Directorul general în cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) Paul Anghel a făcut o serie de recomandări pentru consumatori, în contextul zilei de 1 Mai, sărbătorită în mod tradiţional cu mici şi bere.
”Ca în fiecare an, românii marchează ziua de 1 Mai cu tradiționalii mici și bere. Pentru ca această sărbătoare să fie prilej de bucurie, nu de neplăceri, vă recomand să țineți cont de următoarele sfaturi”, a scris Paul Anghel, pe pagina de Facebook.
La achiziționarea produselor alimentare:
- Verificați cu atenție aspectul cărnii tocate;
- Nu cumpărați produse neetichetate! Eticheta trebuie să conțină informații despre ingredientele alergene și termenul de valabilitate;
- Refuzați produsele cu etichete lipsă, modificate sau expirate;
- Evitați achiziția de carne tocată din locuri neautorizate – riscați să cumpărați produse nesigure;
- La bere, verificați integritatea ambalajului, limpiditatea și data durabilității minimale.
Dacă petreceți ziua de 1 Mai în zone de agrement:
- Asigurați-vă că produsele sunt expuse în vitrine frigorifice funcționale;
- Ambalajele trebuie să fie intacte, iar etichetele să conțină toate informațiile necesare;
- Vânzătorii trebuie să fie echipați corespunzător și să respecte regulile de igienă;
- Verificați concordanța între prețurile afișate și cele de pe bonul de casă;
- Solicitați și păstrați bonul fiscal – este singura dovadă în cazul unei reclamații justificate.
În plus, el a amintit că, la controalele din anii anteriori, ANPC a nereguli grave, printre care: utilizarea produselor expirate sau fără etichetă, comercializarea alimentelor cu urme de mucegai, folosirea de ulei ars și ustensile neigienizate, nerespectarea temperaturilor de depozitare și a condițiilor igienico-sanitare, lipsa informării privind alergenii sau proveniența produselor (proaspete vs. decongelate).