Termocentrala Rovinari nu mai are cărbune! Grupul 6 va fi oprit

Grosu Claudia

”Nici praf de lignit nu mai este prin unele depozite, nu ce spun șefii Sucursalei Miniere. O să vedeți”

Pe durata unui val de ger, în momentul în care în România a căzut zăpadă și temperaturile au coborât sub -10 grade Celsius, Complexul Energetic Oltenia se va vedea constrâns să oprească unul dintre grupurile energetice la Termocentrala Rovinari, din cauza lipsei de cărbune.

O situație delicată se desfășoară la Complexul Energetic Oltenia (CEO) din cauza faptului că grupurile energetice, două la Rovinari și unul la Turceni, funcționează la capacitate maximă, întrucât rezervele de lignit sunt aproape epuizate. Stivele de lignit de la cele două concasări ale Termocentralei Rovinari sunt, de asemenea, aproape goale, iar conform unor surse, este foarte probabil să se oprească funcționarea grupului energetic nr. 6, cu menținerea în activitate a grupului 4.

”Joci fotbal în stivele de cărbune din termocentrala Rovinari. Vor opri blocul 6, din lipsă de cărbune, exact în valul de ger. Sunt în jur de 1000 de tone la Roșia, stiva 2 de la termo e goală, în stiva 1 e lignit pentru două – trei zile. Mint grav, când spun că sunt stocuri”, a declarat un salariat al termocentralei pentru GorjExpress.

Situația este coafată de către directorul Sucursalei Miniere, Constantin David, care a declarat pentru presa locală că sunt stocuri care asigure continuitatea, de pe o zi pe alta. ”Avem în rezervă grupurile de la Ișalnița și Turceni, unde sunt stocuri suficiente. Vom face față acestei ierni. La Rovinari e un consum mai mare, până ce carierele Roșia și Tismana vor începe să producă în plin. Stocurile nu sunt cum erau altădată, într-adevăr, dar aceasta este producția care se poate da la ora asta. Nu se pune problema să rămânem fără cărbune… Nu sunt suntem în pericol să se oprească grupurile. Situația e delicată la Rovinari, deocamdată. Dar, sperăm ca în viitor să facem și acolo stocuri pentru a funcționa în condiții bune. E un excavator la Tismana care o să pornească de mâine (azi, n.r.) și o să fie o producție mai mare”, a precizat David, citat de Gorjeanul.

Raportările despre stocurile de cărbune sunt umflate, precum producția la hectar la CAP-uri în vremea colectivizării, spun salariații companiei care muncesc în depozitele de cărbune. ”Nici praf de lignit nu mai este prin unele depozite, nu ce spun șefii Sucursalei Miniere. O să vedeți! E grav că se întâmplă asta. Dar e consecința numirilor politice ale unor oameni care nu au știut să coordoneze activitatea. E posibil să oprească grupul 6 de la Rovinari și să pornească pe cel de la Ișalnița, aflat în rezervă de capacitate, pentru că acolo mai sunt în jur de 100.000 de tone de cărbune și la cel de la Turceni, cam la fel”, afirmă salariații de la Rovinari.

De altfel, marți dimineața, cărbunele se afla pe locul 5 în SEN, cu doar 916 MW producție de energie. Încă de la jumătatea lunii decembrie, liderii sindicali atrăgeau atenția că, Complexul Energetic Oltenia nu are stocuri de cărbune și spuneau că ministrul Energiei ar trebui să trimită corpul de control la companie, să facă verificări pentru a vedea cum s-a ajuns în această situație. Cristian Lădaru, liderul sindical de la Cariera Roșia nu excludea posibilitatea ca în situația în care temperaturile vor scădea și mai mult, să fie oprite grupurile Termocentralei Rovinari și considera că cineva trebuie să răspundă pentru această situație.

Distribuie acest articol