Polițiștii rutieri din județul Mehedinți au desfășurat o amplă acțiune de verificare și sancționare a conducătorilor de trotinete și mopede electrice. Rezultatul? 49 de persoane amendate, iar un minor de 15 ani s-a ales cu dosar penal, după ce a fost prins conducând un moped electric fără permis și fără înregistrare.
Acțiunea face parte dintr-o serie de măsuri menite să responsabilizeze utilizatorii de trotinete electrice și să prevină accidentele tot mai frecvente în care aceștia sunt implicați.
„Trotinetele electrice sunt tot mai prezente în trafic, dar trebuie să înțelegem că nu sunt jucării. Nerespectarea legislației rutiere poate duce la accidente grave și, în unele cazuri, chiar la dosare penale”, au transmis reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Mehedinți.
În timpul raziilor, polițiștii au identificat în municipiul Drobeta-Turnu Severin un minor de 15 ani care conducea un moped electric pe strada Portului. Vehiculul nu era înregistrat, iar tânărul nu deținea permis de conducere, așa cum cere legea în cazul mopedele electrice.
„În cauză a fost întocmit dosar penal pentru conducerea unui vehicul fără permis și punerea în circulație a unui vehicul neînmatriculat”, a precizat IPJ Mehedinți. Vehiculul a fost supus unei expertize tehnice și apoi restituit proprietarului.
În primele cinci luni ale anului 2025, au fost sancționați, la nivelul județului, 610 conducători de trotinete, ca urmare a nerespectării regulilor de circulație pe drumurile publice sau implicării în evenimente rutiere, mai arată reprezentanții IPJ Mehedinți. În perioada menționată, în Drobeta Turnu Severin s-au produs 15 accidente rutiere în care au fost implicați trotinetiști, în 13 situații stabilindu-se că au fost vinovați de producerea evenimentelor.
Ce spune legea?
Potrivit legislației în vigoare, dacă o trotinetă electrică depășește viteza de 25 km/h sau are o putere mai mare de 2 kW, aceasta este considerată moped. În acest caz, este obligatorie:
- Deținerea unui permis de conducere (cel puțin categoria AM);
- Înmatricularea sau înregistrarea vehiculului.
Conducerea unui astfel de vehicul fără permis este infracțiune și se pedepsește conform Codului Penal.
Reguli esențiale pentru trotinetele electrice:
- Vârsta minimă pentru a conduce o trotinetă electrică este 14 ani;
- Pe timp de noapte sau când vizibilitatea este redusă, trotineta trebuie să fie echipată cu sisteme de iluminare și reflectorizare;
- Casca de protecție este obligatorie pentru tinerii sub 16 ani care circulă pe carosabil;
- Trotinetele nu au voie să transporte pasageri;
- Circulația este permisă doar pe drumuri cu viteză maximă admisă de 50 km/h, în lipsa unei piste pentru biciclete;
- La schimbarea direcției, conducătorii trebuie să coboare și să împingă trotineta pe lângă ei.
Poliția anunță că astfel de acțiuni vor continua în perioada următoare.