joi, mai 9, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Locuitorii dintr-o comună vâlceană au cerut ajutorul lui Gigi Becali pentru refacerea unei bisericuțe

Cu preponderență bătrâni, locuitorii din comuna vâlceană Oteșani și-au dorit ca, pe lângă bisericuța veche de aproape 300 de ani, să construiască un nou lăcaș de rugăciune. Pentru că nu au mai avut bani să continue lucrările, s-au gândit să apeleze la afaceristul Gigi Becali, cunoscut fiind pentru operele de binefacere pe care le face, mai ales pentru donațiile pe care le face bisericilor.

În județul Vâlcea, latifundiarul a ridicat la Comanca-Băile Olăneşti din judeţul Vâlcea  mănăstirea cu hramul “Sfântul Ierarh Ioan Gură de Aur”, iar femeile nu au voie în lăcaş, copiind astfel modelul athonit de la mănăstirea Frăsinei din comuna Muereasca. În urmă cu câţiva ani, el a cumpărat 30 de hectare din pădurea Comanca de la urmaşii boierului Seltea şi încă de atunci şi-a marcat teritoriul cu o plăcuţă: “Proprietate privată! Accesul interzis femeilor!”.

Scrisoarea adresată lui Becali a fost lăsată chiar la mănăstire de un localnic al comunei Oteșani, dar și de preotul paroh.

Policlinica Buna Vestire Craiova

“Parohia noastră are în componență un număr de aproximativ 250 de familii răspândite în trei sate. Avem Biserica Sfânta Cuvioasă Parascheva – filie în satul Bogdănești, o bisericuță mică din lemn. Pentru că datează din anul 1730, ultimele reparații au avut loc în anul 2023 chiar de mine, Am mers din casă în casă cu preotul paroh Gheorghe Bădiță și am strâns bani să cumpărăm materialele necesare. Am muncit mult, mi-a fost drag. Îi vedeam pe oameni că treceau pe drum, mă mai întrebau cât mai am până o termin, iar după, toți îmi spuneau că le place. Problema la noi este că majoritatea în comună sunt bătrâni, nu au resurse financiare. Tinerii au plecat la muncă în afară.

În anul 2007 s-a început construcția unei noi biserici Biserica Adormirea Maicii Domnului – parohială în satul Cârstănești, cea veche fiind neîncăpătoare. Din păcate, construcția a rămas neterminată din cauza lipsei resurselor financiare, iar acum, expusă intemperiilor, clădirea se confruntă cu deteriorări semnificative. Vrem să dăm țigla jos, să punem șiță, să semene cu cealaltă de lemn, și mai trebuie făcut interiorul. Așa am ajuns să îi scriem lui Gigi Becali, cu speranța că poate ne ajută să cumpărăm și noi materialele de construcție care mai sunt necesare. Mai apelăm și la oamenii care ne pot ajuta,…”, ne spune Stelian Sasu, un artist local cunoscut pentru lucrările din lemn pe care le face.

Ce scriu oamenii afaceristului:

“Către Domnul George Becali,

Subsemnatul, Preot Bădiță Gheorghe, îndeplinind cu umilință și credință slujirea de paroh la Parohia Cârstănești, comuna Oteșani, județul Vâlcea, mă adresez dumneavoastră cu deosebit respect și speranță.

Parohia noastră, inima a trei sate unite prin credință și tradiție, are onoarea de a administra două sfinte locașuri: Biserica Adormirea Maicii Domnului – parohială în satul Cârstănești și Biserica Sfânta Cuvioasă Parascheva – filie în satul Bogdănești. Aceasta din urmă, o bijuterie arhitecturală datând din anul 1730, a fost păstrată până în prezent prin grija și jertfa enoriașilor noștri, ultimele reparații având loc în anul 2023.

În același spirit de păstrare a moștenirii noastre spirituale, în anul 2007 am inițiat construcția unei noi biserici, menită să adăpostească comunitatea noastră în creștere, cea veche fiind neîncăpătoare. Din păcate, construcția a rămas neterminată din cauza lipsei resurselor financiare, iar acum, expusă intemperiilor, clădirea se confruntă cu deteriorări semnificative.

Stimate domnule Becali, cunoscându-vă ca pe un om al credinței și al faptelor bune, ne îndreptăm către dumneavoastră cu o rugăminte profundă. Ne dorim să finalizăm lucrările la noua biserică, însă necesitățile sunt multe și diverse: de la reparații exterioare și izolații, la instalații interioare și elemente esențiale pentru desfășurarea slujbelor în condiții adecvate. Comunitatea noastră, alcătuită în mare parte din persoane vârstnice și fără posibilități materiale, se vede neputincioasă în fața acestei provocări.

În semn de respect și recunoștință pentru tot ce reprezentați, vă invităm cu drag să vizitați Parohia Cârstănești, să vedeți situația cu propriii dumneavoastră ochi și, dacă inima vă îndeamnă, să ne sprijiniți în eforturile noastre de a aduce la bun sfârșit această lucrare sfântă.

De asemenea, suntem dispuși și onorați să ne deplasăm la dumneavoastră în București, dacă agenda dumneavoastră și bunăvoința vă permit să ne primiți pentru a discuta personal despre acest proiect și despre cum ne puteți ajuta.

Conștienți de numeroasele solicitări pe care le primiți și de generozitatea cu care răspundeți mereu apelurilor de ajutor, vă mulțumim anticipat pentru orice sprijin pe care l-ați putea oferi. Fie ca bunătatea dumneavoastră să vă fie răsplătită însutit de Cel de Sus.

În semn al unității și dorinței comune de a vedea biserica noastră reînviată, am atașat la această scrisoare o listă cu numele persoanelor din parohia noastră care își exprimă speranța și credința în sprijinul dumneavoastră generos. Aceste suflete, reprezentând trecutul, prezentul și viitorul comunității noastre, vă împărtășesc recunoștința și rugăciunile lor.

Cu profundă recunoștință și speranță,

Paroh Preot Bădiță Gheorghe

Persoane de contact:

Paroh Preot Bădiță Gheorghe – 0745830675

Sasu Stelian – 0767726108 din partea Parohiei Cârstănești”

Scrisoarea semnată de 170 de enoriași a fost lăsată la mănăstirea din munți ai lui Gigi Becali în urmă cu două săptămâni.

Andi Niculescu

Politica