Complexul Energetic (CE) Oltenia a anunțat deschiderea zonei de agrement de la Băile Săcelu, la 1 iunie. În acest sens, în următoarea perioadă vor fi făcute mai multe lucrări de reabilitare. Sezonul va dura până la 14 septembrie.

Stațiunea Sacelu se află pe DN 67; la 32 km NE de reședința județului Gorj; la 80 km V de Rm Vâlcea și la 20 km SV de Tg Cărbunești.
Complexul balnear este compus, conform CE Oltenia, din: baza de tratament; spații cazare în Hotelul Minerul cu o capacitate de 140 locuri; camere cu două locuri, apartamente cu 4 locuri și grupuri sanitare proprii; spațiu pentru servirea mesei și bar; bazine în aer liber; plajă cu nisip fin, 100 de șezlonguri, umbrele, dușuri, grupuri sanitare noi, punct de prim ajutor și o terasă unde pot fi consumate produse alimentare și băuturi răcoritoare diverse.
Afecțiuni care se tratează: afecțiuni ale aparatului locomotor; afecțiuni neurologice periferice; afecțiuni ale sistemului nervos central; afecțiuni ale aparatului respirator; afecțiuni ORL; afecțiuni digestive, hepato-biliare și renale.
Reprezentanții CE Oltenia menționează că tratamentul este prescris de către medicul specialist fiziobalneoterapeut și se efectuează sub directă supraveghere a cadrelor medicale competențe. Baza de tratament este dotată cu săli ce conțîn aparatură de ultima tehnologie pentru terapie cu: magnetodiaflux; curenți interferențiali diadinamici de înalta și joasă frecvența; ultrasunete; aerosoli individuali; băi galvanice; unde scurte; masaj terapeutic și de relaxare; băi calde la cadă cu apă minerală; kinetoterapie.

„Posibilitățile de tratament la rece se rezumă la băile de soare și împachetări cu nămol sapropelic. Pentru cură internă se folosește izvorul “Căciulata”, iar în afecțiunile oftalmologice “Izvorul de Ochi”. Ele sunt situate în albia răului Blahnita.
Un fenomen interesant pe care îl prezintă apă celor patru bazine de la Sacelu este culoarea diferită pe care o capătă în funcție de anotimp. Studii de specialitate efectuate în cadrul Institutului de Inframicrobiologie București, începând cu anul 1979, au evidențiat faptul că microorganismele care trăiesc în aceste bazine și dinamică lor pe parcursul anului sunt principalele cauze care provoacă colorarea diferită a apei. Dintre acestea, bacteriile sulfuroase și fotosintetizante colorate de obicei în roșu și verde determină nuanță predominantă a apei.
Culoarea verde-deschisă sau verde-alburiu, din bazinul 3, este pusă pe seama proceselor de oxidare pe care le suferă apă de foraj ce pătrunde în bazin. Apă din bazinul 4 poate suferi variații bruște ale culorii. Ea poate fi zmeurie, roz-lăptoasă, verzui-albicioasă sau verzui-închisă, colorația predominantă fiind dată de bacteriile care se dezvoltă în masă și care prezintă un caracter instabil, acestea înlocuindu-se cu mare viteză.
În cadrul stațiunii Sacelu se poate beneficia de cazare și masă și pe perioada din afară sezonului care se încheie la dată de 15 septembrie, inclusiv organizare de cursuri de formare profesională”, menționează CE Oltenia.