Având în vedere numărul crescut de solicitări de debranșare de la sistemul centralizat de termoficare, autoritățile atrag atenția asupra mai multor aspecte esențiale privind viitorul încălzirii în municipiul Râmnicu Vâlcea. Hotărârea Consiliului Local nr. 168/11.06.2025, care prevedea eliminarea a șase zone unitare de încălzire, măsură ce ar fi permis debranșarea consumatorilor din aceste zone, a fost suspendată, ca urmare a demersurilor Instituției Prefectului, pe fondul unor neconformități sesizate în procesul de adoptare.
Pe fondul acestor evoluții, Consiliul Județean Vâlcea derulează un proiect major prin programul „Termoficare”: „Modernizarea, reabilitarea, retehnologizarea și extinderea sistemului de alimentare centralizată cu energie termică în municipiul Râmnicu Vâlcea”.
Proiectul include construirea unei noi centrale pe gaz în două etape, care va înlocui actuala instalație pe cărbune a CET Govora – inclusă în programul de închidere conform OUG 108/2022. Etapa I presupune punerea în funcțiune a patru cazane cu apă fierbinte pentru a asigura rapid furnizarea agentului termic. Etapa a II-a include instalarea a cinci motoare termice de câte 10,4 MW electrici fiecare. Energia electrică produsă va fi vândută, ceea ce va permite scăderea prețului final la energia termică pentru consumatori.
În paralel, Legea 121/2014 privind eficiența energetică impune obligativitatea contorizării individuale în toate imobilele de tip condominiu până la 1 ianuarie 2026. Această măsură va permite alocarea corectă a costurilor de încălzire, inclusiv pentru apa caldă și spațiile comune.
În lipsa contorizării, locatarii racordați la sistemul centralizat ajung să plătească și pierderile sau costurile comune, ceea ce creează inechități față de cei debranșați.
Totuși, reprezentanții CET Govora subliniază că prețurile practicate la producerea și distribuția agentului termic se numără printre cele mai mici din țară. Aceste rezultate sunt datorate reducerii pierderilor, optimizării costurilor și modernizării treptate a infrastructurii.
„Având în vedere politica Uniunii Europene de tranziție către surse de energie mai curate și pe reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, rezultă că sistemul centralizat este singura soluție pe termen lung pentru încălzirea populației deoarece:
- Prin directiva UE nr. 2024/1275 se interzice, începând cu 01 Iulie 2025, acordarea de subvenții de către autoritățile publice locale pentru montarea centralelor termice de apartament.
- Începând cu anul 2027 se vor plăti emisiile de CO2 la arderea gazului în centralele de apartament, ceea ce va duce la o creștere a costurilor cu încălzirea cu aproximativ 30%;
- Începând cu anul 2030 se interzice montarea de centrale de apartament în imobilele nou construite, acestea fiind racordate la sistem centralizat, sau în lipsa acestuia având centrale de scară sau de imobil;
- Începând cu anul 2040 se interzice comercializarea centralelor de apartament pe gaz iar ținând cont că orice centrală are o anumită durată de viață, va fi imposibilă înlocuirea acestora.
Considerăm că printr-un efort comun, al autorităților locale și județene, al CET Govora și al asociațiilor de locatari se poate dezvolta un sistem centralizat durabil, modern și eficient de termoficare”, transmit reprezentanții CET.