sâmbătă, decembrie 14, 2024

Ultima ora

Sport

Fără TVA la sutiene! Radiologii: ”Sunt o necesitate de bază”

Profesioniștii din domeniul sănătății vor susține, într-o conferință la Leeds, că femeile sunt „afectate în mod disproporționat” de taxa pe valoare adăugată (TVA) în cazul sutienelor și că lenjeria intimă ar trebui tratată ca o necesitate, scutită de această taxă, la fel ca produsele menstruale.

Radiologii diagnosticieni, care efectuează radiografii, RMN și tomografii, vor susține că TVA afectează în mod disproporționat femeile și ar putea fi considerată discriminatorie în conformitate cu Legea privind egalitatea, scrie mediafax.ro care citează Sky News.

Aceștia spun că problemele musculo-scheletice, care pot duce la absențe de la locul de muncă, pot fi cauzate de sutienele prost ajustate.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Cei care poartă un sutien de mărime D sau mai mare au deseori dureri de spate, dureri de umeri și dureri de gât, din cauza greutății sânilor lor. Purtarea unui sutien de bună calitate și bine ajustat ar putea atenua unele dintre aceste probleme și ar putea reduce timpul de concediu medical pentru probleme musculo-scheletice. Impunerea TVA-ului la sutiene afectează în mod disproporționat femeile. Impozitarea sutienelor ar putea fi considerată discriminatorie în conformitate cu Legea privind egalitatea din 2010”, susțin delegații în cadrul conferinței.

Potrivit site-ului de colectare de date Statista, suma medie cheltuită pe un sutien în Marea Britanie în 2020 a fost de 15-30 de lire sterline.

În prezent, doar femeile care au suferit o intervenție chirurgicală pentru cancer de sân – fie că este vorba de o mastectomie, mastectomie parțială sau lumpectomie – sunt scutite de TVA atunci când cumpără anumite sutiene. Dar se așteaptă ca radiologii să compare sutienele cu produsele menstruale și să le considere o necesitate, ceea ce înseamnă că acestea ar trebui să fie excluse de la taxă.

În ianuarie, TVA-ul pentru pantalonii menstruali a fost eliminat în urma unei campanii de doi ani derulate de mărci, comercianți cu amănuntul, grupuri de femei și ecologiști.

Aceasta a urmat inversarea așa-numitei „taxe pe tampoane” în 2021, care a însemnat că alte produse menstruale, cum ar fi tampoanele, absorbantele și cupele menstruale, nu au fost impozitat

Foto: pixabay

Politica