Noul guvern, mai suplu. Dispar două ministere

Delia Pătru
3 Min Read
Foto: Facebook/Elena Lasconi

Negocierile pentru formarea Guvernului au continuat miercuri la Palatul Parlamentului, între echipele PSD, PNL, USR, UDMR şi cea a minorităţilor naţionale. Noul Executiv va avea maximum 16 ministere, iar numărul secretarilor de stat va fi redus considerabil, ca parte a reformei statului, spun surse citate de Digi24.

Potrivit acestora, ar urma să dispară Ministerul Familiei, înființat în 2021, când s-au pus bazele coaliției PSD-PNL-UDMR, minister care la acea vreme i-a revenit Gabrielei Firea.

De asemenea, Ministerul Energiei ar uma să fie comasat cu Ministerul Economiei.

S-a discutat și despre problema secretarilor și subsecretarilor de stat, pentru că numărul acestora a ajuns la un nivel record. S-a discutat să se mai taie câteva posturi, dar nu au ajuns clar la o cifră. Dar s-a decis că fiecare minister va avea un singur secretar general și un singur secretar general adjunct, în condițiile în care la unele ministere erau mai mulți secretari generali adjuncți.

Săptămâna viitoare, negocierile vor continua cu programul de guvernare şi de reforme al noii coaliţii, urmând să se stabilească şi ce ministere are fiecare partid. De asemenea, rămâne de stabilit și structura ministerelor.

PSD, PNL, USR, UDMR şi minorităţile au anunţat marţi seară, la finalul unei şedinţe de discuţii, „angajamentul ferm pentru formarea unei majorităţi proeuropene în Parlamentul României, a unui guvern proeuropean şi susţinerea unui posibil candidat comun proeuropean la alegerile prezidenţiale”, scrie News.ro.

„În zilele următoare, cele patru partide și reprezentanții Minorităților Naționale vor lucra la un program comun de guvernare, bazat pe dezvoltare și reforme și care va avea în vedere prioritățile cetățenilor României. Astfel, părțile au agreat să constituie o Comisie comună pentru realizarea programului de guvernare și grupuri de lucru pe domenii de activitate”, au transmis formațiunile, după discuțiile de marți de la Palatul Victoria.

„Am convenit că este necesar un plan concret de eficientizare și de reducere a cheltuielilor publice și a birocrației în administrația publică”, mai scrie în comunicatul comun.

De asemenea, cele patru partide au anunțat că își propun și creșterea ritmului actual de investiții și a reformelor din PNRR.

„Momentul actual este unul decisiv pentru România. Este nevoie de o schimbare profundă, iar partidele pro-europene își asumă această responsabilitate. Partidele pro-europene se angajează să crească încrederea în instituții și în clasa politică, prin bună guvernare, transparență în cheltuirea banului public și respect față de cetățean”, au mai transmis PSD, PNL, USR, UDMR şi minorităţile.

Policlinica Buna Vestire Craiova
Distribuie acest articol