miercuri, octombrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Scăldatul în locuri neamenajate corespunzător, pericol major în Dolj

Printre afecțiunile transmise prin apă se numără leptospiroza, meningita, boli de piele, boli digestive

Direcția de Sănătate Publică a Județului Dolj atrage atenția asupra pericolelor pentru sănătate asociate scăldatului în ape neamenajate corespunzător.

Pe fondul temperaturilor ridicate din ultima perioadă, mulți cetățeni își caută răcorirea în apele naturale, cum ar fi râurile, lacurile și iazurile. Totuși, Direcția de Sănătate Publică a Județului Dolj vine cu un avertisment ferm, subliniind riscurile majore pentru sănătate asociate scăldatului în locuri neamenajate corespunzător.

În lipsa unor facilități adecvate, precum plaje, grupuri sanitare și dușuri, scăldatul în ape naturale prezintă numeroase pericole pentru sănătatea publică. În județul Dolj, lipsa zonelor amenajate și autorizate pentru îmbăiere crește riscurile asociate acestei activități recreative.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Scăldatul în locuri neamenajate corespunzător (plaje, grupuri sanitare, duşuri) determină riscuri majore pentru sănătate. Chiar dacă temperaturile ridicate din ultima perioadă determină mulţi cetăţeni să meargă la scăldat în râuri, lacuri, iazuri, canale de irigaţie, Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Dolj recomandă populaţiei să meargă la scăldat doar în locuri special amenajate (ştranduri şi piscine) care respectă normele minime de igienă, în condiţiile în care în judeţul nostru nu există nici o zonă naturală amenajată autorizată pentru îmbaiere”, transmite DSP Dolj.

Direcția de Sănătate Publică a Județului Dolj enumeră o serie de riscuri pentru sănătate la care se expun persoanele care aleg să se scalde în ape neamenajate:

  • Deces prin înec – adâncimea necunoscută a apei și posibilitatea formării vârtejurilor în apele curgătoare cresc riscul de înec.
  • Îmbolnăviri grave – printre afecțiunile transmise prin apă se numără leptospiroza, meningita, boli de piele, boli digestive, afecțiuni ale ochilor și urechilor, precum și înțepăturile de căpușe care pot duce la boala Lyme.

Având în vedere aceste riscuri grave pentru sănătate, Direcția de Sănătate Publică a Județului Dolj îndeamnă cetățenii să evite scăldatul în locuri neamenajate și să își supravegheze cu atenție copiii pentru a preveni incidentele nedorite. Este esențial ca toți cei care doresc să se răcorească în această perioadă să aleagă doar zonele special amenajate pentru îmbăiere, cum ar fi ștrandurile și piscinele, care respectă normele minime de igienă și siguranță. Prevenția și precauțiile luate acum pot salva vieți și proteja sănătatea publică.

Politica