169 de ani de la dezrobirea romilor: „În fața lui Dumnezeu suntem egali cu toții”

Grosu Claudia

Romii continuă să fie mai expuși riscului de sărăcie și excluziune socială,

Reclame

La 169 de ani de la dezrobirea juridică și socio-economică a romilor, integrarea acestora în societate rămâne o provocare. Pe 20 februarie 1856, Principatele Române au făcut un pas important spre modernizare prin abolirea robiei romilor aflați în proprietatea boierilor. De atunci, drumul spre egalitate și incluziune a fost marcat de progrese, dar și de dificultăți.

Romii continuă să fie mai expuși riscului de sărăcie și excluziune socială, iar specialiștii subliniază importanța educației și a combaterii prejudecăților pentru a construi o societate echitabilă.

Despre aceasta s-a discutat în cadrul evenimentului „169 ani ani de la dezrobirea juridică și socio-economică a romilor”, organizat la Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”.

„Va trebui să începem să scriem o carte despre acest neam frumos. Dezrobirea romilor este o bucurie, astăzi, pentru că în urmă cu 169 de ani romii nu erau liberi. În fața lui Dumnezeu suntem egali cu toții”, a declarat Romeo Tiberiade, Preşedinte la Asociația Partida Romilor Pro-Europa Dolj.

Sociologul Constantin Crăițoiu a explicat că, în cadrul unui curs de sociologie, a realizat împreună cu studenții o analiză comparativă a valorilor culturale ale românilor, etnicilor maghiari și romilor. El a subliniat că discriminarea apare adesea din lipsa de informație și că o cultură poate fi înțeleasă corect doar din interiorul ei.

„Când am avut cursul de sociologie am făcut cu studenții o analiză comparativă între valorile culturale ale românilor, etnicilor maghiari și romilor. Noi studiem aceste fenomene și nu ne ascundem după deget, în privința romilor. Adesea suntem tentați să judecăm. Le-am demonstrat studenților mei că acolo unde nu avem informație, dintotdeauna discriminarea este asociată cu o concepție greșită. Nu poți să înțelegi o cultură decât din interiorul ei”, a declarat Constantin Crăițoiu, sociolog.

Mulți romi se confruntă în continuare cu sărăcia și excluziunea socială, fiind mai expuși riscului de marginalizare decât restul populației. Subprefectul de Dolj, Ionel Spiridon, a subliniat că Instituția Prefectului va continua dialogul cu reprezentanții romilor pentru a sprijini incluziunea acestora.

„26 februarie marchează un eveniment în care sărbătorim 169 de ani de la abolirea sclaviei romilor de pe teritoriul românesc. Se știe că romii au fost ținuți în sclavie, aproape 500 de ani. Chiar dacă au trecut 169 de ani de la abolirea slaviei, integrarea în societate încă nu s-a încheiat. În România zilelor noastre, o mare parte din populație este expusă riscului de sărăcie sau excluziune socială. Mulți dintre aceștia sunt romi. Din statistici rezultă că romii sunt mai expuși sărăciei decât populația generală, indiferent de vârstă, educație sau zona de reședință. Instituția Prefectului va acționa și pe viitor în baza cadrului legal existent pentru asigurarea unui dialog deschis și constructiv cu reprezentanții de etnie romă”, a declarat Ionel Spiridon, subprefect de Dolj.

Cu această ocazie Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” a adus în fața vizitatorilor expoziția de carte „Momente din viața rromilor”, dedicată istoriei comunităților de romi de pe teritoriul României.

Reclame
author avatar
Grosu Claudia
Distribuie acest articol