Administrația județeană cere bani de la Guvern pentru plata subvenției la apă și căldură în Râmnicu Vâlcea. Anunțul a fost făcut de președintele Consiliului Județean (CJ) Vâlcea, Constantin Rădulescu.
„Voi sprijini autoritățile locale – Primăria și Consiliul Local al Municipiului Râmnicu Vâlcea – în rezolvarea problemei care îi frământă pe vâlceni în această perioadă: creșterea facturilor la apă caldă și căldură.
Este prioritară pentru mine rezolvarea acestei probleme, fiindcă îi înțeleg pe vâlceni și mă preocupă identificarea de soluții rapide, pentru ca populația să fie cât mai puțin afectată de creșterea prețului la apă caldă și căldură.
Până la construirea și punerea în funcțiune a viitoarei centrale în cogenerare de către Consiliul Județean Vâlcea, toate autoritățile trebuie să facă tot ce este necesar pentru a ține sub control prețul gigacaloriei livrate către populație.
CJ Vâlcea rămâne partener de nădejde pentru toate autoritățile locale și vom sprijini, cu bună-credință, indiferent de domeniu, toate demersurile pentru binele locuitorilor județului Vâlcea”, a afirmat Constantin Rădulescu.
Pe de altă parte, primarul Mircia Gutău a anunțat, într-o conferință de presă, că toate cererile de debranșare de la sistemul centralizat de termoficare din Râmnicu Vâlcea vor fi aprobate. Aceasta, în în urma scandalului legat de facturile mari la căldură emise de operatorul de agent termic din oraș pentru luna ianuarie. Creșterile au fost operate după ce Primăria a fost obligată de instanță să aprobe noile tarife.
“Noi, Primăria, dacă ar fi să vorbim cinstit, nu suntem parte din acest proces. Este un contract între CET și asociațiile de proprietari. Dar eu nu pot sta pasiv la o acțiune nedreaptă asupra cetățenilor municipiului Râmnicu Vâlcea. În plus, am luat o decizie și voi începe să dau voie la debranșări celor care își permit. Pentru că am respins foarte multe debranșări din dorința de a da această posibilitate… Eu sunt convins că odată cu finalizarea centralei de la CET prețul va fi mai mic și atunci oamenii vor avea de unde să aleagă. În momentul de față, ei nu prea au de ales. Voi aproba toate cererile de debranșare, cu excepția unui cartier pentru că Uniunea Europeană ne-a obligat ca atunci când aprobăm debranșările să fie o zonă unde să nu aprobăm pentru că ne-au dat 130 de milioane de euro ca să construim centrala. Vom decide ce zonă va fi aleasă să nu aprobăm debranșări. Spre exemplu Copăcelu sau Căzănești, unde nu mai sunt foarte mulți… Nu știu dacă e o soluție bună ca fiecare să se debranșeze, pentru că sunt convins că odată cu centrala de la CET, prețurile vor fi mai mici”, a declarat, conform Agerpres, primarul Mircia Gutău.
Potrivit sursei citate, el a mai precizat că municipalitatea nu poate susține din bugetul propriu o subvenție mai mare de 52 de lei, cât este în prezent, pentru că are de plătit operatorului de termoficare despăgubiri de peste 11,5 milioane de lei, plus că din vară nu va mai acorda nicio subvenție în acest sens.
„Ne obligă și Uniunea Europeană ca până în iulie să renunțăm cu totul la subvenție. Am renunțat la 100 de lei să mai dăm ca să ne acoperim plata pe care o avem să o dăm CET-ului și atunci prețul a ajuns la această valoare, care și din punctul meu de vedere este insuportabilă pentru cetățenii municipiului Râmnicu Vâlcea. Am făcut tot ceea ce este omenește posibil, am purtat discuții cu directorul de la CET Govora. În urma acestor discuții, au recunoscut o greșeală pe care au făcut-o și anume că în factura care a fost emisă în februarie pentru luna ianuarie au prins și câteva zile din luna decembrie la prețul majorat care trebuia aplicat doar de la 1 ianuarie. Se va face o stornare a facturilor, iar în luna ianuarie va regla acest lucru. Am făcut și solicitare către Guvernul României, ca să ne aloce din fondul de rezervă bani, așa cum a acordat și altor municipii care își permit să dea o subvenție de 200 sau 250 de lei la gigacalorie, și eu sunt convins că vom reuși acest lucru și atunci ne vom putea regla în așa fel încât cetățenii să plătească în ultimele luni mult mai puțin prețul pe gigacalorie”, a mai spus primarul Mircia Gutău, notează Agerpres.
Prețul gigacaloriei a fost majorat de la 424.95 de lei la 531 de lei. Aceasta după ce Curtea de Apel Pitești a decis că prețul trebuia crescut. Pentru că nu a făcut-o încă din 2023, Primăria Râmnicu Vâlcea va trebui să plătească operatorului de termoficare despăgubiri de peste 11,5 milioane de lei.