Globurile de Aur 2025. Sebastian Stan, cel mai bun actor pentru rolul din „A Different Man”

Delia Pătru

Sebastian Stan, actorul de origine română, a câştigat în cadrul celei de a 82-a ediţii a Globurilor de Aur, premiul pentru cel mai bun actor într-un film de comedie/musical.

Reclame

Este primul Glob de Aur obţinut de Sebastian Stan

Sebastian Stan a câştigat Globul de Aur pentru rolul din filmul „A Different Man”, după ce a concurat în această categorie cu actorii Jesse Eisenberg („A Real Pain”), Hugh Grant („Heretic”), Gabriel LaBelle („Saturday Night”), Jesse Plemons („Kinds of Kindness”), Glen Powell („Hit Man”).

În film, Stan joacă rolul unui bărbat cu neurofibromatoză. În discursul său de acceptare, Stan a încurajat acceptarea şi susţinerea rolurilor incluzive.

„Ignoranţa şi disconfortul nostru cu privire la handicap şi desfigurare trebuie să înceteze acum”, a spus el, scrie digi24.ro

Stan a vorbit, de asemenea, despre primirea celuilalt rol recent al său, cel al fostului preşedinte Donald Trump în „The Apprentice”.

„Acesta nu a fost un film uşor de făcut şi nici ‘The Apprentice’, celălalt film din care am avut norocul să fac parte şi de care sunt mândru”, a spus el.

„Acestea sunt subiecte dure, dar aceste filme sunt reale şi sunt necesare, şi nu ne putem teme şi nu putem privi în altă parte”.

Este primul Glob de Aur obţinut de Sebastian Stan după nominalizarea primită în 2023 pentru rolul din miniseria TV „Pam & Tommy”.

”E pentru mama mea”

Pentru evoluţia sa din lungmetrajul „A Different Man”, el a fost recompensat cu premiul de interpretare masculină – Ursul de Argint – la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin în 2024.

”Vă mulţumesc pentru încredere. Ignoranţa şi disconfortul nostru în jurul dizabilităţilor trebuie să se sfârşească acum. Trebuie să ne expunem la ele, copiii noştri, încurajând aceptarea. Putem face asta prin a continua să promovăm poveşti incluzive. Acesta nu a fost un film uşor de făcut. Vă iubesc pe toţi! Managerul meu pentru 27 de ani, îţi mulţumesc că ai contat pe mine când era un copil. Mi-au spus să merg la şcoală şi să urmăresc filme. Sunt aici, sus, datorită ţie!

Asta e pentru mama mea cea care a părăsit România pentru a căuta o viaţă mai bună, mi-a dat totul. Şi pentru tatăl meu vitreg, Tony, ce a avut grijă de o mamă singură şi un copil abandonat. Îţi mulţumesc că ai fost un bărbat adevărat! Vă iubesc, Globurile de Aur! România, te iubesc!”, a fost mesajul actorului la momentul primirii premiului.

„Emilia Perez” și „The Brutalist”, cel mai bune filme

Globurile de Aur recompensează cele mai bune interpretări şi producţii din industria cinematografică şi de televiziune, grupate în 27 de categorii.

„Emilia Pérez”, regizat de Jacques Audiard, a fost desemnat cel mai bun film – musical sau comedie, în timp ce „The Brutalist” a fost ales cel mai bun film – dramă, la cea de-a 82-a ceremonie de decernare a premiilor Globurile de Aur care a avut loc la Los Angeles.

Zoe Saldaña, Fernanda Torres, Adrien Brody, Kieran Culkin, Jean Smart, Jeremy Allen White, Colin Farrell, Anna Sawai, Demi Moore, Jodie Foster, Ali Wong, Jessica Gunnin, Hiroyuki Sanada şi Tadanobu Asano sunt câştigători de asemenea la secţiunile interpretare.

Peter Straughan a câştigat premiul pentru cel mai bun scenariu de film pentru „Conclave”, în timp ce „Emilia Pérez” a fost desemnat cel mai bun film – limbă non-engleză.

Melodia „El Mal” din film a câştigat premiul pentru cel mai bun cântec original, în timp ce Trent Reznor şi Atticus Ross au câştigat premiul pentru cea mai bună coloană sonoră originală pentru „Challengers”. „Flow” a fost ales cel mai bun film de animaţie. „Wicked” a câştigat premiul pentru realizări cinematografice şi de box office.

„Shogun” (FX/ Hulu) a fost desemnat cel mai bun serial – dramă

Triumful de la Globurile de Aur vine după ce „Shogun”, o dramă care nu este în limba engleză, a câştigat un număr record de 18 trofee la Emmy 2024. În plus, Hiroyuki Sanada, protagonistul serialului, a primit în cursul serii Globul de Aur pentru Cel mai bun actor de dramă TV, iar Anna Sawai, coprotagonistă, a primit Globul de Aur pentru Cea mai bună actriţă de dramă TV.

„Baby Reindeer” a câştigat Globul de Aur pentru miniserie, antologie sau film realizat pentru televiziune

Creatorul Richard Gadd a avut un discurs emoţionant. Pentru a descrie succesul programului său, el a spus: „Cred că, în multe feluri, oamenii cereau ceva care să vorbească despre inconsistenţele dureroase ale fiinţei umane. Cred că, de ceva vreme, în televiziune există convingerea că poveştile prea întunecate şi complicate nu se vor vinde şi nimeni nu le va urmări. Aşadar, sper că ‘Baby Reindeer’ a eliminat această teorie”, a spus el.

„Avem nevoie de poveşti care să vorbească despre natura complicată şi dificilă a vremurilor noastre”.

În timpul discursului de acceptare al lui Brady Corbet pentru Cel mai bun regizor cu „The Brutalist” la ediţia 2025 a Globurilor de Aur, acesta l-a omagiat pe scenaristul şi regizorul de filme indie şi soţul lui Aubrey Plaza, Jeff Baena, care s-a sinucis vineri la vârsta de 47 de ani. „Inima mea este alături de Aubrey Plaza şi de familia lui Jeff”, a spus Corbet la finalul discursului său.

Jodie Foster, Cea mai bună actriţă într-o miniserie

Prima nominalizare la Globul de Aur a lui Jodie Foster în 1977 nu a fost pentru „Taxi Driver”, pentru care a fost nominalizată la Oscar în acel an, ci pentru „Freaky Friday”. La gala de la Los Angeles, ea a câştigat premiul pentru Cea mai bună actriţă într-o miniserie cu rolul din „True Detective: Night Country”.

Colin Farrell a primit duminică seara Globul de Aur pentru cel mai bun actor într-o miniserie, antologie sau într-un film realizat pentru televiziune cu rolul din „The Penguin”

Demi Moore a câştigat primul ei Glob de Aur pentru interpretare feminină într-un film, musical sau comedie, cu rolul din „The Substance”

Jeremy Allen White a reuşit o performanţă rară la ediţia 2025 a Globurilor de Aur, după ce a câştigat premiul pentru Cea mai bună interpretare a unui actor într-un serial de televiziune – musical sau comedie

White a fost nominalizat alături de Adam Brody („Nobody Wants This”), Ted Danson („A Man on the Inside”), Steve Martin („Only Murders in the Building”), Jason Segel („Shrinking”) şi Martin Short („Only Murders in the Building”).

Trofeul a marcat a treia victorie consecutivă a lui White, după ce a fost nominalizat şi a câştigat în aceeaşi categorie la ultimele două gale. Odată cu această victorie, White se alătură lui Michael J. Fox şi Alan Alda în realizarea rarisimei performanţe de a câştiga la categoria Cel mai bun actor într-un serial de televiziune – comedie în trei ani consecutiv, după victoriile sale din 2023 şi 2024. Alda a reuşit acest lucru timp de patru ani la rând, câştigând pentru „M*A*S*H” între 1980-1983.

Hiroyuki Sanada a câştigat premiul pentru Cel mai bun actor în rol principal într-un serial dramă la Globurile de Aur din 2025 pentru „Shogun”

Cel mai bun actor în rol secundar într-un film

Kieran Culkin a fost relaxat când şi-a acceptat premiul Globul de Aur 2025 – dintr-un motiv întemeiat. „Soţia mea şi cu mine am băut un shot de tequila cu Mario Lopez. Categoric simt asta. Întregul discurs a dispărut”, a spus Culkin râzând. „Minunat Kieran, te descurci bine”.

Culkin a luat acasă statueta pentru Cel mai bun actor în rol secundar într-un film pentru rolul din „A Real Pain”, regizat de Jesse Eisenberg. Actorul a menţionat că prima recunoaştere pe care a primit-o vreodată a fost o nominalizare la Globuri pe care a primit-o „când eram practic un copil”.

LISTA completă a premiilor Globurile de Aur 2025

Laureații Globurilor au fost aleși de 334 de jurnaliști de divertisment din 85 de țări, spre deosebire de cei aproximativ 9.000 de votanți care decid premiile Oscar. Corpul de vot al Globurilor a fost extins în ultimii ani, iar organizatorii au instituit reforme după ce au fost criticați pentru lacune etice și lipsa de diversitate.

FILM

  • CEA MAI BUNĂ DRAMĂ – „The Brutalist”
  • CEA MAI BUNĂ COMEDIE SAU MUSICAL – „Emilia Pérez”
  • CEL MAI BUN ACTOR, DRAMĂ – Adrien Brody, „The Brutalist”
  • CEA MAI BUNĂ ACTRIȚĂ, DRAMĂ – Fernanda Torres, „I’m Still Here”
  • CEL MAI BUN ACTOR, COMEDIE SAU MUSICAL – Sebastian Stan, „A Different Man”
  • CEA MAI BUNĂ ACTRIȚĂ, COMEDIE SAU MUSICAL – Demi Moore, „The Substance”
  • CEL MAI BUN ACTOR ÎN ROL SECUNDAR – Kieran Culkin, „A Real Pain”
  • CEA MAI BUNĂ ACTRIȚĂ ÎN ROL SECUNDAR – Zoe Saldaña, „Emilia Pérez”
  • CEL MAI BUN REGIZOR – Brady Corbet, „The Brutalist”
  • CEL MAI BUN FILM DE ANIMAȚIE – „Flow”
  • CEL MAI BUN FILM ÎN ALTĂ LIMBĂ DECÂT ENGLEZA – „Emilia Pérez”
  • CEL MAI BUN SCENARIU – Peter Straughan, „Conclave”
  • CEA MAI BUNĂ COLOANĂ SONORĂ ORIGINALĂ – Trent Reznor și Atticus Ross, „Challengers”
  • CEL MAI BUN CÂNTEC ORIGINAL – „El Mal”, ”Emilia Pérez”
  • REALIZĂRI CINEMATOGRAFICE ȘI DE BOX OFFICE – „Wicked”

TELEVIZIUNE

  • CEL MAI BUN SERIAL DRAMĂ – „Shōgun”
  • CEL MAI BUN SERIAL DE COMEDIE/MUSICAL – „Hacks”
  • CEL MAI BUN ACTOR, DRAMĂ – Hiroyuki Sanada, „Shōgun”
  • CEA MAI BUNĂ ACTRIȚĂ, DRAMĂ – Anna Sawai, „Shōgun”
  • CEL MAI BUN ACTOR ÎN ROL SECUNDAR – Tadanobu Asano, „Shōgun”
  • CEA MAI BUNĂ ACTRIȚĂ ÎN ROL SECUNDAR – Jessica Gunning, „Baby Reindeer”
  • CEL MAI BUN ACTOR, COMEDIE/MUSICAL – Jeremy Allen White, „The Bear”
  • CEA MAI BUNĂ ACTRIȚĂ, COMEDIE/MUSICAL – Jean Smart, „Hacks”
  • CEL MAI BUN SERIAL LIMITAT, SERIAL ANTOLOGIC SAU FILM REALIZAT PENTRU TELEVIZIUNE – „Baby Reindeer”
  • CEA MAI BUNĂ INTERPRETARE MASCULINĂ, SERIAL LIMITAT, SERIAL ANTOLOGIC SAU FILM REALIZAT PENTRU TELEVIZIUNE – Colin Farrell, „The Penguin”
  • CEA MAI BUNĂ INTERPRETARE FEMININĂ, SERIAL LIMITAT, SERIAL ANTOLOGIC SAU FILM REALIZAT PENTRU TELEVIZIUNE – Jodie Foster, „True Detective: Night Country”
  • CEA MAI BUNĂ INTERPRETARE ÎN STAND-UP COMEDY LA TELEVIZIUNE – Ali Wong, „Single Lady”
Reclame
author avatar
Delia Pătru
Distribuie acest articol