Marea vulnerabilitate a viitorului preşedinte al României!

Niculescu Andi

Indiferent de cel care va câştiga alegerile în 18 mai, acesta va deveni cel mai vulnerabil preşedinte în faţa Parlamentului din 1990 încoace.
Situaţia actuală se prezintă în felul următor:

  1. George Simion nu vrea să facă un guvern prin o alianţă şi nici nu are cu cine face această alianţă pentru a avea majoritate parlamentară. El poate însă, forţa Parlamentul să accepte un guvern minoritar pentru a nu se ajunge la alegeri anticipate. Parlamentul în schimb îl poate apoi suspenda prin vot şi-l va trimite la Referendum. Pe perioada suspendării guvernul pus de Simion nu mai are puteri iar preşedinte interimar este preşedintele Senatului. Constituţia nu prevede de câte ori poate fi suspendat un Preşedinte deci îl pot ţine în suspendări şi referendumuri non stop până un referendum de demitere va fi votat.
  2. Nicuşor Dan – dacă nu cade la o înţelegere convenabilă cu PSD şi situaţia economică se deteriorează, poate fi suspendat cu voturile celor de la AUR, POT, PSD. În cazul în care va fi ales preşedinte este obligat să găsească o cale de comunicare şi colaborare cu PSD. Dar AUR poate oricum să propună suspendarea sa, iar în Parlament aceasta să fie aprobată.

Ce spune Constituţia:
Preşedintele României poate fi suspendat din funcţie la solicitarea a o treime din numărul total al parlamentarilor şi cu votul majorităţii aleşilor din Legislativ. Dacă trece de votul Parlamentului, în cel mult 30 de zile se organizează referendumul de demitere din funcţie a şefului statului, potrivit Constituției.

Distribuie acest articol