Când vorbim despre tarif, cel mai important este cel aplicat gunoiului nesortat. În peste 90% din cazuri, în pubele se pune la grămadă, în amestec.
Pentru gunoiul în amestec, tariful Romprest era de 18.09 lei/persoană (cu TVA). Environment Care – Brantner au 20 de lei/persoană (cu TVA) pentru gunoiul sortat. Cine cunoaște realitatea își dă seama că, de fapt, aproape nicio pubelă nu are gunoiul sortat deja de către cetățeni.
Articolul 8 alin. 1 din contractul pe care noul salubrizator l-a dat asociațiilor de locatari are prevederi grele. „Tariful pentru separarea incorectă a deșeurilor are un nivel de până la de două ori mai mare decât tariful stabilit pentru colectarea corectă, prin însumarea tuturor tarifelor”. Adică ne putem aștepta la facturi care se duc spre 40 de lei/persoană.
La agenții economici situația este și mai complicată. Romprest facture cu 440 lei metru cub pentru gestionarea deșeurilor. Gestionare nu înseamnă doar colectare, ci și tratare, sortare, eliminare, contribuție pe economia circulară (fondul de Mediu). Environement Care – Brantner facturează 451 de lei metrul cub doar colectarea. Important este că Environment Care – Brantner vor trata la stația de la Roești gunoiul din Râmnicu Vâlcea. Adică peste 90 de kilometri vor parcurge gunoierele dus – întors, indici care vor fi introduși în factură.
Romprest făcea tratarea pe platforma industrială din sudul municipiului, la aproximativ 20 de km dus – întors. Dacă adăugăm la cei 400 lei/mc ai noului salubrizator (care înseamnă doar colectare) și tratarea, sortarea, eliminarea și contribuția pe economia circulară, suntem optimiști dacă am crede că prețul crește doar cu 100%.