Şeful Pentagonului, o nouă gafă. A trimis soției și fratelui planuri secrete militare despre atacul SUA asupra Yemenului

Delia Pătru
Foto: Facebook/Pete Hegseth

Șeful Pentagonului este acuzat de încă o gafă de proporții. Pete Hegseth a divulgat, pentru a doua oară, informații detaliate cu privire la lovituri americane din Yemen din 15 martie, înainte ca acestea să aibă loc, scrie publicația americană The New York Times. La discuție au participat soția, fratele și avocatul personal al lui Hegseth.

Informaţiile distribuite de Pete Hegseth pe Signal se refereau la orele de zbor pentru avioanele F/A-18 Hornet care îi ţintesc pe rebelii houthi din Yemen.

Informațiile erau similare celor trimise într-un alt chat Signal, în care fusese adăugat din greșeală și redactorul-șef al publicației The Atlantic, notează hotnews.ro

Soţia lui Hegseth, Jennifer, fostă producătoare la Fox News, nu este angajată a Departamentului Apărării, dar a călătorit cu acesta peste hotare şi au existat critici pentru că şi-a însoţit soţul la întâlniri sensibile cu lideri străini.

Fratele lui Hegseth, Phil, şi Tim Parlatore, care continuă să fie avocatul său, au amândoi slujbe la Pentagon, dar nu este clar de ce ei ar trebui să ştie despre viitoarele lovituri militare care vizează rebelii Houthi din Yemen.

Existenţa – despre care nu s-a ştiut anterior – a unui al doilea grup pe Signal în care şeful Pentagonului a împărtăşit informaţii militare extrem de sensibile este cea mai recentă dintr-o serie de evenimente care au pus sub semnul întrebării managementul şi judecata sa într-unul dintre cele mai sensibile posturi ale administraţiei, notează NYT.

Grupul privat de Signal

Spre deosebire de grupul în care jurnalistul de la The Atlantic a fost inclus din greşeală, acest al doilea grup de chat a fost creat chiar de către Pete Hegseth. Grupul o includea pe soţia sa şi pe alte circa 12 persoane din cercul său personal şi profesional şi a fost creat în ianuarie, înainte de confirmarea sa ca secretar al apărării, fiind denumit „Defense | Team Huddle” (Apărare | Echipa Huddle).

Hegseth şi-a folosit telefonul privat, şi nu pe cel al guvernului, pentru a accesa grupul Signal.

Faptul că, după confirmarea lui Hegseth, soţia, fratele şi avocatul său au continuat să fie menţinuţi în acest grup de chat – niciunul dintre aceştia neavând vreun motiv aparent de a fi informaţi cu privire la detaliile unei operaţiuni militare în timp ce aceasta era în curs de desfăşurare – va ridica cu siguranţă şi alte întrebări cu privire la respectarea de către şeful Pentagonului a protocoalelor de securitate, comentează The New York Times.

Grupul de pe Signal dezvăluit de The Atlantic în martie fusese creat de Mike Waltz, consilierul pe probleme de securitate naţională al preşedintelui Trump, pentru ca cei mai înalţi oficiali din domeniul securităţii naţionale din cadrul executivului, precum vicepreşedintele, directorul serviciilor naţionale de informaţii şi Hegseth, să se poată coordona între ei şi cu adjuncţii lor înainte de atacurile SUA.

Waltz şi-a asumat responsabilitatea pentru adăugarea din greşeală a lui Jeffrey Goldberg, redactorul-șef al publicaţiei The Atlantic, în grupul de chat. El îl denumise „grup restrâns Houthi PC”, iniţialele PC referindu-se la prezenţa membrilor „Comitetului Principalilor” din administraţie, care se reunesc pentru a discuta cele mai sensibile şi importante probleme de securitate naţională.

Hegseth a creat grupul de pe Signal separat, iniţial ca un forum pentru discutarea informaţiilor administrative de rutină sau de planificare, au declarat două dintre persoanele familiarizate. Acestea au declarat că Hegseth nu folosea de obicei aplicația pentru a discuta despre operaţiuni militare sensibile şi că nu includea alţi oficiali la nivel de cabinet.

Șeful Pentagonului, avertizat

O persoană familiarizată cu chat-ul a declarat că asistenţii dlui Hegseth l-au avertizat cu o zi sau două înainte de atacurile din Yemen să nu discute astfel de detalii operaţionale sensibile în grupul său de Signal, care, deşi criptat, nu este considerat la fel de sigur precum canalele guvernamentale utilizate în mod obişnuit pentru discutarea planificării de război şi a operaţiunilor de luptă extrem de sensibile.

Nu a fost clar cum a răspuns la aceste avertismente Pete Hegseth, care este veteran al armatei şi fost prezentator Fox New şi care, înainte de numirea sa în ianuarie, nu ocupase niciodată o funcţie guvernamentală la nivel înalt.

De altfel, mulţi dintre cei din cercul restrâns al lui Hegseth în primele sale luni la Pentagon erau veterani de luptă cu experienţă militară, dar cu puţine cunoştinţe directe despre modul în care guvernul funcţionează la cele mai înalte niveluri.

Mai mulţi dintre aceşti membri ai personalului l-au încurajat pe Hegseth să mute chestiunile legate de muncă din chatul „Defense | Team Huddle” pe telefonul său guvernamental, dar Hegseth nu a făcut niciodată transferul, potrivit unora dintre persoanele familiarizate cu chat-ul.

Anchetă la Pentagon și concedieri

Inspectorul general interimar al Pentagonului a anunţat la începutul acestei luni că va investiga dezvăluirile lui Hegseth privind atacul din Yemen de pe Signal care i-a inclus pe consilierii de top ai lui Trump.

„Obiectivul acestei evaluări este de a determina măsura în care secretarul apărării şi alt angajat al Pentagonului au respectat politicile şi procedurile privind utilizarea unei aplicaţii comerciale de mesagerie pentru afaceri oficiale”, a declarat inspectorul general interimar, Steven Stebbins, într-o scrisoare de notificare adresată lui Hegseth.

Nu este clar, notează NYT, dacă investigaţia lui Stebbins a scos la iveală chatul Signal care a inclus-o pe soţia lui Hegseth şi pe alţi consilieri.

Stebbins a început verificările ca răspuns la o solicitare bipartizană comună din partea senatorului Roger Wicker din Mississippi, preşedintele republican al Comitetului pentru serviciile armate, şi a democratului de rang înalt al comitetului, senatorul Jack Reed din Rhode Island.

Hegseth a negat că a distribuit informații sensibile

Printre cei care se gândesc să plece se numără Kasper, şeful de personal al lui Hegseth, care a ajutat la conducerea investigaţiei privind scurgerile de informaţii ce au dus la demiterea colegilor săi, dar care nu a fost implicat în acte ilicite, potrivit unor oficiali superiori din domeniul apărării.

În urma dezvăluirilor din The Atlantic despre prima discuţie de pe Signal, Hegseth şi alţi înalţi funcţionari ai administraţiei au negat în mod repetat că între participanţi ar fi fost împărtăşite informaţii clasificate.

„Nimeni nu a trimis prin SMS planuri de război şi asta este tot ce am de spus în legătură cu acest lucru”, a declarat Pete Hegseth reporterilor.

În cadrul unei audieri în Senat, Tulsi Gabbard, director al serviciilor naţionale de informaţii, a repetat afirmaţia lui Hegseth conform căreia nu au fost schimbate informaţii clasificate.

Dar alţi foşti înalţi oficiali ai apărării au declarat că textele care descriu orele de lansare şi tipul de aeronavă folosit înainte de o lovitură ar fi informaţii clasificate care, dacă ar fi fost divulgate inamicului, ar fi putut pune în pericol viaţa piloţilor.

Distribuie acest articol