BCCO Craiova: Cel mai căutat drog în anul 2023 a fost cannabisul

Jurnalul Olteniei
epa03462089 (FILE) A file photo dated 31 August 2010 shows a worker tending to cannabis plants at a growing facility for the Tikun Olam company near the northern Israeli town of Safed, Israel. Reports on 07 November 2012 state that Colorado and Washington became the first US states to legalize cannabis for recreational use, while medical marijuana initiatives were on the ballot in Massachusetts, Montana and Arkansas. EPA/ABIR SULTAN ISRAEL OUT *** Local Caption *** 02310452

Cel mai căutat drog a fost, anul trecut, cannabisul, ofițerii de la Brigada de Combatere a Criminalității Organizate (BCCO) Craiova confiscând aproximativ 30 de kilograme de cannabis în 2023.

Reclame

Asta arată reprezentanții BCCO Craiova în bilanțul activității pe anul trecut.

„În anul 2023, poliţiştii BCCO Craiova au desfășurat, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T., 125 de acțiuni operative, reușindu-se destructurarea a 11 grupuri infracționale organizate. În cadrul acestor acțiuni, au fost efectuate peste 440 de percheziții domiciliare, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. și în cooperare cu structuri similare de aplicare a legii, față de 146 de persoane fiind dispusă măsura arestării preventive, iar față de alte 42 de persoane fiind dispuse alte măsuri preventive. Au fost confiscate aproximativ 30 de kilograme de cannabis, 200 de plante de cannabis(culturi indoor și outdoor), peste 1.100.000 de comprimate de droguri de risc, 3.215 comprimate de droguri de mare risc și 8 kilograme de NSP (noi substanțe psihoactive din care pot fi confecționate peste 10.000 de doze).

Pe linie de contrabandă cu ţigări, în anul 2023 au fost confiscate 1.300.420 de ţigarete, echivalentul a 65.021 de pachete. De asemenea, au fost înainatate către D.I.I.C.O.T. 288 de dosare penale, 130 pe linie antidrog, 26 privind traficul de persoane, 64 pe linia combaterii criminalității informatice și 68 privind finanțarea terorismului și spălării banilor”, arată reprezentanții BCOO Craiova.

Aceștia spun că fenomenul traficului şi consumului ilicit de droguri a continuat să fie una dintre problemele majore ale criminalităţii organizate în zonă.

„Întrepătrunderea infracţiunilor de trafic şi consum de stupefiante şi substanțe cu efecte psihoactive cu alte categorii de infracţiuni, în special cele stradale a necesitat implicarea tuturor structurilor operative ale Poliţiei Române în contracararea acestui flagel. Acţiunile specifice au urmărit, cu prioritate, monitorizarea fenomenului şi au avut ca obiectiv destructurarea reţelelor de profil prin identificarea şi arestarea membrilor, cooperarea internaţională pe cazuri transfrontaliere, capturarea unor cantităţi importante de droguri şi confiscarea sumelor de bani şi a bunurilor provenite din activităţile ilicite. Cel mai căutat drog în anul 2023 a fost cannabisul, acesta provenind atât din culturi ilicite indoor sau outdoor, dar si din aducerea acestuia din afara țării. Cu toate acestea, se observă o implicare în traficul de cocaină, atât a cetațenilor români, dar şi a cetățenilor străini, care transportă acest drog de mare risc şi caută o piață de desfacere în zona de competență a B.C.C.O. Craiova, dar şi o creştere a consumului şi implicit a traficului de droguri sintetice (amfetamina şi MDMA), în special în rândul tinerilor”, conform reprezentanților BCCO Craiova.

În ceea ce privește, criminalitatea informatică, BCCO Craiova arată că, în 2023, „s-a manifestat în principal, sub următoarele forme: infracţiunile cu instrumente de plată electronice (retrageri frauduloase de numerar, în străinătate, prin utilizarea unor carduri bancare falsificate), infracţiunile informatice și infracţiuni contra confidenţialităţii şi integrităţii datelor şi sistemelor informatice (accesarea fără drept a unor conturi de utilizatori, accesare care este urmată de transferul, modificarea de date sau restricționarea accesului, în special conturile social-media și email), dar şi inducerea în eroare a persoanelor, de regulă prin intermediul aplicațiilor de social-media, cu prilejul unor investiții bursiere sau în cryptomonede.

O altă formă a criminalităţii informatice a fost reprezentată de pornografia infantilă prin sisteme informatice, care implică realizarea și distribuirea/postarea prin intermediul internetului a unor fotografii și filmări cu minori, având caracter sexual explicit”.

Traficul de persoane continuă să fie o problemă. Ofițerii de la Combaterea Criminalității Organizate Craiova s-au confruntat anul trecut cu cazuri de exploatare sexuală “la stradă” în ţări din U.E.( Franţa, ţările nordice, Germania, Italia, Spania, Austria, Elveția), aceasta reprezentând în continuare principala modalitate de exploatare, însă acest tip de exploatare s-a înregistrat şi pe teritoriul naţional; s-au menținut metodele de racolare a victimelor prin intermediul rețelelor sociale, persoanele racolate acceptând de bunăvoie exploatarea, în general ca urmare a atitudinii rebele carcateristice adolescenţei, a dorinţei de aventură şi a situaţiilor conflictuale din cadrul propriilor familii; transportul victimelor către destinaţiile unde au fost exploatate s-a realizat de regulă terestru, de către transportatori de profesie, uneori membri ai grupării şi izolat de liderii grupării.

Traficanții au trimis banii în România „atât prin curier, cât şi prin intermediul serviciilor de transfer rapid numerar, situaţii în care expedierea s-a efectuat de către alte persoane decât victimele, destinatari fiind, de asemenea, alte persoane, decât membri importanţi ai grupărilor”.

În ceea ce privește combaterea finanţării terorismului şi spălării banilor, reprezentanții BCCO Craiova arată că principalele aspecte privind specificul criminogen și moduri de operare rezultate din evaluările periodice: specific criminogen complex, aspect influențat de numărul mare de locuitori, diversitatea social-economică, zona de business relativ dezvoltată; contrabanda cu țigarete – un fenomen întâlnit pe întreaga zonă de competență; infracțiunile de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave – trend ascendent; piața crypto-monedelor – domeniu nou de acțiune a persoanelor implicate în activități infracționale; s-a constatat o reorientare a grupurilor infracționale către infracțiuni de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, în domeniul colectării și reciclării fictive a deșeurilor de ambalaje.

Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Craiova este o structură specializată a Poliţiei Române care desfăşoară activităţi de combaterea criminalităţii organizate, la nivel regional, în sud-vestul României, judeţele (Dolj, Gorj, Mehedinţi şi Olt), în conformitate cu actele normative în vigoare.

Reclame
author avatar
Jurnalul Olteniei
Distribuie acest articol