Ce trebuie să știe studenții care vor să-i calce pe urme
Marcel Popescu, astronom român și specialist în spectroscopia asteroizilor, a fost invitatul unui nou episod al podcastului Jurnalul Olteniei. Membru în prestigioasa misiune europeană Hera – parte a programului de apărare planetară al Agenției Spațiale Europene – Marcel Popescu contribuie direct la studierea asteroizilor care pot reprezenta un pericol pentru Pământ.
Pasiunea pentru astronomie s-a aprins încă din copilărie, în serile senine petrecute la bunici, în Costești, județul Vâlcea. Astăzi, acea fascinație s-a transformat într-o carieră dedicată științei și cunoașterii spațiului cosmic.
„Misiunea europeană Hera face parte dintr-un concept care inițial se numea „Misiune cu impact al unui asteroid”. Acest concept apăruse undeva prin 2012-2014. Era propus de către cercetători și presupunea ca o misiune a agenției spațiale americane să meargă și să lovească un asteroid într-un mod controlat, iar o misiune europeană să meargă și să studieze consecințele acestui impact. Lucrurile nu s-au întâmplat în mod ideal. Misiunea americană a plecat prima, în 2021, și a ajuns pe 26 septembrie 2022, la un asteroid binar apropiat orbitei terestre.
Este primul experiment cu impact la o scară așa de largă în care vrem să modificăm puțin traiectoria unui asteroid. Astfel încât, pe viitor dacă va fi nevoie să putem repeta acest experiment pentru apărare planetară. Scopul nu era să deviem un asteroid, ci să vedem cum funcționează. Misiunea americană a plecat și a lovit asteroidul secundar care se afla în jurul celui principal. Totul se întâmpla în 11 ore și 55 de minute. A trecut misiunea și l-a lovit de așa manieră încât i-a modificat perioada orbitală, practic l-a împins cu 33 de minute. A fost aproape de succesul obținut în simulări. În 2024, a plecat misiunea europeană. Misiunea Hera are o serie de instrumente la bord care vor merge și vor constata rezultatele acestui impact”, ne-a mărturisit cercetărorul.
În cadrul podcastului, Marcel Popescu a vorbit și despre complexitatea astronomiei, o știință aflată la intersecția cu matematica, fizica, geologia, chimia, programarea și chiar biologia.
„Nouă ne place să spunem că astronomia este regina științelor. Ca să poți face astronomie ai nevoie de matematică, fizică, de programare pentru că în momentul de față avem cantități uriașe de date. Avem nevoie geologie dacă studiem corpurile din sistemul solar. Avem nevoie de chimie ca să înțelegem reacțiile care au loc, de biologie, mai nou. Apare această nouă știință, astrobiologia, care studiază modul cum a apărut viața pe pământ. Dacă am fost o sigură întâmplare în acel nor uriaș de praf. Acum 5 miliarde de ani, sistemul solar era un nor de praf și gaz, întins pe ani lumină, iar astăzi avem complexitatea pe care o vedem”, a spus acesta.
Pentru tinerii pasionați de stele și Univers, Popescu oferă un sfat clar: să învețe temeinic fizică și matematică. La Universitatea din Craiova, cei care visează la o carieră în cercetarea astronomică se pot înscrie la specializările Fizică sau Matematică.
„Pentru studenții care vor să devină astronomie este important să știe că trebuie să învețe foarte bine fizică și matematică. La Universitatea din Craiova avem o serie de programe care permit celor care vor să facă cercetare în astronomie, să urmeze o carieră în acest domeniu. Respectiv, se pot înscrie la departamentul de fizică sau matematică. De acolo, noi interacționăm foarte des”, îndeamnă Marcel Popescu.
Podcastul complet cu Marcel Popescu poate fi urmărit pe pagina de Youtube a Jurnalului Olteniei.