luni, aprilie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Israelul a decis „să lovească puternic Iranul”

Cabinetul de război al Israelului a decis „să lovească puternic Iranul”, sperând că nu va declanșa un război regional, transmite The Times of Israel.

Israelul va răspunde Iranului pentru atacul efectuat de acesta cu peste 300 de drone şi rachete, a declarat luni şeful Statului Major al armatei israeliene, generalul Herzi Halevi, relatează Reuters.

„Lansarea atâtor rachete, rachete de croazieră şi drone asupra teritoriului israelian va primi un răspuns”, a indicat Herzi Halevi, vorbind la baza aeriană Nevatim, care a înregistrat unele pagube în urma atacului iranian.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Pe de altă parte, Iranul a anunțat că „va răspunde imediat și mai puternic decât înainte”, dacă Israelul va riposta. De asemenea, premierul Benjamin Netanyahu a cerut armatei „potențiale ținte”.

Biroul premierului israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat că Israelul apreciază profund sprijinul SUA, al Marii Britanii, al Franței și al altora în „contracararea” atacului iranian din weekend, transmite digi24.ro care citează BBC.

Într-o postare pe X, fostă Twitter, luni seară, biroul premierului a cerut comunității internaționale „să continue să rămână unită în rezistența împotriva acestei agresiuni iraniene, care amenință pacea mondială”.

Anterior, ministrul iranian de Externe, Hossein Amir-Abdollahian, a declarat că atacul țării sale asupra Israelului echivalează cu „exercitarea dreptului la legitimă apărare” și a declarat că nu va ezita să-și protejeze interesele în viitor.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, i-a avertizat duminică pe membri să nu escaladeze şi mai mult tensiunile prin acţiuni de ripostă împotriva Iranului. Ambasadorul Israelului la Naţiunile Unite, Gilad Erdan, a acuzat Iranul de încălcarea dreptului internaţional, în timp ce omologul său iranian a a invocat dreptul la autoapărare, afirmând că ”nu a avut de ales”.

Statele Unite au susținut că vor depune eforturi pentru ca Teheranul să fie tras la răspundere, relatează Reuters. Pe de altă parte, Casa Albă a avertizat Israelul că SUA nu vor participa la niciun atac de răzbunare asupra Iranului, potrivit BBC.

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a afirmat luni că victimele atacului care a vizat consulatul iranian la Damasc pe 1 aprilie erau „terorişti” angajaţi împotriva Israelului, oferind astfel primul comentariu oficial al armatei cu privire la această lovitură, notează AFP, citată de Agerpres.

„Persoanele ucise la Damasc erau membri ai Forţei Quds. Erau persoane implicate în terorismul împotriva statului Israel. Printre aceşti agenţi terorişti se aflau membri ai Hezbollah şi consilieri iranieni. Nu a fost niciun diplomat, după câte ştiu. Nu am cunoştinţă despre niciun civil care să fi fost ucis în acest atac”, a declarat contraamiralul Daniel Hagari într-o conferinţă de presă ca răspuns la o întrebare.

Pe 1 aprilie, raidul a distrus consulatul iranian şi a ucis 16 persoane, dintre care şapte membri ai corpului Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a Republicii Islamice, inclusiv doi generali.

Teheranul şi Damascul au imputat atacul Israelului, care nu a confirmat niciodată responsabilitatea sa.

În același timp, președintele Emmanuel Macron a confirmat luni că Franța a interceptat rachete și drone iraniene, care au vizat Israelul în noaptea de sâmbătă spre duminică, la „cererea Iordaniei”, scrie Politico. Israelul „a reușit să oprească aproape toate aceste rachete și drone. Doar șapte au aterizat, rănind o persoană”, a spus Macron, numind operațiunea o „victorie pentru Israel”. Macron și-a exprimat îngrijorarea cu privire la escaladarea în Orientul Mijlociu și s-a angajat să facă „tot posibilul pentru a evita o conflagrație”. Președintele francez a anunțat că va discuta cu premierul Benjamin Netanyahu în cursul zilei de luni.

Ministerul francez de Externe şi-a sfătuit duminică cetăţenii să „părăsească temporar Iranul” din cauza unui „risc de escaladare militară” după loviturile iraniene care au vizat Israelul în noaptea de sâmbătă spre duminică, potrivit AFP, citată de Agerpres. „Din cauza noului nivel atins”, Ambasada Franţei la Teheran „le recomandă cetăţenilor francezi care locuiesc în Iran care au posibilitatea (…) să părăsească temporar ţara. Se cere să se dea dovadă de cea mai mare prudenţă în deplasări” şi „să se evite orice adunare”, conform site-ului ministerului.

Foto: Facebook/The Prime Minister of Israel

Politica