Riscul ca asteroidul 2024 YR4 să lovească Pământul crește semnificativ

Delia Pătru
Foto: pixabay.com

Riscul ca asteroidul 2024 YR4 să lovească Pământul a crescut la 3,1% pentru data de 22 decembrie 2032, potrivit calculelor efectuate marţi de NASA, relatează AFP și News.ro.

Descoperit recent, asteroidul are o lățime estimată între 40 și 90 de metri și, dacă ar impacta planeta, ar putea provoca distrugeri semnificative, inclusiv distrugerea unui oraș.

Această predicţie trebuie însă tratată cu prudenţă, deoarece se bazează pe date preliminare şi este susceptibilă de a se modifica în următoarele săptămâni şi luni, potrivit experţilor intervievaţi de AFP.

„Nu intru în panică”, a declarat pentru AFP Bruce Betts, de la organizaţia americană Planetary Society, cerând totodată supravegherea atentă a asteroidului, denumit 2024 YR4.

Impactul ar putea fi de 500 de ori mai puternic decât bomba nucleară de la Hiroshima

Dacă acesta s-ar prăbuşi pe Pământ, impactul său ar putea fi de 500 de ori mai puternic decât bomba nucleară de la Hiroshima, conform estimărilor actuale.

Este suficient pentru a nimici un oraş întreg, de exemplu, spune Betts, sau să provoace un tsunami, dacă impactul ar avea loc în apropierea unei insule sau a coastei.

Deşi riscul de coliziune este considerat acum scăzut, acesta este cel mai ridicat înregistrat vreodată în peste două decenii de monitorizare a obiectelor cereşti.

„Pentru publicul larg, nu există niciun pericol pentru moment”

Șeful biroului de apărare planetară din cadrul Agenţiei Spaţiale Europene (ESA), Richard Moissl, a declarat că un astfel de eveniment este „foarte, foarte rar”, însă s-a arătat liniştitor: „Pentru publicul larg, nu există niciun pericol pentru moment”, a spus el.

Astronomii continuă să observe asteroidul, folosind telescopul spațial James Webb pentru a obține date mai precise în martie 2025. În cazul confirmării riscului, comunitatea internațională ar putea lua în considerare o misiune de deviere a traiectoriei asteroidului.

Ce spun experții

Experţii prevăd că acesta va dispărea din vizorul telescoapelor terestre în lunile următoare, înainte de a redeveni observabil în 2028.

Conform observaţiilor lor actuale, 2024 YR4 se află în aceeaşi categorie cu un asteroid care s-a prăbuşit într-o regiune îndepărtată din Siberia în 1908.

Acest eveniment, cunoscut sub numele de evenimentul Tunguska, este slab documentat şi se crede că a dus la distrugerea a sute de mii de hectare de pădure.

Dacă riscul ca o astfel de catastrofă să se producă peste aproape opt ani ar fi confirmat, comunitatea spaţială internaţională ar putea lua în considerare o misiune de deviere a traiectoriei asteroidului.

Oamenii de ştiinţă lucrează de ani de zile pentru a dezvolta astfel de mijloace de apărare planetară. În 2022, o misiune NASA a reuşit să schimbe traiectoria unui asteroid inofensiv, trimiţând un vehicul spaţial să se prăbuşească pe el, o premieră demnă de un scenariu de Hollywood.

Reclame
author avatar
Delia Pătru
Distribuie acest articol