Vâlcenii cer mai puține concedii medicale

Jurnalul Olteniei

Mai puține concedii medicale în Vâlcea! Casa Județeană de Asigurări de Sănătate a contabilizat, anul trecut, eliberarea unui număr de 50.605 certificate de concediu medical. Numărul acestora a scăzut cu 5.099 față de 2023. Situația a fost prezentată, luni, la Prefectură, de Gabriela Pădureanu, medic șef – Casa de Asigurări de Sănătate Vâlcea. Aici a avut loc, sub conducerea prefectului Mihai Oprea, ședința Comisiei de Dialog Social Vâlcea.

Reclame

Potrivit datelor CAS Vâlcea scăderea „este determinată în mare măsură de acordarea unui număr mai mic de concedii medicale pe codul de indemnizație 06 (urgență medico-chirurgicală), precum și pe codul de boală obișnuită (01), boală cardiovasculară (cod indemnizație 13) sau pentru sarcină și lăuzie (cod indemnizație 08). Situația codurilor de boală (primele 10 locuri) pentru care s-au emis certificate medicale în anul 2024 la nivelul CAS Vâlcea este următoarea: 995 – Persoane ce se adresează serviciilor de sănătate pentru motive legate de reproducție (sarcină si lăuzie), 88.281 zile; 651 – Alte atingeri ale discurilor intervertebrale, 42.213 zile; 653 – Dorsalgii, 16.630 zile; RM – Risc maternal, 16.396 zile; 931 – Fractură (membru inferior), 13.772 zile; 921 – Fractură (membru superior), 10.777 zile; 503 – Infecții de căi respiratorii superioare cu localizări multiple și neprecizate, 10.617 zile; 124 – Tumoră malignă de sân, 8.294 zile; 462 – Cardiopatie ischemică cronică, 6.698 zile; 638 – Alte afecțiuni articulare, 6.303 zile.”

Condiții pentru a beneficia de concedii și indemnizații, în baza certificatului medical:

a) îndeplinesc stagiul minim de asigurare prevăzut la art. 7 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv 6 luni realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical.

b) prezintă adeverinţa de la plătitorul de indemnizaţii, din care să reiasă numărul de zile de concediu de incapacitate temporară de muncă avute în ultimele 12/24 de luni, cu excepţia urgenţelor medico-chirurgicale, a unor tipuri de arsuri, inclusiv pentru perioada de recuperare, prevăzute la art. 18 alin. (5), a carantinei, a bolilor infectocontagioase din grupa A, în cazul bolilor infectocontagioase pentru care se impune măsura izolării, stabilite prin hotărâre a Guvernului, potrivit art. 8 alin. (2) din Legea nr. 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice în vârstă de peste 18 ani, precum şi în situaţia eliberării certificatelor de concediu medical acordate în continuare, pentru acelaşi episod de boală, de către medicul curant care are obligaţia întocmirii planului de urmărire a evoluţiei bolii.

Persoanele asigurate au dreptul la concediu și indemnizație pentru incapacitate temporară de muncă, fără îndeplinirea condiției de stagiu de asigurare, în cazul urgențelor medico-chirurgicale, al unor tipuri de arsuri, inclusiv pentru perioada de recuperare, tuberculozei, bolilor infectocontagioase din grupa A, neoplaziilor, SIDA, în cazul bolilor infectocontagioase pentru care se impune măsura izolării, precum și în cazul carantinei.

Reclame
author avatar
Jurnalul Olteniei
Distribuie acest articol