7 ani de la deschiderea primului traseu de lungă distanță din România – 1.400 kilometri, de la Putna la Drobeta-Turnu Severin, au fost marcați în Mehedinți. Este vorba despre Via Transilvanica.

Evenimentele au debutat cu amplasarea unei borne Via Transilvanica pe Insula Șimian, la Cetatea Ada-Kaleh, strămutată după ce Insula Ada-Kaleh a fost scufundată în anul 1970, pentru a face loc construirii celei mai importante unități energetice, Hidrocentrala Porțile de Fier I.
Potrivit președintelui Consiliului Județean (CJ) Mehedinți, Aladin Georgescu, la eveniment au participat Excelența Sa, Özgür Kıvanç Altan, ambasadorul Republicii Turcia la București, Omer Tetik – CEO Banca Transilvania, Alin Ușeriu, președintele Tășuleasa Social, dar și ambasadori ai proiectului Via Transilvanica, Alex Dima, Ada Milea și Bogdan Bob Rădulescu.
„Borna amplasată simbolizează prietenia dintre poporul român și cel turc, prietenie veche și complexă, bazată pe relații diplomatice, economice, culturale și militare care s-au dezvoltat de-a lungul timpului.
Acțiunea a avut loc la inițiativa Asociațiilor Tășuleasa Social și Front la Dunăre, un colectiv care aduce o contribuție valoroasă la documentarea și revitalizarea patrimoniului natural și cultural al regiunii noastre.
Am acceptat fără ezitare, propunerea de a ne asocia parteneriatului pentru că și noi încercăm să punem în valoare Insula Șimian, din respect pentru istoria, cultura și patrimoniul locurilor noastre.
Consiliul Județean Mehedinți este în faza de realizare a documentației în vederea depunerii unei cereri de finanțare pentru atragerea de fonduri europene cu care să reabilităm zidurile și zona Cetății de pe insulă. Apelul de proiecte se deschide în luna septembrie în cadrul Programului Regional 2021-2028.
Astfel, proiectele noastre se completează în mod constructiv cu Via Transilvanica unde s-a investit suflet, timp și fonduri.
Îi felicit pentru tot ceea ce fac și le mulțumesc pentru promovarea județului Mehedinți”, a declarat Aladin Georgescu.
Evenimentul care a marcat 7 ani de la conceperea „Drumului care Unește” a continuat la Muzeul Regiunii Porților de Fier, din Drobeta-Turnu Severin.

„Aici, în urmă cu șase ani, a fost amplasată o bornă Via Transilvanica, instituția din Mehedinți fiind introdusă astfel, pe traseul de peste 1400 de kilometri al Via Transilvanica. Astăzi (n.r. miercuri) am avut ocazia să vorbesc despre ce înseamnă pentru județul Mehedinți acest traseu de peste 100 km, care trece prin 10 comunități locale, le pune în valoare și atrage tot mai mulți vizitatori care vor să cunoască România pas cu pas”, a menționat președintele CJ Mehedinți.