Kremlinul recunoaște dreptul Ucrainei de a adera la UE, dar nu și la NATO

Delia Pătru
Foto: pixabay.com

Kremlinul a declarat marți că este dreptul suveran al Ucrainei să decidă dacă dorește să adere la Uniunea Europeană și că Moscova nu intenționează să dicteze Kievului cum ar trebui să abordeze această chestiune, relatează hotnews.ro care citează Reuters.

Reclame

„Acesta este dreptul suveran al oricărei țări”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„Vorbim despre procese de integrare și integrare economică. Și aici, desigur, nimeni nu poate dicta nimic niciunei țări, iar noi nu vom face acest lucru”, a spus Peskov.

Peskov a adăugat, totuși, că poziția Rusiei e diferită atunci când vine vorba de aderarea Ucrainei la alianțe militare.

„Există o poziție complet diferită, desigur, atunci când este vorba despre securitate şi alianţe militare. Abordarea noastră aici este alta şi este binecunoscută”, a declarat Peskov.

Mai mult, Moscova a anunțat, prin vocea Mariei Zaharova, că are pretenția ca NATO să renunțe la decizia luată la summitul din 2008 de la București privind aderarea Ucrainei la Alianță.

„Este de remarcat faptul că un refuz de a accepta Kievul în NATO nu este suficient. Alianța trebuie să dezavueze promisiunile de la București din 2008”, a insistat Zaharova.

La summitul NATO de la București, din 2-4 aprilie 2008, aliații au salutat aspirațiile euro-atlantice ale Ucrainei și Georgiei de apartenență la NATO, au subliniat faptul că cele două state vor deveni membre ale NATO, însă fără a formula o invitație clară și fără să stabilească un calendar.

Peskov a mai spus că, Vladimir Putin este ”pregătit să negocieze cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski ”dacă este necesar”.

”Putin personal a declarat că, dacă este necesar, va fi pregătit să negocieze cu Zelenski, însă cadrul juridic al acordurilor trebuie să fie discutat ţinând cont de realitate”, declară Dmitri Peskov.

El se referă la o lipsă a ”legitimităţii”, în opinia Moscovei, a liderului ucrainean, întrucât mandatul lui Zelenski a expirat în mod oficial în mai 2024, scrie news.ro

Însă legea marţială din Ucraina, impusă în februarie 2022, exclude organizarea de alegeri pe timp de război.

Rezolvarea conflictului din Ucraina este ”imposibilă” fără să se discute mai larg problemele de securitate din Europa, subliniază Kremlinul, la o zi după o reuniune, la Paris, a unor lideri europeni, care se tem de o marginalizare prin apropierea dintre Statele Unite şi Rusia.

”O rezolvare pe termen lung, o rezolvare viabilă este imposibilă fără o examinare globală a problemelor de securitate pe continent”, declară presei Peskov.

Rusia vrea de mult timp să reorganizeze arhitectura de securitate a Europei, iar Moscova a cerut în trecut retragerea forţelor NATO din Europa de Est.

Reclame
author avatar
Delia Pătru
Distribuie acest articol