Protejați-vă sănătatea! Recomandările ANPC de 1 Mai

Delia Pătru
Foto: Facebook/ Paul Anghel

Directorul general în cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) Paul Anghel a făcut o serie de recomandări pentru consumatori, în contextul zilei de 1 Mai, sărbătorită în mod tradiţional cu mici şi bere.

”Ca în fiecare an, românii marchează ziua de 1 Mai cu tradiționalii mici și bere. Pentru ca această sărbătoare să fie prilej de bucurie, nu de neplăceri, vă recomand să țineți cont de următoarele sfaturi”, a scris Paul Anghel, pe pagina de Facebook.

La achiziționarea produselor alimentare:

  • Verificați cu atenție aspectul cărnii tocate;
  • Nu cumpărați produse neetichetate! Eticheta trebuie să conțină informații despre ingredientele alergene și termenul de valabilitate;
  • Refuzați produsele cu etichete lipsă, modificate sau expirate;
  • Evitați achiziția de carne tocată din locuri neautorizate – riscați să cumpărați produse nesigure;
  • La bere, verificați integritatea ambalajului, limpiditatea și data durabilității minimale.

Dacă petreceți ziua de 1 Mai în zone de agrement:

  • Asigurați-vă că produsele sunt expuse în vitrine frigorifice funcționale;
  • Ambalajele trebuie să fie intacte, iar etichetele să conțină toate informațiile necesare;
  • Vânzătorii trebuie să fie echipați corespunzător și să respecte regulile de igienă;
  • Verificați concordanța între prețurile afișate și cele de pe bonul de casă;
  • Solicitați și păstrați bonul fiscal – este singura dovadă în cazul unei reclamații justificate.

În plus, el a amintit că, la controalele din anii anteriori, ANPC a nereguli grave, printre care: utilizarea produselor expirate sau fără etichetă, comercializarea alimentelor cu urme de mucegai, folosirea de ulei ars și ustensile neigienizate, nerespectarea temperaturilor de depozitare și a condițiilor igienico-sanitare, lipsa informării privind alergenii sau proveniența produselor (proaspete vs. decongelate).

Distribuie acest articol