Olguța Vasilescu, după ședința AMR din Craiova: „Nu sunt vești bune pentru noi”

Nedelea Raluca

Comitetul Director al Asociației Municipiilor din România (AMR) s-a întrunit joi, la Muzeul de Artă din Craiova, pentru a discuta, în principal despre proiectele finanțare prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Reclame

Evenimentul a fost găzduit de Lia-Olguța Vasilescu, primarul Municipiului Craiova și președinte al AMR, iar la acesta au luat parte primarii din România și Tánczos Barna, viceprim-ministru, Ministerul Finanțelor, Attila-Zoltán Cseke, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației și Marcel-Ioan Boloș, Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Președintele AMR, Olguța Vasilescu, a afirmat că veștile nu sunt tocmai bune, nici pentru Craiova, dar nici pentru restul municipiilor. Ministrul Fondurilor Europene a spus că nu există nici o variantă ca să se prelungească Planul Național de Redresare și Reziliență.

„Sunt discuții în derulare, până acum s-au finalizat cele cu Ministerul Fondurilor Europene, cu domnul Boloș, cu niște veștii nu foarte bune neapărat pentru noi, în sensul că nu există nici o variantă ca să se prelungească Planul Național de Reziliență, ceea ce va însemna că toate proiectele pe care noi le-am început trebuie finalizate la jumătatea anului viitor, în condițiile în care sunt foarte multe blocaje. În primul rând, care ține partea legislativă de legea achizițiilor mai precis.

Abia acum suntem în procedura în care reușim să avem contractele de execuție semnate asta înseamnă că firmele vor avea foarte puțin de lucru, adică sub un an de zile, dacă ne gândim la faptul că vreo trei luni este perioadă de iarnă și nu se poate lucra. Sunt campusuri mari, în valoare de aproximativ 30 de milioane de euro, pentru care evident că trebuia să dureze mult mai mult timpul afectat construirii. Asta înseamnă că la final este foarte posibil ca toți să fim cu ele în lucru.

Am mai precizat că avem destul de multe probleme în ceea ce privește derularea PNRR, în sensul că luăm foarte greu avizele, cel mai greu de la Ministerul Culturii, unde poate să dureze și un an de zile. Încercăm să găsim o formulă sau am solicitat Guvernului să găsească o formulă, ca în cazul la care aceste lucrări nu vor fi finalizate, partea de cheltuială care rămâne neeligibilă să nu rămână în sarcina primărilor și să fie preluată de Guvern sau să se găsească o altă variată de finanțare pe fonduri europene.

Solicităm în continuare mai multe legi pe care le avem în Parlamentul României și pentru care sunt necesare avizele ministerelor. Una dintre ele este a funcționalilor publici și care trebuie să fie evaluați, scris în fiecare an și insist să spun despre acest lucru pentru că nimeni în Parlament nu vrea să-și asume legea respectivă, n-o asuma unele asociații a municipiilor din România, pentru că este o mare nevoie de ea. Am constatat cu toți, în practică, faptul că după ce dau examenul de admitere, funcționalii nu se mai pregătesc, nu se mai pun în punct cu tot ceea ce apare în nou.

Legislația se schimbă uneori de la zi la zi, ei trebuie să fie tot timpul updatați ca să nu facă greșeli și, din păcate, acest lucru nu se întâmplă tot timpul. Este motivul pentru care noi am solicitat ca această lege să treacă cât mai repede de Parlamentul României și așteptăm și avizul Guvernului în ceea ce privește legea respectivă”, a declarat primarul Craiovei și președintele AMR, Lia Olguța Vasilescu.

La rândul său, viceprim-ministrul Tánczos Barna, a afirmat că sunt în proces de negociere a Planului Național de Redresare și Reziliență, iar că absorbția proiectelor europene este una bună.

„Într-adevăr suntem în plin proces de negociere a PNRR. Vestea bună este că, anul acesta, au mers foarte bine proiectele europene și avem absorbție extrem de bună la început de an, avem o creștere de aproape 20% față de anul trecut și o perspectivă bună în ceea ce privește fondurile europene în general și pe PNRR o creștere de 200% față de 2024 în primele trei luni. Obligația și sarcina Guvernului este de a găsi soluții pentru a finaliza aceste proiecte, dacă nu în PNRR, în următoarea perioadă de programare tot din fonduri europene și acolo, unde nu se poate, din fonduri naționale. Lucrăm la acest nou pachet care se va finaliza până la sfârșitul lunii aprilie. Nu cred că România a mai avut o perioadă în care primăriile și consiliile județene să aibă peste 240 miliarde de lei proiecte începute. Toată țara este un șantier. Și acum sarcina cea mai mare, obligația Guvernului este de a găsi pe termen mediu o schemă de finanțare suficient de bună ca să terminăm proiectele”, a explicat viceprim-ministrul Tánczos Barna.

El a mai spus că a avut discuții cu băncile statului în privința asigurării finanțărilor. Tot Lia Olguța Vasilescu a spus că își dorește să acceseze bani pentru județul Dolj și Craiova pentru transport public sau pentru clădiri publice.

„Au mai fost iarăși discuții în ceea ce privește câteva județe, printre care se numără și județul Dolj, și pe planul de tranziție justă, unde la fel apelurile, parte dintre ele, sunt întârziate și ne dorim foarte mult să accesăm banii. De asemenea, am solicitat transfer de la o axă la alta, având în vedere faptul că Uniunea Europeană, de exemplu, nu a dat bani pentru situri contaminate, ceea ce nu este azi, cei care nu au situri contaminate nu pot să folosească acești bani. Ne-am dori foarte mult să-i băgăm în transportul public, de exemplu, sau să-i băgăm în clădiri publice care au nevoie de reabilitări.

Deci toate aceste chestiuni au fost deja discutate cu Ministrul Fondurilor Europene. Acum sunt în derulare discuțiile cu Ministerul Dezvoltării, aici și-am solicitat mai multe lucruri, în schimbarea normativelor, anumite modificări legislative, am primit și câteva vești bune. Una dintre ele este faptul că ANL-ul se desființează, în sensul că toate proiectele care erau pe ANL vor trece la primării, încât vom putea să derulăm noi aceste proiecte în continuare”, a adăugat primarul Craiovei și președintele AMR, Lia Olguța Vasilescu.

Reclame
author avatar
Nedelea Raluca
Distribuie acest articol