Zeci de incendii au afectat pădurile Mehedințiului anul trecut. Pompierii au luptat zile în șir cu flăcările.
Probleme au fost și în alte județe, iar acum autoritățile anunță că aceste zone vor fi permanent supravegheate.
Ministrul Mediului Mircea Fechet anunţă începerea monitorizării permanente prin imagini satelitare, intensificarea patrulelor în zonele forestiere cu risc ridicat şi mobilizarea echipelor de intervenţie în proximitatea focarelor istorice de incendii.
ȚSuntem cu ochii pe Caraș-Severin, Gorj, Mehedinți, Dolj și Timiș. Sunt cele mai vulnerabile județe în ceea ce privește incendiile de pădure, iar pentru că se anunță un sezon de vară secetos, cu temperaturi extreme, ne concentrăm pe prevenție și monitorizare nu doar în aceste regiuni, ci la nivelul întregii țări.
Am discutat, alături de conducerea Gărzii Forestiere Naționale (GNM), inspectorii-șefi ai gărzilor forestiere teritoriale, specialiști ai Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) și experți din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) despre cum putem consolida mecanismul de monitorizare și intervenție rapidă, în special în zonele cu risc crescut, identificate pe baza statisticilor din ultimii ani.
Ne-am propus să protejăm, cu vigilență maximă, pădurile României, iar asta înseamnă să fim pregătiți, să acționăm coordonat și să prevenim orice situație care poate degenera într-un dezastru ecologic.
În aceste condiții, începem monitorizarea permanentă prin imagini satelitare, intensificăm patrulele în zonele forestiere cu risc ridicat și mobilizăm echipe de intervenție în proximitatea focarelor istorice.
Toate planurile locale de apărare împotriva incendiilor vor fi verificate și reactivate, iar oamenii vor fi informați despre riscurile utilizării focului în apropierea pădurilor, în special fermierii și turiștii.
Cele mai multe incendii din fondul forestier sunt cauzate de activități umane necontrolate, de la arderea resturilor vegetale, focuri lăsate nesupravegheate și până la neglijența în zonele de camping.
În perioada următoare, vom intensifica și campaniile de conștientizare și informare publică. Românii trebuie să știe că pagubele acestor incendii pot deveni ireversibile, atât pentru mediu, cât și pentru comunități, și că măsurile de precauție salvează viața și natura.
Am transmis, în cadrul întâlnirii, că mizez pe o colaborare strânsă între instituțiile de control, autoritățile locale și cetățeni.
Ne dorim o vară sigură, fără pierderi de vieți omenești și de păduri. Iar acest lucru depinde de responsabilitatea fiecăruia dintre noi”, a declarat, recent, ministrul Fechet.