Se pregătește reluarea producției de apă grea la Turnu Severin

Anghel Catalin

Compania de stat Nuclearelectrica (SNN), operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, analizează posibilitatea preluării fostei uzine Romag Prod, aflată în faliment de 9 ani. În acest sens, SNN a lansat o licitație pentru contractarea unor servicii de consultanță, necesare evaluării fezabilității și fundamentării unei eventuale preluări a fluxului tehnologic de producere a apei grele de la Regia Autonomă pentru Activități Nucleare (RAAN) și Ministerul Finanțelor, după cum notează profit.ro.

Dacă tranzacția se concretizează, Nuclearelectrica ar putea prelua și administrarea rezervelor strategice de apă grea ale României, gestionate în prezent de Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Centrul Național de Management al Apei Grele. În plus, potrivit sursei citate, compania intenționează să înființeze un punct de lucru la sediul CNMAG din comuna Izvorul Bârzii, consolidând astfel controlul asupra producției și stocării apei grele, esențială pentru funcționarea reactoarelor nucleare.

Nuclearelectrica SA a început o analiză cu privire la evaluarea capacităților de producție a apei grele în România, sens în care între RAAN, reprezentată prin lichidatorul judiciar, și Nuclearelectrica SA se derulează activități de furnizare documente/informații privind o parte din activele aflate în cadrul Sucursalei Romag Prod. În aceste sens, în perioada 29 ianuarie – 2 februarie 2024, o delegație din partea Nuclearelectrica SA a fost prezentă la Sucursala Romag Prod. În perioada următoare, părțile urmează să stabilească și să identifice toate bunurile (imobile și mobile) care sunt considerate a fi de interes pentru reluarea capacităților de producție a apei grele în România″, se arăta într-un document oficial al RAAN de la începutului anului trecut, potrivit sursei menționate anterior.

Distribuie acest articol