Conacul Neamțu din judeţul Olt, restaurat din donaţii

Nedelea Raluca
3 Min Read

Restaurarea Conacului Neamțu din Olari, Olt, a reînceput în luna ianuarie şi vizează consolidarea parterului și reparații interioare. Echipa Pro Patrimonio a efectuat lucrări de întreținere a livezii, afectată de secetă.

„Șantierul pentru restaurarea conacului Neamțu a reînceput în luna ianuarie 2025 cu sprijinul partenerului UiPath Foundation. În acest an ne-am propus să încheiem o ultimă etapă complicată – consolidarea parterului, dar și reparații la tencuieli și tavane. Fiind lucrări interioare, chiar dacă vremea este rece, lucrările se pot derula în condiții bune, având protejate golurile de uși și ferestre cu panouri temporare.

Conacul este în stare de degradare, fiind vandalizat și neglijat multă vreme; ca urmare, acesta necesită lucrări ample și urgente de conservare și consolidare, constituind un exemplu practic cu care se confruntă Fundația Pro Patrimonio în implementarea strategiei sale de salvare a patrimoniului cultural și integrarea lui în comunitate.

În așteptarea primăverii, echipa  Pro Patrimonio care îngrijește conacul a realizat lucrările de tăiere și curățare a livezii. Cu această ocazie am constatat că 20 dintre arborii fructiferi sunt uscați, efect al bolilor și secetei severe din ultimele veri. Bugetul necesar este de 5.000 lei”, transmite Fundaţia Pro Patrimonio.

Conacul face parte din Ansamblul Conacul Neamțu, pe terenul aflat în proprietate regăsindu-se clădirea conacului, o magazie de cereale, o ghețărie, o cantină din perioada comunistă, urme parțiale ale fostelor grajduri și anexe. Conacul Neamțu, un exemplu reprezentativ pentru arhitectura civilă din Oltenia (referință istorică din 1841, probabil înainte de 1800), are acum o configuraţie arhitecturală ce datează din 1920-1935, concepută de arhitectul Constantin Iotzu, adept al lui Ion Mincu, şi reprezentant de seamă al stilului neoromânesc în arhitectură (forma regională a stilului internaţional Art Nouveau). Intervențiile arhitectului s-au desfăşurat în jurul unui corp central, dotat cu o volumetrie caracteristică construcţiilor cunoscute sub numele de culă (reşedinţă sau conac fortificat specific zonei din sudul Carpaţilor), adăugându-se elemente de tip foişor (volume specifice arhitecturii vernaculare cu influenţe din arhitectura tradiţională religioasă), se arată pe site-ul fundației.

Conacul constituie un element de reper în peisajul cultural al satului și al zonei. Istoria generațiilor de proprietari merge până la: familia Pârșcoveanu; familia Zissu/Zissi, a cărei descendentă, Elena, căsătorită Cornetti, finanțează și fondează Școala de muzică Elefterie și Elena Cornetti din Craiova în 1911; familia Neamțu, care dă și numele conacului, după C.C. Neamțu (1879-1948), ultimul proprietar al conacului, decedat la naționalizarea din iunie 1948.

sursa foto: Pro Patrimonio

Distribuie acest articol