sâmbătă, aprilie 27, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Viața după cancer: „Când am aflat că am cancer, am zis că vreau să trăiesc”

Există viață după cancer, iar acest lucru ne este arătat de către Irina Cioacă. Ea a fost diagnosticată cu cancer la sân în stadiul 3 în urmă cu trei ani. A reușit să învingă boala nemiloasă în Viena. Pentru a se menține pozitivă, a început să picteze. La început, a făcut-o ca pe un hobby pentru a depăși mai ușor cancerul cu tot ce înseamnă el, dar acum își dorește să facă din această pasiune un trai. Asta și pentru că, din cauza bolii, nu mai poate avea un loc de muncă.

Irina Cioacă are 42 de ani, iar la 39 de ani a aflat că are cancer la sân. O boală nemiloasă care a pus-o rapid la pat. Ea a reușit să strângă bani să se opereze în Viena. Deși i s-a spus că va mai avea doar un an de trăit, Irina a iubit viața și s-a luptat. Copilul ei, în vârstă de 8 ani, a reușit să o motiveze să meargă mai departe. Iar pictura i-a hrănit sufletul. Deși se lovește de unele ziduri în a-și expune arta, Irina nu renunță.

„Am liceu și facultate, totul este transparent. Am încercat să mi expun tablourile pe la cafenele. Mi s-a spus de către manageri că idea este genială și tablourile sunt foarte bune, dar patronii nu vor nici un fel de promovare. Am încercat să mi le expun la galeriile de artă din centru și nu s-a putut. Deocamdată le-am expus la un salon de tatuaje, se numește MIB Tattoo Craiova și o sa îmi fac și un site, este în lucru. Am băgat foarte mulți bani în această pasiune a mea, adică pentru mine este mult pentru că încerc să mă fac văzută și să îmbin utilul cu plăcutul. Eu m-am apucat de pictură pentru că nu mai am voie să ies afară. Mai multe persoane care mi-au văzut picturile m-au îndrumat să fac asta. Ideea nu a fost de a vinde, dar am primit multe încurajări”, a spus Irina Cioacă.

Policlinica Buna Vestire Craiova

După ce s-a tratat de cancerul la sân, Irinei i s-a descoperit o altă formă de cancer în sânge. Cu voință, ea continuă să lupte și azi pentru că, după cum spune chiar ea, „când am aflat că am cancer, am zis că vreau să trăiesc și nu am vrut să las o boală să-mi controleze viața”. Când pictează, ea se descarcă. Ea nu are voie să iasă în frig sau să facă efort și urmează un regim alimentar. Această afecțiune este o boală cronică pe care poate să o țină sub control cu un anumit tratament.

„Când am aflat că am cancer, am zis că vreau să trăiesc. Nu știam că o am, mi s-a descoperit la București, după ce am făcut un șoc anafilactic la anestezicele de la prima operație. Boala este cumva stabilă acum pe acest tratament, dar nu prea am voie să fac nimic. Pentru mastocitoză sistemică iau tratament. Cred că iau în jur de 20 de comprimate pe zi. Nu se tratează și nu există vindecare pentru asta, ci doar o ameliorare. Este considerat tot un cancer al sângelui. Cu mastocitoză, cardiacă și asmatică și oncologic nu prea pot să lucrez. nu am voie să muncesc fizic. De asta m-am îndreptat către partea asta pentru că mi-ar oferi un mediu bun pentru mine să stau să pictez sau să desenez, ar fi ok pentru mine. Îmi place foarte mult ceea ce fac, dar am zis cumva să le și îmbin”, ne-a mai spus Irina Cioacă.

De săptămâna trecută, Irina și-a expus picturile la un salon de tatuaje din Craiova, deoarece acolo a găsit deschidere. În luna martie, ea va organiza o expoziție de artă cu tablourile ei la Filarmonica Oltenia în perioada 15-23 martie. Acolo, ea invită pe toți craiovenii să-i admire operele de artă și, de ce nu, cine vrea să le și achiziționeze.

Politica