Via Transilvanica Day în Drobeta-Turnu Severin! Vor fi marcați 7 ani de la deschiderea primului traseu de lungă distanță din România – 1.400 kilometri, de la Putna la Drobeta-Turnu Severin. Va fi organizat și un tur ghidat pe Insula Șimian, unde va fi dezvelită o nouă bornă Via Transilvanica.
„Miercuri, 11 iunie, la Drobeta-Turnu Severin, pe insula Șimian și la Muzeul Regiunii Porţilor de Fier, săbătorim ziua dedicată drumului care unește. Au trecut șapte ani de când am inițiat acest proiect la Alba Iulia și trei ani de când i-am sărbătorit întregirea, în piața unde a început totul. Pentru că Via Transilvanica este, după cum am văzut, un proiect viu, care are acum un plan de extindere pentru următorii 20 de ani, cel mai potrivit loc unde să ducem evenimentul în acest an este Drobeta-Turnu Severin, locul care marchează finalul traseului – ultima bornă. De ce? Pentru că sărbătorim o poveste fără sfârșit.
Te invităm să ne fii alături la acest eveniment, care urmează tradiția celui pe care l-am petrecut împreună în 2022, la Alba Iulia. De data aceasta, tema principală este patrimoniul cultural și felul în care traseul nostru îl pune pe hartă. În această parte a țării vorbim despre o moștenire etnică, a comunității turce, de care ne amintim mai ales prin legenda insulei Ada Kaleh. Plasăm o bornă care să comemoreze această comunitate și istoria ei, pe insula Șimian și ne dorim ca în viitorul apropiat, drumeții și localnicii să aibă acces liber și sigur la ea.
Partenerul strategic al evenimentului și al organizației noastre este Banca Transilvania cu a cărui misiune rezonăm, iar acesta este organizat cu sprijinul Asociației Front la Dunăre, Muzeului Regiunii Porților de Fier, Apele Române Jiu, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, precum și Consiliul Judetean Mehedinti. Le mulțumim pentru că organizăm această acțiune împreună!
Oameni ai drumului de toate felurile, ne adunăm laolaltă la Drobeta pentru discuții și momente dedicate drumului care unește. Vom avea concert cu Ada Milea – Apolodor și alte anunțuri speciale, la care sperăm să iei parte.
Suntem pe drumul care unește comunități cu fiecare kilometru!”, au transmis organizatorii evenimentului.
Via Transilvanica, “drumul care unește”, este un proiect implementat de Asociația Tășuleasa Social.
Este „un traseu turistic de lungă distanță de 1.400 de kilometri care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite, stâlpi indicatori, iar la fiecare km se găsește o bornă din andezit sculptată individual, borne care formează probabil cea mai lungă galerie de artă din lume și care însoțesc călătorii pe tot parcursul drumeției.
Traseul traversează zece județe: Suceava, Bistrița-Năsăud, Mureș, Harghita, Sibiu, Brașov, Alba, Hunedoara, Caraș-Severin și Mehedinți și e împărțit în șapte ținuturi cultural-istorice: Bucovina, Ținutul de Sus, Terra Siculorum, Terra Saxonum, Terra Dacica, Terra Banatica, Terra Romana. În total, Via Transilvanica parcurge 107 unități administrativ-teritoriale din România, și pune în valoare patrimoniul natural și cultural al fiecărei regiuni.
Via Transilvanica este un traseu de lungă distanță inspirat din povestea altor astfel de trasee din Europa, America de Nord și nu numai. Dar, înainte de toate, este un proiect social, astfel că accentul cade pe comunitate. Proiectul își propune să scoată la lumină locuri din țară, aparent uitate de lume și depopulate major, din cauza limitărilor economice, și să le ofere viață. Viața pe care o aduc cu ei, drumeții cu rucsacul în spate, care după o lungă zi de umblat pe cărări, așteaptă un minim de ospitalitate și măcar o față primitoare, cu care să împărtășească povești. Despre asta este drumul care unește,” conform inițiatorilor.