Tot mai mulți angajatori din construcții se plâng de faptul că nu au meseriași. Asta au spus mai mulți angajatori din domeniul construcțiilor, din județul Olt, care au participat, la o întâlnire în cadrul căreia s-a discutat oportunitatea formării, gratuit, a 600 persoane, fiind vorba de cursuri de calificare nivel 2 (în meseriile asfaltator și pavator), cursuri de calificare nivel 3 (instalator apă-canal), sau cursuri non-formale (competențe digitale, securitate informațională, economie verde).
Este nevoie de personal calificat în domeniul construcțiilor. Specialiștii care se ocupă în astfel de firme de resursa umană pun în discuție și problema stabilității.
„Calificarea oamenilor e un aspect foarte important. E esențial chiar la momentul actual, pentru că deja sunt cerințele din ce în ce mai mari la licitații de a fi personalul calificat. Eu consider că o firmă de construcții care are 80% din personal necalificat nu are ce să caute la aceste licitații. Noi suntem conștienți că majoritatea persoanelor care lucrează pe șantier nu au diploma dar știu să facă ceea ce fac, doar că mult mai OK ar fi să obțină această calificare. Și pentru mine, ca inginer, e mult mai bine să pot să vorbesc în termeni tehnici”, a explicat Antonio Neacșu, un tânăr antreprenor, potrivit adevărul.ro.
Când nu s-au mai găsit lucrători români în Olt, angajatorii au început să apeleze la lucrătorii străini.
„Noi avem un volum foarte mare de muncă și fluctuație mare. Vin și pleacă. E mai greu cu rămasul, de asta noi am și adus din afara țării, avem din India, Pakistan, Nepal, Bangladesh, Vietnam. Asta e o problemă foarte mare. În general oameni găsim, dar nu le mai place munca. Noi de-a lungul timpului am tot făcut calificări, au stat sau n-au stat, deși aveam cerință să rămână și la final să le modificăm funcția în REVISAL. E greu să-i păstrezi”, a spus Mihaela Paraschivescu.
Un alt angajator a semnalat că se confruntă cu aceleași probleme: lipsa de personal calificat și fluctuația mare. Ar fi un mare plus dacă ar rezolva măcar în parte problema calificărilor.
„Tot timpul vin și pleacă. Avem mișcări în REVISAL de nedescris. Cu cât avem mai mulți oameni care sunt specializați, în orice domeniu, cu atât ar fi mai bine, pentru că trebuie să ajungem și noi în rând cu țările europene și să facem lucrările dacă nu la fel ca ei, măcar să ne apropiem de calitatea pe care o au în construcții”, a explicat angajatorul.
Se mai întâmplă, aspect pe care îl recunosc angajatorii, și ca firmele să oferteze angajații celor cu care intră în competiție, de aici și atât de desele intrări și ieșiri din firmă. Deseori pleacă angajații care de-abia au deprins meseria, la locul de muncă. „Cea mai mare problemă e că-i luăm necalificați, îi calificăm la locul de muncă, îi învățăm meseria, pe urmă pleacă în altă parte. Am ajuns la situații în care pleacă și pentru 100 de lei în plus la salariu”, a semnalat Antonio Neacșu, potrivit surse citate.
Din datele AJOFM, cei mai numeroși șomeri care nici nu reușesc, de altfel, să se angajeze sunt cei fără studii, absolvenți de școală primară sau cel mult cu opt clase. Pentru ei devine deosebit de dificilă și minima calificare la locul de muncă, posturile care le sunt oferite fiind cele de muncitor necalificat. Salariul unui necalificat pornește astăzi de la salariul minim, care înseamnă puțin peste 3.000 lei.