Românii din diaspora au la dispoziție trei zile pentru a vota la alegerile prezidențiale.
Prima secție de vot s-a deschis în Auckland, Noua Zeelandă, joi, la ora 22:00, ora României.
Conform AEP, de la deschiderea urnelor, respectiv de joi seara, ora 22:00 ora României (ora locală 7:00) și până vineri dimineața la ora 10:30, s-au prezentat la urne 13.907 de cetățeni români.
De asemenea, 4.106 alegători au votat prin corespondență, totalul voturilor exprimate în străinătate fiind în prezent de 8.691.
Cele mai multe voturi au fost exprimate în Republica Moldova, unde au votat 1.049 de români. Urmează Italia, cu 999 de voturi și Spania, cu 624 de voturi.
Datele sunt prezentate în timp real pe site-ul prezenta.roaep.ro.
Cum se votează în Republica Moldova
Pe teritoriul R. Moldova sunt organizate 64 de secții de votare din care:
- În regiunea nord – 18 secții de votare;
- În regiunea centru – 38 secții de votare, dintre care 20 în orașul Chișinău;
- În regiunea sud – 8 secții de votare.
Pentru a putea vota la alegerile prezidențiale este necesar să aveți la dumneavoastră unul din următoarele documente:
- Cartea de identitate;
- Cartea electronică de identitate;
- Cartea de identitate provizorie;
- Buletinul de identitate;
- Pașaportul diplomatic;
- Pașaportul diplomatic electronic;
- Pașaportul de serviciu;
- Pașaportul de serviciu electronic;
- Pașaportul simplu;
- Pașaportul simplu electronic;
- Pașaportul simplu temporar;
- Carnetul de serviciu militar (pentru elevii din școlile militare).
Trei zile de vot
În diaspora au fost înființate 965 de secții de votare, având la bază propunerile formulate de Ministerul Afacerilor Externe, cu 15 secții de votare mai multe decât în cazul alegerilor prezidențiale și parlamentare desfășurate în anul 2024, scrie Agerpres.
Votarea în străinătate la alegerile prezidențiale se desfășoară pe durata a trei zile pentru fiecare tur de scrutin (2, 3 și 4 mai 2025, respectiv 16, 17 și 18 mai 2025).
Duminică, 4 mai, majoritatea secțiilor de votare din străinătate vor fi deschise între orele 7:00 – 21:00, orele locale ale țării în care se află secția de votare, cu excepția unor state din Europa, Africa, America de Sud, SUA și Canada, în care secțiile se vor închide la ora locală a României 21:00. Pentru alegătorii care se află la sediul secției la închiderea acesteia, există posibilitatea prelungirii votării cu încă trei ore, potrivit AEP.
Astfel, în Algeria, Austria, Belarus, Belgia, Bosnia și Herțegovina, Cehia, Croația, Danemarca, Elveția, Franța, Germania, Italia, Luxemburg, Macedonia de Nord, Marea Britanie, Maroc, Muntenegru, Nigeria, Norvegia, Olanda, Polonia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Tunisia, Ungaria – urnele se închid la ora 20:00 (ora locală), existând posibilitatea prelungirii pentru cei aflați la rând până la ora 22:59 (ora locală).
- SUA (San Francisco, Los Angeles), Canada (Vancouver) – secțiile se închid la ora 11:00 (ora locală); cei aflați la rând pot să voteze până la ora 13:59 (ora locală).
- în Islanda, Irlanda, Portugalia, Senegal – urnele se închid la ora 19:00 (ora locală); votarea se poate prelungi până la ora 21:59 (ora locală);
- în Brazilia, Chile, Argentina, Uruguay – votarea se încheie la ora 16:00 (ora locală), la ora 18:59 (ora locală) dacă se prelungește pentru cei aflați la rând;
- Canada (Dieppe) – votarea se încheie la ora 15:00 (ora locală); prelungire până la ora 17:59 (ora locală);
- Canada (Ottawa, Toronto, Montreal, Quebec), Columbia, Cuba, Peru, SUA (Washington, Miami, New York) – alegerile se termină la ora 14:00 (ora locală); prelungire până la ora 16:59 (ora locală);
- Canada (Winnipeg), SUA (Chicago, Houston, Dallas) – votarea se încheie la ora 13:00 (ora locală); se poate prelungi până la ora 15:59 (ora locală);
- Canada (Calgary, Edmonton) – votarea se finalizează la ora 12:00 (ora locală), cu posibilitatea prelungirii până la ora 14:59 (ora locală);