Bancnota de 20 de lei, raritate pe piața colecționarilor

Delia Pătru
Foto: BNR

Bancnota de 20 de lei, care e în circulație, e atât de rară, încât colecționarii se bat pe ea. Prețul diferă de la un exemplar la altul, în funcție de starea acestuia.

Reclame

Bancnota este specială pentru că o reprezintă pe Ecaterina Teodoroiu, eroina Primului Război Mondial și prima femeie ofițer din armata română. De asemenea, designul său atrage atenția pasionaților de numismatică.

Consultantul financiar Adrian Asoltanie a subliniat că raritatea este generată de faptul că aceste bancnote sunt păstrate acasă și nu sunt în circulație, ceea ce le face mai căutate.

„Sunt rare pentru că le păstrează acasă, nu sunt în circulație și asta îți dă impresia că le găsești rar și atunci când o găsești o pui deoparte ceea ce creează raritate pentru alții. Colecționezi bancnote care au o raritate foarte mare, care au o valoare investițională foarte mare”, a explicat consultantul, pentru Observator News.

Această raritate percepută a crescut valoarea bancnotei pe platformele online, unde prețurile variază de la câteva sute de lei până la 5.800 de lei, în funcție de starea de conservare.

Prețuri fabuloase pe internet pentru colecționari

Datorită rarității sale, bancnota de 20 de lei a ajuns să valoreze mult peste suma nominală. Prețul mediu al unei bancnote în stare bună variază între 30 și 40 de lei, pe platformele de vânzări din România.

Un exemplar în stare perfectă, necirculat, se poate vinde cu peste 400 de lei.

Edițiile speciale sau bancnotele cu serii consecutive pot ajunge chiar și la 5.800 de lei pe platformele de licitații, scrie libertatea.ro

Zeci de mii de lei pentru bancnota de 20 de lei

Mai mult, pe unele site-uri de vânzări și anunțuri există anunțuri în care prețul cerut pentru o bancnotă de 20 de lei ajunge până la 19.000 de lei.

„Bancnota foarte rară, titrajul doar 30.000 de bancnote tipărite, cu chipul Ecaterinei Teodoroiu. Stare necirculată. Nouă. Valoare bancnotă: 20 de lei. Puteți căuta pe Google bancnota Ecaterinei Teodoroiu 20 lei pentru a afla valoarea acesteia, fiind între 21 și 25000 de lei. Trimit prin curier, cu posibilitatea verificării coletului, înainte de achiziție. Plata ramburs, după verificarea coletului, adică a stării bancnotei”, precizează vânzătorul.

Foto libertatearo

Pe site-urile de anunțuri și licitații online există oferte în care bancnota este listată ca „ediție limitată, necirculată”, iar prețurile urcă rapid pe măsură ce cererea crește.

Alții vând bancnota cu 10.000 de lei sau 6.000 de lei.

Bancnota de 20 de lei, pusă în circulație la 1 decembrie 2021

Bancnota de 20 de lei, care o înfățișează pe Ecaterina Teodoroiu, a fost lansată de Banca Națională a României (BNR) în 2021, într-un tiraj de 40 de milioane de exemplare.

„Alegerea Ecaterinei Teodoroiu pentru bancnota de 20 de lei cu putere circulatorie a avut la bază mai bază mai multe criterii. În primul rând, este prima femeie ofiţer din armata română. În felul acesta, cinstim, omagiem şi armata română şi mai aducem o dată, mai avem un prilej să mai aducem o dată în memoria noastră Marele război de reîntregire. Un al doilea motiv este faptul că ea, Ecaterina Teodoroiu, întruchipează, prin destinul său exemplar, puterea şi sacrificiul de care femeile au dat şi continuă să dea dovadă în societatea noastră. Şi, în sfârşit, un al treilea grup de motive, am răspuns în felul acesta interesului public care a găsit o largă susţinere la nivelul societăţii româneşti în promovarea şi consolidarea egalităţii de gen şi a rolului major al personalităţilor feminine în istoria şi societatea românească”, declara, la lansarea bancnotei, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Bancnota cu valoarea nominală de 20 lei este imprimată pe suport de polimer, în tehnică mixtă plană/în relief, cu dimensiuni de 136 x 77 mm și culoare predominant verde oliv, anunța BNR, la momentul respectiv.

Foto BNR

Pe aversul bancnotei se regăsesc următoarele elemente grafice reprezentative: portretul Ecaterinei Teodoroiu, anii între care a trăit (1894-1917), un element floral reprezentând un buchet de brândușe (Crocus flavus). În plan secund, în zona centrală este reprezentată o insignă a Asociației Cercetașii României. Tot pe avers mai sunt imprimate: valoarea nominală, în cifre și litere, pe orizontală „20 LEI DOUĂZECIˮ, semnăturile guvernatorului și casierului central, stema României, denumirea băncii centrale emitente „BANCA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEIˮ, o stilizare a însemnului de armă al infanteriei, un medalion cu sigla BNR și în dreapta, pe verticală, valoarea nominală în litere „DOUĂZECI LEIˮ, data punerii în circulație „1 decembrie 2021ˮ, valoarea nominală în cifre „20ˮ.

Foto BNR

Pe reversul bancnotei compoziția grafică include: o reprezentare a Victoriei înaripate de pe Medalia Victoriei, o imagine a Mausoleului de la Mărășești, iar în spatele Mausoleului, o floare de crin. Totodată, reversul bancnotei mai cuprinde: valoarea nominală, în cifre și litere, denumirea băncii centrale emitente „BANCA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEIˮ, sigla BNR poziționată în dreapta sus și stânga jos într-un dreptunghi, textul „FALSIFICAREA ACESTOR BILETE SE PEDEPSEŞTE CONFORM LEGILORˮ, seria și numărul tipărite cu cerneală neagră și caractere de aceeași înălțime, în partea stângă pe verticală și cu cerneală roșie și caractere de înălțime crescătoare, în partea dreaptă sus pe orizontală.

În scopul protejării împotriva falsificării, bancnota include o serie de elemente de siguranţă – unele destinate publicului, altele detectabile cu aparatură specială, destinate lucrătorilor din sistemul bancar. Imaginea bancnotei împreună cu toate aceste elemente de siguranță vor fi prezentate în conferința din 26 noiembrie.

Este important de menționat că valoarea acestor bancnote pe piața colecționarilor poate fluctua în timp, în funcție de factori precum cererea, oferta și starea de conservare. Pentru cei interesați de achiziționarea sau vânzarea unor astfel de bancnote, se recomandă o evaluare atentă și consultarea unor experți în domeniu.

Și alte bancnote se vând cu sume mari pe internet, cum ar fi cea de 2.000 de lei, emisă în 1.999, cu eclipsa.





Reclame
author avatar
Delia Pătru
Distribuie acest articol