Decizia Statelor Unite de a taxa suplimentar cu 25% la importurile de oțel și aluminiu din Europa a afectat grav exporturile României, iar cel mai mare combinat siderurgic din România și al doilea din Europa, Liberty Galați, se află într-o criză financiară, fiind la un pas de insolvență.
4.500 de locuri de muncă sunt în pericol
Producătorul de oțel anunță intrarea în procedura de concordat preventiv pentru a stabiliza afacerea și a proteja locurile de muncă ale celor 4.500 de angajați, scrie digi24.ro
„În contextul schimbărilor geopolitice, al noilor tarife impuse de SUA asupra importurilor de oțel și în lipsa unor măsuri reale de protecție a industriei siderurgice la nivelul Uniunii Europene, Liberty Galați anunță o etapă importantă în procesul de consolidare financiară: inițierea unei proceduri de concordat preventiv, cu rolul de a stabiliza businessul, de a optimiza alocarea resurselor și de a deschide noi oportunități de investiții. Acest proces va avea un impact pozitiv pe termen lung asupra angajaților, partenerilor de business și operațiunilor companiei”, arată un comunicat al companiei.
Liberty Galați, cu o capacitate anuală de producție de 3 milioane de tone de oțel și o cifră de afaceri care poate atinge 7 miliarde de lei pe an, a fost afectată grav de creșterea costurilor cu energia și de importurile de oțel la prețuri de dumping din afacerea Uniunii Europene. De asemenea, războiul din Ucraina a complicat și mai mult situația, împovărând piața cu incertitudini economice majore.
„În actualele condiții ale pieței, afectate de războiul prelungit din Ucraina, de prețurile mari ale energiei și de importurile uriașe din afacerea UE care au inundat Europa, precum și în contextul noilor tarife impuse de SUA asupra importurilor de oțel și lipsei unor măsuri reale de protecție a industriei siderurgice la nivelul Uniunii Europene, noua procedură va permite Liberty Galați să aloce toate resursele financiare aflate la dispoziție pentru repornirea operațiunilor și creșterea producției la un nivel sustenabil,” a declarat Radu Ionescu, director general al Liberty Galați.
Compania produce oțel cu valoare adăugată mare, esențial în dezvoltarea infrastructurii din România și Europa. De asemenea, Liberty Galați este poziționat strategic pentru a contribui la eforturile de reconstrucție a Ucrainei, având perspective pozitive de creștere a cererii de oțel pe termen mediu.
Comisia Europeană vrea să rezolve dificultățile cu care se confruntă industria oțelului
Liderul Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a întâlnit marți cu reprezentanți ai industriei oțelului din UE pentru a rezolva ”dificultățile economice, inclusiv cererea slabă și presiunile asupra prețurilor”, transmite Agerpres.
”Oțelul este peste tot, de la energia eoliană la apărare. Dar producătorii europeni de oțel sunt la un moment de cotitură, de a se confrunta cu provocări legate de decarbonizare și, parțial, concurența globală neloială”, a declarat președintele CE.
În următoarele două săptămâni, Executivul comunitar va prezenta un plan de acțiune pentru a ajuta perspectivele sectorului oțelului și a reduce emisiile sale de dioxid de carbon.
Costurile de producție în UE au crescut, în urma prețurilor ridicate la energie, în timp ce prețurile de producție au scăzut, din cauza supracapacității pe plan global și a reducerii cererii.
”Industria oțelului este sub o presiune intensă. În consecință, sectorul nu poate investi în oțel curat, necesar pentru decarbonizarea acestei industrii”, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.
În ultimii cinci ani, cererea de oțel în Europa a scăzut cu 25%. În plus, companiile din acest sector sunt puternic fragilizate.
Trump impune tarife de 25% pe importurile de aluminiu și oțel
Statele Unite vor impune taxe vamale de 25% pe importurile de aluminiu şi oţel, a anunțat președintele Trump, fără a oferi un calendar. „Dacă ei ne taxează și noi nu, atunci avem o problemă. Cei care profită de Statele Unite vor fi răsplătiţi pe măsură”, a transmis liderul de la Washington.
Aproximativ un sfert din tot oțelul utilizat în Statele Unite este importat, cea mai mare parte provenind din Mexic și Canada sau de la aliați apropiați din Asia și Europa, precum Japonia, Coreea de Sud și Germania.
Impactul asupra României: Ce cred specialiștii
Pentru România, impunerea tarifelor pe oțel și aluminiu se traduce în scumpirea mărfurilor românești și, într-un scenariu negativ, în restrângerea producției, cu efecte precum reduceri de costuri, pierderi de locuri de muncă sau relocări în zone în care nu se aplică aceste taxe.
„Pentru România, decizia lui Trump va însemna o scumpire a exporturilor către Statele Unite și o accentuare a problemelor economice din țara noastră, mai ales într-o industrie extrem de sensibilă cum este cea a oțelului, unde am ajuns la o limită de avarie. Suntem pe locul 11 în topul surselor oțelului importat de SUA, cu 478.000 de tone, și această decizie nu va face altceva decât să scumpească mărfurile românești, să facă mai dificil exportul acestor produse, în condițiile în care și așa avem o balanță comercială extrem de dezechilibrată.
Pentru noi, din păcate, această taxare suplimentară pe exporturile de oțel va însemna probleme de livrări în Statele Unite, iar acest lucru se va traduce printr-o restrângere a producției pentru această destinație. Restrângerea producției în firmele românești va însemna reduceri de costuri, pierderi de locuri de muncă, reorentări ale producției în zone în care nu se aplică aceste taxe abuzive”, a mai declarat economistul Adrian Negrescu, pentru DigiEconomic.