Luna iulie vine cu prețuri mari. Expiră plafonările la alimente, energie și RCA

Delia Pătru
Foto: pixabay.com

Luna iulie va veni cu prețuri mai mari. În primul rând, cele de la energie, de unde dispar plafonarea și compensarea. Iar odată ce cresc facturile la energie, imediat vin și prețurile la alimente. Pe lângă faptul că expiră și plafonarea adaosului comercial la o serie de alimente de bază. În plus, și polițele RCA vor expira.

Reclame

Plafonarea preţurilor la alimentele de bază a fost prelungită de Guvern până la 30 iunie 2025

Lista alimentelor de bază cu adaos comercial plafonat:

– pâine albă simplă cu gramaj cuprins între 300-500 grame, fără specialități;

– lapte de vacă de consum 1 l, grăsime 1,5%, cu excepția UHT;

– brânză telemea de vacă vrac;

– iaurt simplu din lapte de vacă, 3,5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame;

– făină albă de grâu „000“ până la 1 kg;

– mălai până la 1 kg;

– ouă de găină calibrul M;

– ulei de floarea-soarelui până la 2 l;

– carne proaspătă pui;

– carne proaspătă porc;

– legume proaspete vrac;

– fructe proaspete vrac;

– cartofi proaspeți albi vrac;

– zahăr alb tos până la 1 kg;

– smântână – 12% grăsime;

– unt până la 250 grame;

– magiun până la 350 grame.

Prețul polițelor RCA rămâne plafonat până la 1 iulie 2025

Printr-o hotărâre apărută în primăvara lui 2023, Executivul a stabilit plafonarea prețului polițelor de asigurare obligatorie auto. Apoi, prin modificări succesive ale actelor ce conțin măsura, Guvernul a decis prelungirea perioadei în care se aplică prețurile plafonate la RCA inițial până pe 31 martie a.c., apoi până la final de iunie 2025.

Spre finalul anului trecut, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunțat care vor fi tarifele de referință pentru polițele RCA în următoarele șase luni, scrie adevarul.ro

Prețul, calculat în funcție de puterea motorului

Potrivit noii metodologii ASF, tarifele nu se mai calculează în funcție de capacitatea cilindrică a motorului, ci de puterea acestuia.

Tarifele variază în funcție de zona în care este înregistrat vehiculul, fiind calculate separat pentru București-Ilfov și restul județelor din țară.

Cel mai mic tarif de referință este de 1.064 lei, pentru o mașină cu o putere de 50 de kilowați, deținută de o persoană cu vârsta între 51 și 60 de ani, ceea ce înseamnă creștere de 9,1% față de tarifele anterioare.

Cel mai mare tarif de referință ajunge la 3.964 lei pentru o persoană sub 30 de ani care conduce un autovehicul cu o putere de peste 300 de kilowați.

Impactul cel mai mare va fi pentru tinerii șoferi și posesorii de mașini puternice, categorii care suportă cele mai mari costuri. În schimb, persoanele cu vârste mai mari și proprietarii de mașini cu puteri reduse au de suportat creșteri mai mici.

Plafonarea prețurilor la energie electrică, valabilă până la 30 iunie

În prezent, prețul energiei electrice este plafonat până la data de 30 iunie, pentru un consum egal sau mai mic de 100 Kwh fiind perceput un preț de 0,68 lei/KwH, 0,8 lei/Kwh pentru un consum cuprins între 100,01 și 255 kWh și pentru clienții cu consum lunar între 255,01 și 300 kWh exclusiv pentru consumul primilor 255 kWh. Prețul de 1.30 lei/kWh (TVA inclus) este aplicabil pentru clienții cu consum lunar între 100,01 și 300 kWh, exclusiv pentru consumul de energie electrică ce depășește 255kWh, precum și integral pentru clienții casnici al căror consum lunar la locul de consum este mai mare de 300 kWh/lună.

Furnizorii de energie electrică au transmis deja clienților casnici ofertele cu noile prețuri pe care le vor practica după data de 1 iulie, când măsurile de plafonare compensare a facturilor vor expira.

PPC a transmis clienților săi oferta pentru perioada 1 iulie 2025 – 27 mai 2026, care include prețul abonamentului zilnic plătit pentru fiecare loc de consum și prețul pentru energia electrică consumată, inclusiv accizele, TVA, tarifele de transport, servicii și distribuție.

Astfel, începând cu data de 1 iulie 2025, dacă măsura plafonării prețurilor la energia electrică nu este prelungită, PPC va percepe un tarif unic pe kilowat de 1,55 lei, la care se adaugă și prețul abonamentului zilnic pentru locul de consum, de 0,43 lei.

Un alt mare furnizor de energie electrică, Electrica Funizare are un preț al energiei active de 0,842 lei/kWh, la care se adaugă tarifele reglementate și taxele, astfel că prețul final facturat va fi cuprins între 1,50 și 1,59 lei/KWh, în funcție de zona de distribuție a clientului, potrivit profit.ro.

Premier Energy (fostul CEZ Vânzare) propune un preț al energiei active de 0,84 lei/kWh, prețul final ajungând la 1,50 și 1,58 lei/kWh, în funcție de zona de rețea.

Singurul mare furnizor cu o ofertă redusă cu aproape 50% este Hidroelectrica, care practică un preț de furnizare de 0,45 lei/KWh, prețul final ajungând la 1,03-1,19 lei/KWh, în funcție de zona de distribuție.

Ca să poată să facă față tuturor scumpirilor, oamenii spun că vor renunța la alte cheltuieli

Întrebați cum vor face față tuturor scumpirilor, mulți români au spus că vor reduce sau chiar elimina cheltuielile considerate neesențiale, cum ar fi vacanțele, ieșirile în oraș sau cumpărăturile pentru produse de îmbrăcăminte, scrie digi24.ro

– Nu merg în concedii, și cu asta am spus tot.

 – De când n-ați mai fost în concediu?

– Oooo! De 6 ani. N-am avut cu ce. Și așa măcar mănânc, și atât. Și plătesc tot ce am de plătit.

****

– Nu știu cum ne vom descurca, pensiile sunt foarte mici, foarte greu ne descurcăm noi pensionarii. Mai muncim la țară, dar și la țară, dacă nu sunt condiții de ploaie nu facem nimic nici în grădini.

– Și atunci cum vă veți descurca mai departe?

 – Facem economii! Mai tăiem de la alimente, luăm mai bine medicamentele și uite așa mai supraviețuim.

– Mai aveți doamnă de unde tăia?

– Nu prea, nu prea. Dar ce să facem?

****

– Nu prea ai de unde tăia, că se scumpesc și gaze, și curent și toate, e lanț.

****

– Care are bani, va fi bine, care nu… Dar după cum reacționează guvernanții, și pe ăia cu bani o să-i lase fără bani. Fiecare trebuie să se chibzuiască! Să se chibzuiască fiecare și să adune ceva acolo, sa aibă, să supraviețuiască.

Reclame
author avatar
Delia Pătru
Distribuie acest articol