Administrația Trump intenționează să intensifice, chiar din această săptămână, operațiunile pentru trimiterea de migranți fără acte la controversata închisoare de la baza militară americană Guantanamo Bay din Cuba. Cel puțin 9.000 de persoane au fost aprobate pentru transfer, dintre care 800 de europeni, inclusiv 100 de români.
Statele din care provin imigranţii ce urmează să fie transferaţi în Cuba ar putea să nu fie notificate în avans cu privire la operaţiune.
Transferurile la Guantanamo ar putea începe chiar de miercuri, se arată în documente consultate de publicație. Se așteaptă ca deținuții să fie ținuți temporar la această bază, înainte de a fi deportați în țările lor de origine, scrie digi24.ro, care citează POLITICO.
Motivul oficial al transferurilor este de a elibera spațiu de detenție în centrele de pe teritoriul american, dar utilizarea celebrei unități, care a găzduit mult timp suspecți de terorism, ar trimite și un alt semnal menit să descurajeze imigrația ilegală în Statele Unite. Planurile au fost elaborate abia în ultimele zile și s-ar putea schimba.
Purtătorii de cuvânt ai Departamentului pentru Securitate Internă (DHS) și ai Departamentului de Stat nu au răspuns la solicitarea POLITICO de a comenta situația. Discuțiile au loc în contextul în care Casa Albă face presiuni asupra Serviciului de Imigrare și Control Vamal pentru un număr mai mare de arestări.
Aproximativ 800 de europeni, luați în considerare pentru transfer
Consilierul senior în politici publice Stephen Miller ceruse 3.000 de arestări pe zi. Agenția are, de asemenea, puține locuri de detenție și solicită finanțare din partea Congresului pentru a angaja mai mulți agenți și a extinde capacitatea de detenție internă.
Aproximativ 800 de europeni – inclusiv un austriac, 100 de români și 170 de ruși – sunt luați în considerare pentru transfer, potrivit unuia dintre documente. Acest element al planului a alarmat unii diplomați americani, care observă că majoritatea țărilor europene sunt aliați americani care cooperează în reprimirea deportaților și că nu este nevoie ca acești oameni să fie trimiși la Guantanamo.
Oficialii Departamentului de Stat care se ocupă de Europa încearcă să convingă DHS să abandoneze planul.
„Mesajul este de a șoca și oripila oamenii, de a-i supăra. Dar suntem aliați”, a declarat sub protecția anonimatului un oficial al Departamentului de Stat, familiarizat cu situația, despre planul de a trimite imigranți la Guantanamo.
Planul vine, de asemenea, pe fondul intensificării eforturilor din justiție de a împiedica administrația SUA să folosească Guantanamo Bay pentru a găzdui deținuți imigranți. Un proces colectiv federal aflat pe rol la Washington indică faptul că aproximativ 70 de deținuți imigranți sunt ținuți în prezent acolo și se confruntă cu condiții „punitive”, cum ar fi hrană insuficientă, schimbarea săptămânală a hainelor și infestarea cu rozătoare.
„Guvernul nu a identificat niciun scop legitim pentru de deținerea imigranților la Guantanamo, în loc de centre de detenție din Statele Unite”, susțin avocații Uniunii pentru Libertăși Civile în proces.
„În schimb, inculpații folosesc amenințarea cu detenția la Guantanamo pentru a speria imigranții, a descuraja migrația viitoare, a induce autodeportarea și a constrânge persoanele aflate în detenție să renunțe la pretențiile împotriva expulzării și să accepte deportarea în altă parte”, potrivit documentelor din cadrul procesului.
Cazul este pe lista judecătorului districtual american Carl Nichols, care a fost numit de președintele Donald Trump.
Închisoarea militară de la Guantanamo, rezervată în mod normal deţinuţilor acuzaţi de terorism
Închisoarea de la Guantanamo Bay a fost deschisă în 2002, în interiorul unei baze militare americane din Cuba, ca parte a „războiului împotriva terorismului” declarat de fostul preşedinte George W. Bush după atentatele din 11 septembrie 2001. Foştii preşedinţi democraţi Joe Biden şi Barack Obama şi-au exprimat ambii dorinţa de a închide închisoarea, dar nu au reuşit în timpul mandatelor lor.
Administrația Trump a folosit teritoriul, care se află pe teritoriul cubanez, dar a găzduit mult timp o bază navală americană, pentru a deține migranți supuși deportării. Nu este clar cât timp vor sta acolo persoanele trimise la Guantanamo înainte de a fi trimise în țările lor de origine.
Din februarie, SUA a deținut aproximativ 500 de migranți în centrul de la Guantanamo, conform documentelor depuse la instanță săptămâna trecută.
Senatorul Gary Peters, principalul democrat din Comitetul Senatului pentru Securitate Internă și Afaceri Guvernamentale, a declarat luna trecută că utilizarea centrului pare să coste 100.000 de dolari pe zi pentru fiecare deținut.
În perioada de vârf a războiului împotriva terorismului, SUA au deținut 780 de persoane în centrul de la Guantanamo Bay.
Oficialii Pentagonului au fost șocați de ordinul lui Trump din ianuarie de a găzdui acolo aproximativ 30.000 de imigranți. Mulți au spus că sunt îngrijorați de provocările legate de vremea tropicală, de personalul limitat și de accesul limitat la tratament medical pentru migranți – precum și de provocările mai ample legate de echilibrarea resurselor și a finanțării, deoarece Trump folosește armata pentru a consolida securitatea la frontieră.