Cazanele Dunării reprezintă destinația turistică numărul 1 a anului 2025, din România. Este urmată de Iași și de Brașov. Topul este făcut de reprezentanții Clubului Presei de Turism – FIJET România. Aceștia continuă proiectul „Destinațiile FIJET România”, ajuns la cea de-a treia ediție.
Cele zece destinații selectate de către membrii FIJET Romania sunt Sfântu Gheorghe (Tulcea), Timișoara, Băile Herculane, Arieșeni, Oltenia de sub Munte, Târgu Jiu, Rânca, Brașov, Iași și Cazanele Dunării.
„Pentru al treilea an consecutiv, FIJET România a selectat zece destinații deosebite din țară, cu scopul de a le face cunoscute atât în România, cât și la nivel internațional, prin rețeaua FIJET World. Această inițiativă evidențiază dezvoltarea turismului în zonele respective și recunoaște eforturile celor care contribuie la promovarea acestora. Proiectul își propune să aducă în prim-plan locuri din România care se remarcă prin autenticitate și valoare turistică, punând în lumină destinații în care lucrurile sunt făcute cu pasiune și profesionalism”, se arată într-un comunicat de presă emis de Clubului Presei de Turism – FIJET România, potrivit Agerpres.ro.
Festivitatea de premiere a celor mai votate „Destinații FIJET România” va avea loc joi, la Centrul Expozițional ROMEXPO.
„Propunem 10 destinații din România, cele care au adunat cele mai multe voturi din partea membrilor Clubului. Mulți dintre noi am ajuns în aceste locuri pe care le-am prezentat deoarece produc emoții și de unde plecăm cu amintirea unei vacanțe frumoase. Cel mai important lucru este că le aducem în atenția publicului prin simpla lor includere în acest top, indiferent de ordinea din clasamentul pe care l-am anunțat. Sunt tot atâtea destinații pe care le recomandăm pentru acest an, oferind totodată garanția dată de jurnaliști care știu ce înseamnă turismul din România”, a declarat Ștefan Baciu, președintele Clubului Presei de Turism FIJET România, potrivit sursei citate.
În 2023, topul 3 al destinațiilor FIJET România a fost condus de Fundata, urmată de Bucovina și de Delta Dunării, iar în 2024, liderul topului a fost Rimetea, urmată de Vatra Dornei și de Borsec.
Despre Cazanele Dunării
Clisura Dunării sau Defileul Dunării este o regiune geografică situată de-a lungul malului nordic al Dunării, în sudul Banatului. Regiunea, care se află pe teritoriile județelor Caraș-Severin și Mehedinți, este limitată de râul Nera la nord-vest și de Cazanele Dunării la est. Spectaculoasă din punct de vedere geografic, zona este, de asemenea, foarte importantă din punct de vedere al biodiversității, pe cuprinsul ei aflându-se un număr important de rezervații naturale, înglobate în prezent în Parcul Natural Porțile de Fier.
Cele mai mari așezări din Defileul Dunării sunt municipiul Orșova și orașul Moldova Nouă. Cele mai mari așezări din Defileul Dunării sunt municipiul Orșova și orașul Moldova Nouă. Tot din Clisura Dunării fac parte și comunele Socol, Pojejena, Coronini, Gârnic, Sichevița, Berzasca din județul Caraș-Severin, precum și Svinița, Dubova, Eșelnița, Ilovița și Breznița-Ocol din județul Mehedinți.
Obiective turistice
La Cazanele Dunării sunt mai multe obiective turistice pe care lumea le poate vedea și explora.
Chipul lui Decebal. Sculptura în stâncă, care întruchipează chipul regelui dac Decebal, este situată între localitățile Eșelnița și Dubova. A fost construită în decursul a 10 ani, între 1994 și 2004, cu ajutorul a 12 sculptori-alpinisti și are o înălțime de 55 m. Aceasta reprezintă unul dintre cele mai vizitate obiective turistice în Clisura Dunării
Tabula Traiana. Un alt obiectiv turistic important al zonei Cazanele Dunării, o placă de marmură care datează din perioada primului război dacic.
Peștera sau Grota Veterani Un tur complet al zonei, cu barca, include Tabula Traiana, dar şi alte două atracţii turistice. Respectiv Grota Veterani, de unde armatele austro-ungare trăgeau cu tunurile în corăbile turceşti. La peştera Veterani nu poţi ajunge decât pe apă. Cunoscută şi sub numele de „Peştera lui Veterani“, „Peştera din Pînza Curii“ sau „Peştera Piscabara”, grota, situată la o înălţime de circa 70 de metri deasupra apei, cu o lungime totală de 173 de metri şi o lăţime de 40 de metri, are o istorie încărcată de evenimente, ale căror începuturi se pierd în negura mileniilor.
Peștera Ponicova. Peştera Ponicova, oferă galerii spectaculoase, populate de lilieci şi căi de acces pe Dunăre sau pe uscat, cu grad de dificultate medie.
Muzeul Porțile de Fier. Muzeul Porțile de Fier este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Cazanele Dunării Porțile de Fier, obiectiv pe care nu ar trebui să-l ratați dacă vă aflați în apropiere.