Preşedintele României, Nicuşor Dan, a participat, la Odesa, în marja summitului Ucraina – Europa de Sud-Est, la prima reuniune în format trilateral la cel mai înalt nivel între România, Republica Moldova şi Ucraina, în care a purtat discuţii cu Volodimir Zelenski şi Maia Sandu despre interconectările energetice şi logistice, conectivitatea transfrontalieră, securitatea şi combaterea ameninţărilor hibride şi reconstrucţia şi consolidarea rezilienţei.
Preşedintele a afirmat că miercuri, la Odesa, în marja summitului Ucraina – Europa de Sud-Est, a avut loc prima reuniune în format trilateral la cel mai înalt nivel între România, Republica Moldova şi Ucraina, scrie news.ro

”Împreună cu Preşedintele Ucrainei, Volodîmîr Zelenski, şi cu Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, am purtat discuţii substanţiale axate pe identificarea unor direcţii concrete de cooperare în domenii strategice, precum interconectările energetice şi logistice, conectivitatea transfrontalieră, securitatea şi combaterea ameninţărilor hibride, reconstrucţia şi consolidarea rezilienţei precum şi reformele esenţiale pentru integrarea europeană”, a transmis şeful statului.
Nicuşor Dan arată că această colaborare reflectă angajamentul ferm al celor trei ţări de a consolida stabilitatea, securitatea şi parcursul european al regiunii noastre.
De asemenea, a cerut fermitate în denunţarea acţiunilor Rusiei, care foloseşte „strategii de amânare şi sabotare a procesului de pace”, relatează Agerpres.
El a arătat că „singurul limbaj pe care Rusia îl înţelege este forţa” şi că solicitările pentru a încheia un acord de pace sunt nerezonabile.
„Reuniunea noastră de astăzi are loc în contextul discuţiilor recente despre cum ar trebui să arate o pace justă, durabilă şi cuprinzătoare în Ucraina. Ucraina a preferat mereu pacea în locul războiului. Preşedintele Zelenski a propus chiar o formulă de pace, întemeiată pe Carta ONU şi dreptul internaţional – o propunere sprijinită de marea majoritate a comunităţii internaţionale. Când iniţiativa Statelor Unite pentru pace a părut să câştige teren, preşedintele Zelenski a acceptat ideea unui armistiţiu şi chiar să îl întâlnească personal pe preşedintele Putin”, a afirmat Nicuşor Dan.
„Pe de altă parte, Rusia continuă să respingă orice iniţiativă constructivă şi face tot posibilul să submineze calea către pace. Rusia vine cu cerinţe nerezonabile, ştiind că ele nu pot fi acceptate. Singurul limbaj pe care Rusia îl înţelege este forţa, iar noi trebuie să facem tot ce putem pentru ca Ucraina să poată negocia dintr-o poziţie de forţă. De aceea trebuie să fim fermi în denunţarea acţiunilor Rusiei, care sunt, de fapt, strategii de amânare şi sabotare a procesului de pace”, a transmis el.
Preşedintele României a subliniat că ţările europene trebuie să rămână unite „în apărarea dreptului internaţional, a respectului pentru viaţa umană, demnitate, libertate şi democraţie”, „valori pe care poporul ucrainean le apără în fiecare zi”.
„Ţările prezente la această masă fac parte din Uniunea Europeană (UE) sau aspiră la acest statut. România ştie din propria experienţă că aderarea la UE este un proces profund transformator, care aduce dezvoltare economică, stabilitate socială, oportunităţi imense şi securitate. Pe măsură ce lucrăm împreună pentru acest viitor european, ar trebui să valorificăm mai bine formate precum cel de astăzi, pentru a ne coordona eforturile şi a rămâne uniţi. În încheiere, doresc să spun că, în vremuri atât de complexe şi incerte ca cele pe care le trăim, trebuie să rămânem hotărâţi în apărarea dreptului internaţional, a respectului pentru viaţa umană, demnitate, libertate şi democraţie. Acestea sunt valorile pe care poporul ucrainean le apără în fiecare zi”, a adăugat şeful statului.
Zelenski: Mulţumesc tuturor liderilor şi partenerilor care s-au reunit la Odesa pentru cel de-al patrulea summit Ucraina-Europa de Sud-Est

Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei, a mulţumit miercuri tuturor liderilor şi partenerilor care s-au reunit la Odesa pentru cel de-al patrulea summit Ucraina-Europa de Sud-Est, el afirmând că prezenţa acestora este un mesaj clar şi unitar împotriva încercărilor Rusiei de a destabiliza regiunea noastră.
La reuniunea de la Odesa au luat parte 11 şefi de state, de guverne sau lideri ai parlamentelor din România, Ucraina, Republica Moldova, Serbia, Macedonia, Muntenegru, Slovenia, Albania, Bulgaria Croaţia şi Grecia.
”Mulţumesc tuturor liderilor şi partenerilor care s-au reunit la Odessa pentru cel de-al patrulea summit Ucraina – Europa de Sud-Est. Prezenţa dumneavoastră a devenit un semnal clar şi comun împotriva încercărilor Rusiei de a destabiliza regiunea noastră şi de a slăbi suveranitatea în Europa”, scris Volodimir Zelenski într-o postare pe Facebook.
„Fiecare ţară europeană are dreptul să-şi aleagă propriul drum în securitate”
Referindu-se la NATO, Zelenski a spus că această alianţă militară este „cheia arhitecturii de securitate europene”.
„Sprijinul reciproc pentru extinderea UE şi a NATO este esenţial. Iar aderarea Ucrainei trebuie să progreseze – am îndeplinit toate condiţiile. Amânările nu ajută pe nimeni. Şi NATO este cheia arhitecturii de securitate europene. Fiecare ţară europeană are dreptul să-şi aleagă propriul drum în securitate. Summitul NATO care urmează trebuie să reconfirme acest lucru. Totodată, cooperarea noastră în domeniul infrastructurii, energiei, comunicaţiilor, sistemelor digitale trebuie să arate progrese anuale concrete. Războiul Rusiei şi blocada porturilor ucrainene au demonstrat cât de vitale sunt rutele alternative – pe care le avem datorită vouă”, a evidenţiat preşedintele Ucrainei.
„Sprijinirea unei Moldove europene este o sarcină esenţială pentru noi toţi”
„Din păcate, regiunea noastră este una dintre principalele ţinte ale Rusiei, care încearcă să semene haos. Am văzut acest lucru în Balcani, unde Moscova a alimentat tensiuni etnice, acte de sabotaj şi tentative de lovituri de stat. Am văzut manipulări ale opiniei publice în România, orchestrate cu implicarea Moscovei. Iar de trei decenii, Rusia încearcă să ţină Moldova în sărăcie şi instabilitate, pentru a o aduce sub control total. Dacă Europa va pierde Moldova în acest an, Rusia va fi şi mai încurajată să se amestece în ţările voastre – să vă ia resursele, suveranitatea şi chiar istoria. De aceea, sprijinirea unei Moldove europene – nu a uneia controlate de forţe ruseşti sau oligarhice – este o sarcină esenţială pentru noi toţi. Acelaşi lucru este valabil şi pentru Ucraina. Pentru Moscova, Ucraina nu este o ţară, ci o resursă – o rampă militară pentru viitoare invazii. Toţi ne confruntăm cu aceeaşi sursă a distrugerii. Astăzi propun să ne concentrăm – şi eu, în special – pe trei lucruri: apărare, unitate şi dezvoltare reală”, a adăugat Zelenski.
El l-a acuzat pe Vladimir Putin că nu vrea să pună capăt războiului şi a cerut Europei sancţiuni mai dure împotriva Rusiei.
„Este clar pentru toţi: Putin nu vrea să pună capăt acestui război. El crede că atât timp cât îşi poate domina vecinii, rămâne politic în viaţă. Dar, indiferent ce crede, misiunea noastră este să-l forţăm să caute pacea şi supravieţuirea politică prin mijloace non-militare. Pentru asta avem nevoie de sprijin militar pentru Ucraina, sisteme de apărare antiaeriană, drone – toate sunt esenţiale, sancţiuni. Participarea voastră la deciziile UE privind pachetele de sancţiuni este vitală. Cel de-al 18-lea pachet poate fi mai dur – în special asupra transportului de petrol şi sectorului financiar rus. Reducerea plafonului de preţ al petrolului la 45 de dolari ar fi mai eficient decât cel actual de 6
Declarație comună după summitul de la Odesa, fără semnătura președintelui sârb

Liderii din Europa de Sud-Est, între care și Nicuşor Dan, au condamnat miercuri invazia rusă a Ucrainei, la încheierea celui de-al patrulea Summit Ucraina – Europa de Sud-Est care a avut loc la Odesa, un important port ucrainean la Marea Neagră vizat în mod repetat de atacuri lansate de Moscova.
„Condamnăm cu cea mai mare fermitate războiul de agresiune brutală dus de Rusia împotriva Ucrainei”, se arată în declaraţia comună difuzată de preşedinţia ucraineană şi care nu a fost totuşi semnată de preşedintele sârb Aleksandar Vucic, pentru că numele acestuia nu figurează în declaraţie, notează digi24.ro
Declaraţia a fost semnată de șeful statului Nicuşor Dan, precum şi de preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, premierii bulgar, croat şi grec şi de reprezentanţi ai altor ţări din Balcani.
Aleksandar Vucic, a cărui ţară menţine relaţii bune cu Moscova, a participat la summitul de la Odesa, fiind prima sa vizită în Ucraina de la începutul războiului, în februarie 2022. Semnatarii declaraţiei şi-au reiterat „angajamentul de a oferi un sprijin global şi durabil Ucrainei şi poporului său atât timp cât este necesar” şi au cerut „tuturor naţiunilor să se abţină să ofere orice formă de ajutor material sau de alta natură efortului de război al Rusiei”.
Textul declaraţiei citează, de asemenea, „retragerea completă a forţelor şi echipamentelor ruseşti de pe întreg teritoriul Ucrainei” drept „condiţii esenţiale şi nenegociabile pentru pace”. Ţările semnatare susţin „Ucraina pe calea ireversibilă a integrării sale euro-atlantice depline, inclusiv aderarea la NATO”, şi solicită întărirea sancţiunilor împotriva Moscovei.
Aceste angajamente sunt opusul cerinţelor Rusiei, care cere, înainte de orice pace, ca Ucraina să cedeze regiunile pe care Moscova pretinde că le-a anexat, să renunţe la aderarea la NATO şi la livrările de arme occidentale. Portul Odesa este vizat în mod constant de atacuri cu rachete şi drone ruseşti. În noaptea de marţi spre miercuri, un nou atac cu drone lansat de Rusia a avariat locuinţe, depozite şi nave civile din Odesa, a indicat diplomaţia ucraineană.