CFR SA a anulat, miercuri, licitația pentru reabilitarea liniei feroviare Craiova – Drobeta Turnu Severin – Caransebeş (Lot 3).
Valoarea estimată a achiziţiei publice pentru „Reabilitarea liniei feroviare Craiova – Drobeta Turnu Severin – Caransebeş, parte a Coridorului Orient/Est-Mediteranean”- LOT 3 este de peste un miliard de euro, bani ce urmau să fie asigurați în bună măsură din Programul Operațional de Transport al UE 2021-2027.
Potrivit SEAP – Sistemul Electronic Achiziții Publice, „procedura a fost anulată conform prevederilor Articolul 225 (1) ”Entitatea contractantă are obligaţia de a anula procedura de atribuire a contractului sectorial/acordului-cadru în următoarele cazuri: dacă nu a fost depusă nicio ofertă/solicitare de participare sau dacă nu a fost depusă nicio ofertă/solicitare de participare admisibilă” din Legea nr. 99/2016”, scrie clubferoviar.ro
Cum anularea a avut loc exact în ziua în care trebuia anunțat câștigătorul este mai degrabă credibilă ipoteza că niciuna dintre cele două oferte primite nu a respectat cerințele CFR SA.
Valoarea procedurii este cuprinsă între 5,16 și 6,15 miliarde de lei, iar proiectul urmează să fie finanțat din POT 2021 – 2027.
Două asocieri au depus oferte în septembrie
În luna septembrie 2024, două asocieri au depus oferte pentru atribuirea contractului de reabilitare a liniei feroviare Craiova – Drobeta Turnu Severin – Caransebeş (Lot 3), iar alte trei asocieri şi un ofertant unic sunt interesaţi de modernizarea infrastructurii de cale ferată dintre staţiile CF Bucureşti Nord – Jilava – Giurgiu Nord – Giurgiu Nord Frontieră (Lot 2), informează Compania Naţională de Căi Ferate „CFR” S.A., relatează Agerpres.
În cadrul procedurii de deschidere a ofertelor, au depus oferte Asocierea FCC Construccion S.A. (Leader), Gulemark Spolka Z Ograniczona Odpowiedzialnoscia şi Asocierea Kolin Insaat Turizm Sanayi ve Ticaret A.S. (Leader) – Straco Holding.
Valoarea estimată a achiziţiei publice pentru „Reabilitarea liniei feroviare Craiova – Drobeta Turnu Severin – Caransebeş, parte a Coridorului Orient/Est-Mediteranean” – LOT 3 este cuprinsă în intervalul 5,167 de miliarde de lei – 6,152 de miliarde de lei, fără TVA, iar sursa de finanţare va fi asigurată din fonduri nerambursabile prin Programul Transport (PT) 2012 – 2027 şi din bugetul de stat.
Durata pentru elaborarea proiectului tehnic şi execuţia lucrărilor era de 72 de luni, din care 12 luni proiectare şi 60 de luni execuţie.
Achiziţia publică pentru Lotul 3 prevede proiectarea şi execuţia lucrărilor de modernizare pe un traseu de circa 41,234 km (km 331+000 – 362+632).