarea premierului și audieri 

Administrația prezidențială a anunțat că joi vor avea loc consultări cu partidele parlamentare. Următorul pas este desemnarea premierului. 

Negocierile vor începe joi cu delegația PSD, de la ora 11.00, și se vor încheia la 14.30, cu cea a minorităților naționale. Consultările reprezintă ultimul pas constituțional înainte ca președintele să anunțe oficial cine este desemnat prim-ministru.

Președintele este așteptat să îl desemneze premier pe Ilie Bolojan.

Vineri, urmează ca PSD să decidă, printr-un referendum intern, dacă intră sau nu la guvernare. Sâmbătă, partidele ar urma să stabilească cine va ocupa fotoliile de ministru, iar luni de la ora 09:00 să înceapă la Parlament audierile viitorilor miniștri. Apoi, Guvernul va trebui să primească votul în plenul reunit al celor două Camere din Parlament și să depună jurământul în fața președintelui Nicușor Dan. 

Reclame
author avatar
Delia Pătru
Distribuie acest articol