Persoanele cu dizabilități vor fi sprijinite de autorități. Consiliul Județean (CJ) Dolj a aprobat, într-o ședință extraordinară de îndată, participarea, Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Dolj în proiectul Rețeaua Asistenților Personali Profesioniști (APP) – Suport pentru o viață independentă în comunitate pentru persoanele cu dizabilități, derulat la nivel național. Este vorba despre un proiect în care asistenții vor fi instruiți și angajați să devină specialiști în a avea grijă de un adult cu handicap.
500 de persoane vor fi salarizate și instruite în acest proiect. Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Dolj este beneficiară în acest proiect.
În urmă cu două săptămâni, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, anunța că, persoanele cu dizabilități grave au nevoie de sprijin permanent.
„Când am negociat crearea unui program special din bani europeni dedicat persoanelor vulnerabile, am avut în minte măsuri care să ofere sprijin real și durabil. Pentru unii, lipsa unui însoțitor înseamnă izolare totală. Persoanele cu dizabilități grave au nevoie de sprijin permanent, iar familia, oricât de implicată ar fi, nu poate suplini lipsa unui sistem de îngrijire bine pus la punct. Mă bucur că reușim să contruim o Rețea a Asistenților Personali Profesioniști (APP), prin care formăm și salarizăm 500 de specialiști, care vor putea oferi sprijin personalizat celor care nu se pot descurca singuri. În același timp, susținem autoritățile locale în extinderea acestui sistem și venim cu îmbunătățiri legislative pentru ca accesul la aceste servicii să fie mai simplu și mai eficient. Pentru acest program sunt alocate 9,2 milioane euro”, anunța, în urmă cu două săptămâni, ministrul Marcel Boloș.
Administrația județeană își dorește ca persoanele cu dizabilități din Dolj să aibă parte de servicii calitative și de prețuri accesibile.
„Lărgirea accesului egal și în timp util la servicii de calitate, sustenabile și la prețuri accesibile, inclusiv servicii care promovează accesul la locuințe și îngrijire orientată către persoane, inclusiv asistență medicală; modernizarea sistemelor de protecție socială, inclusiv promovarea accesului la protecție socială, acordând o atenție deosebită copiilor și grupurilor defavorizate Îmbunătățirea accesibilității, inclusiv pentru persoanele cu dizabilități, precum și a eficacității și rezilienței sistemelor de sănătate și a serviciilor de îngrijire pe termen lung; Informare, conștientizare și sensibilizare a publicului larg și a persoanelor cu dizabilități cu privire la dreptul acestora de a trăi în comunitate. Activitatea va acoperi: (i) dezvoltarea unui concept de campanie ce va include mesaje generale cu privire la dreptul persoanelor cu dizabilități la viață independentă, diseminate național (ex. prin radio, social media ș.a.), iar în județele cu DGASPC-uri colaboratoare vor fi organizate evenimente care să crească conștientizarea cu privire la acest drept (ex. evenimente pentru comunitate, informări pentru personalul și beneficiarii serviciilor rezidențiale pentru adulți cu dizabilități în cazul centrelor rezidențiale care au în curs de implementare planuri de dezinstituționalizare). Conceptul și implementarea acestuia vor fi realizate în strânsă legătură cu autoreprezentanți – persoane cu dizabilități, inclusiv persoane cu trecut instituțional. Pe parcursul implementării proiectului vor fi realizate filme scurte și fotografii documentare pentru exemplificarea și utilizarea ulterioară în activități de conștientizare a exemplelor de viață a persoanelor cu dizabilități și a surprinde modul în care asistența personală lea sprijinit independența. Un mesaj secundar al campaniei va fi promovarea oportunității de a obține o calificare și un loc de muncă ca APP în cadrul proiectului într-o paradigmă centrată pe persoană”, se explică în proiectul de hotărâre aprobat de Consiliul Județean Dolj.
În două luni se va începe inițierea proiectului la nivelul județului Dolj.