Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a anunţat miercuri că Salina Praid este complet inundată la acest moment, iar o echipă din cadrul Mecanismului de Protecţie Civilă al Uniunii Europene va veni în România pentru a lucra cu experţii din ţara noastră.
„La acest moment, Salina Praid este complet inundată, cantitatea de apă acumulată fiind de aproximativ 4 milioane de metri cubi. Pentru gestionarea situaţiei de urgenţă, la nivelul IGSU, începând cu data de 6 mai, forţe din cadrul ISU Harghita, ulterior şi din cadrul ISU Braşov, Covasna, Mureş şi Neamţ, au fost mobilizate cu motopompe şi au lucrat în încercarea de a evacua apa din salină, dar acest lucru nu s-a mai putut realiza. Primele intervenţii ale ISU au fost la data de 6 mai”, a declarat Raed Arafat, după şedinţa de Guvern, la Palatul Victoria, potrivit Agerpres.
Potrivit şefului DSU, pe 1 iunie, a avut loc o şedinţă extraordinară a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, desfăşurată în sistem online, în scopul aprobării unei solicitări de asistenţă internaţională prin Mecanismul de Protecţie Civilă al Uniunii Europene.
„Decizia luată şi de către prim-ministru a fost de a solicita experţi care să vină să lucreze cu experţii noştri ca să întărim activitatea de acolo şi să poată să schimbe opinii şi să avem opinii mai fundamentate şi să fie o consultare. Întotdeauna când ai şi a doua opinie, mai ales când vin experţi bine pregătiţi şi care au avut experienţe similare, putem să avem o valoare adăugată. În data de 2 iunie, prin Mecanismul de Protecţie Civilă, s-a înaintat solicitarea unei echipe de experţi din domeniile: mecanica rocilor, mine de sare, geotehnică minieră, impactul asupra mediului, stabilitatea structurii de exploatare a sării geodezică, rezistenţa mecanică, stabilitatea solului de fundaţie pentru construcţie, stabilitatea maselor de pământ. (…) În data de 3 iunie, a avut loc o videoconferinţă la care au participat cei opt experţi din Spania, Olanda, Germani şi Ungaria, din cadrul Mecanismul de Protecţie Civilă al Uniunii, urmând ca astăzi aceştia să sosească în România”, a precizat Arafat.
Fechet: Cei vinovați vor fi trași la răspundere
În aceeași conferință, ministrul interimar al Mediului, Mircea Fechet, a subliniat că secretar de stat Arafat a prezentat doar o parte din incidentele care au inundat salina, nenumărate inundații fiind încă din anul 1970.
„Corpul de control al prim-ministrului solicită documente de la toate instituțiile și sunt convins că foarte rapid, pentru că această chestiune trebuie rapid tranșată, cei vinovați pentru ceea ce s-a întâmplat la Praid vor fi trași la răspundere. Nu am niciun dubiu în legătură cu acest fapt. Aș adăuga doar faptul că, în aceste zile și nopți, am citit foarte multe expertize, am citit foarte multe procese verbale de constatare a anumitor situații de acolo și pot să vă spun că domnul secretar de stat Arafat a prezentat doar o parte din incidentele care au inundat salina. De altfel, începând cu anul 1970, sunt astfel de situații documentate și dinaintea acestui an, dar au fost nenumărate astfel de incidente. Probabil ne amintim cu toții acele situații în care turiștii erau evacuați foarte repede din salină. Însă, repet, eu cred că foarte rapid, Corpul de control al prim-ministrului va prezenta primele detalii și în legătură cu ceea ce s-a întâmplat în trecut și mai ales în legătură cu ceea ce s-a întâmplat începând cu ziua de 6 mai, când, dacă dăm timpul înapoi și ne uităm inclusiv la rapoartele meteo, putem să constatăm că atunci când s-a inundat salina, spre exemplu, debitul cursului de apă Corund nu era foarte mare, avea un debit de până în 6 mc/s, comparabil cu debitul pe care îl avem astăzi’, a spus Fechet, citat de Agerpres.
Potrivit ministrului de resort, la Salina Praid au fost demarate lucrări tehnice pentru rezolvarea provizorie a situației.