În lipsa unui cimitir pentru animale, mii de animale de companie sunt îngropate clandestin și ilegal în Râmnicu Vâlcea

Niculescu Andi

Nu este județul Vâlcea singurul din țară care nu are cimitir de animale și nici singurul în care numărul animalelor de companie a crescut foarte mult în ultimii ani. Majoritatea animalelor de companie deținute de vâlceni sunt pisicile și câinii, dar sunt destule familii ce dețin în apartamente iepuri, pești, arici, porcușori de Guineea, șoareci, hamsteri, papagali, canari, porumbei și alte animăluțe.

Și oricât de buni ar fi medicii veterinari vâlceni și de dezvoltată rețeaua de cabinete veterinare din municipiu, statistica este una clară: media de viață a unei pisici de companie este de 13 ani și a unui câine de 15 ani.

Pentru cei ce dețin animale, acestea devin emoțional ca niște membri ai familiei. La decesul lor este aproape imposibil ca proprietarii să-i arunce la ghene de gunoi deși sunt și din aceste cazuri. Majoritatea, cel puțin cei ce locuiesc în blocuri, trebuie să le  îngroape clandestin, pe ascuns, de obicei noaptea sau dimineața foarte devreme, pe terenuri ce aparțin domeniului public că doar nimeni nu este nebun să îngroape un câine pe terenul cuiva. Acest procedeu cumva și ilegal, este urmarea faptului  că în județ nu există un crematoriu autorizat pentru animale de companie sau un cimitir.

Anul trecut consilierul liberal Cristian Simoiu a făcut o consultare publică pentru a vedea câți vâlceni își doresc un astfel de cimitir. Au răspuns pozitiv înființării unui cimitir pentru animale 617 râmniceni și 20 au răspuns negativ.

În luna martie consilierul municipal a înaintat un proiect de hotărâre în consiliul local propunând ca societatea PIEȚE PREST ce aparține primăriei să se ocupe cu înființarea unui cimitir pentru animale pe care să-l și administreze.

Compartimentele de specialitate ale primăriei au răspuns că nu s-a putut identifica un spațiu care să aparțină primăriei și care să corespundă prevederilor legale pentru înființarea unui cimitir. În plus, nici nu se poate atribui această sarcină unei societăți comerciale ca Piețe Prest, deși aceasta are în administrare și cimitire umane.

Probabil tot datorită birocrației fără limită, nu există nici o inițiativă privată pentru organizarea unui astfel de cimitir așa cum au și alte orașe mari. Între timp, numărul animalelor de companie crește, și, în mod normal, crește și numărul animalelor care sunt îngropate pe ascuns după moartea lor.

În Râmnicu Vâlcea 40 la sută din populație deține un animal de companie!

Distribuie acest articol