Moțiunea simplă împotriva ministrului Muncii a trecut în Parlament. Chiar dacă s-a votat revocarea din funcție a Simonei Bucura Oprescu, aceasta nu e obligată să demisioneze.
Moțiunea a fost adoptată cu 61 de voturi „pentru” și 59 de voturi „împotrivă”.
Inițiatorii moțiunii cu titlul „Sistemul de pensii – un joc de-a alba-neagra cu vieţile părinţilor şi bunicilor noştri” cer explicații cu privire la îngheţarea pensiilor la începutul anului, legiferarea fără viziune, care a dus la adâncirea inechităţilor în societate și inechităţile din sistemul de pensii militare.scrie hotnews.ro
Toți cei 19 senatori ai USR au votat „pentru”.
Parlamentarii AUR, S.O.S și POT au acuzat-o pe ministra Muncii că „batjocorește pensionarii”, au reamintit că, în urma recalculării, unele pensii au scăzut.
Senatorul USR Irineu Darău i-a reproșat Simonei Bucura Oprescu că este prea relaxată: „Ce am vrea de la un ministru al muncii? Să fie foarte performant, ceea ce nu e cazul. Sau măcar să fie foarte sincer și nicidecum relaxat. V-am văzut în nenumărate ipostaze, la învestire, reînvestire, până la aceste momente în care veniți triumfalist și ne prezentați cât de roz sunt lucrurile în România”.
Simona Bucura Oprescu: ”O combinație electorală”
La începutul dezbaterilor, ministra Muncii Simona Bucura Oprescu a declarat că moțiunea este bazată pe date false și neadevăruri.
„Demersul în sine al opoziției de a depune o moțiune (…) este un exercițiu democratic important și necesar. (…) Dar nu pot fi de acord ca acest demers al opoziției să fie construit pe date false, pe jumătăți de adevăr sau pe omisiuni special croite pentru a distorsiona realitatea și pentru a-i dezinforma pe oameni!”, a susținut ministra.
Atât ea, cât și colegii ei de coaliție din PSD și PNL au acuzat că moțiunea este un demers electoral și că „nu e deloc întâmplător momentul pe care l-ați ales pentru această moțiune, cu mai puțin de o săptămână înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale”.
„Miza dumneavoastră nu este una corectă! Este doar o combinație electorală! Încercați să speculați greutățile pensionarilor, pentru a le obține voturile!”, a spus Simona Bucura Oprescu.
Scandal pe procedura de vot
Înainte de vot, parlamentarii opoziției, AUR, S.O.S România și POT, au susținut vehement că, în loc de votul electronic, prevăzut de regulament, pentru moțiunea simplă votul ar trebui să fie cu bile.
Senatorul USR Ștefan Pălărie a declarat de la tribună că ar trebui să se voteze cu bile atâta timp cât în sală există parlamentari prezenți, care vor să voteze și nu pot pentru că nu au cartele sau pentru că nu merge sistemul electronic de vot.
Senatorul AUR Laurențiu Plăeșu a acuzat chiar că cineva sabotează sistemul electronic.
În final, senatorii au votat prin ridicare de mână ca votul pentru moțiune să fie cu bile.
AUR: Coaliţia PSD-PNL-UDMR a suferit prima înfrângere în Parlament
Partidul condus de George Simion spune că, prin adoptarea moţiunii de cenzură împotriva ministrului Muncii, Simona Bucura-Oprescu, „românii au primit un semnal clar: castelul lui Ciolacu se prăbuşeşte”:
„Coaliţia PSD-PNL-UDMR a suferit prima înfrângere în Parlament. Moţiunea simplă iniţiată de AUR, cu sprijinul POT şi SOS, împotriva ministrului Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a trecut cu majoritatea voturilor senatorilor, de 61 pentru şi 59 împotriva. Prin adoptarea moţiunii de cenzură împotriva ministrului Muncii, Simona Bucura-Oprescu, românii au primit un semnal clar: castelul lui Ciolacu se prăbuşeşte!”.
AUR îi cere premierului Marcel Ciolacu să ia act de votul din Senat şi „să o demită pe doamna ministru”.