„Mecanismul de apărare a democrației din țara noastră a funcționat perfect de această dată”
Remus Grigorescu este vicepreședinte al Consiliului Județean Vâlcea, de anul trecut, profesor universitar și sociolog, membru vechi al PSD, director al Bibliotecii Județene „Antim Ivireanul” Vâlcea, înainte de a ajunge vicepreședinte al CJ.
Are experiența mai multor mandate de consilier municipal în Râmnicu Vâlcea și a mai multor campanii electorale în care a fost implicat direct competitor sau realizator de sondaje.
L-am întrebat dacă decizia celor de la BEC și apoi a celor de la CCR de a interzice candidatura lui Călin Georgescu este un abuz la democrație generat de o reacție firească a celor ce conduc azi România din teama că pot pierde alegerile.
„Vedeți, uneori unele măsuri sunt necesare pentru a apăra democrația chiar dacă ele par nedemocratice sau forțate. În 1930 -1932 în Germania dacă statul scotea în afara legii partidul nazist și îi interzicea candidatura lui Hitler poate măsura părea nedemocratică dar cu siguranță ea ar fi dus la evitarea unei conflagrații mondiale care a pustiit jumătate din lume și a dus la moartea violentă a zeci de milioane de europeni.
Dacă te uiți atent în istorie niciunul din dictatorii care au rezistat perioade lungi de timp nu a venit la putere prin lovituri de stat. Dictatorii care rezistă la putere sunt cei aduși la putere prin vot.
Uneori, din motive diverse, cetățenii unui popor aleg să fie conduși de un dictator, de cele mai multe ori fără să știe ce va urma.
Noi nu ne mai putem permite să riscăm. Nici noi românii dar nici celelalte națiuni din Uniunea Europeană.
Desigur există varianta ca orice lider politic, orice candidat la un moment dat, după ce ajunge ales, să aibă tendințe dictatoriale. Numai că marjele sale de manevră sunt extrem de reduse dacă acel ins provine din un partid asumat cu istoric, cu parlamentari, cu alegeri interne, cu structuri, cu eșaloane bine definite. Pentru a ajunge în vârf un om din un astfel de partid a participat în viața la diverse alegeri interne, locale , naționale sau pentru funcții administrative, a făcut campanii în care a avut obiective. S-a zbătut să le atingă pentru a câștiga voturi și la alegerile următoare , este obișnuit cu democrația, uneori este obișnuit și cu înfrângeri. Chiar dacă ar încerca să o ia, la un moment dat, razna pe lângă Constituție sau lege eșaloanele din partidul care l-a desemnat dar și celelalte partide au mijloace de a-l opri. Îl pot suspenda, îi pot bloca legal inițiativele ilegale, îl pot sancționa cumva.
Călin Georgescu era de nesancționat dacă ajungea la putere. Scăpat acum pe buletinele de vot dacă ar fi găsit destui români, dezamăgiți de situația economică și politică, care îl votau putea ajunge președinte, iar de acolo nimeni nu știe ce ar mai fi urmat. Votanții săi nu mai realizau că sunt conduși de un dictator, ci credeau că sunt conduși de un eliberator care face dreptate. Gândiți-vă la modul cel mai serios că există cetățeni în Coreea de Nord, dar și în Rusia care sunt convinși că sunt conduși de patrioți nu de dictatori. Putea să iasă foarte rău. Cineva trebuia să-și asume stoparea acestui rău. Mecanismul de apărare a democrației din țara noastră a funcționat perfect de această dată”.