sâmbătă, iulie 27, 2024

Ultima ora

Sport

Sistemul de garanție-returnare, cel mai mare proiect de economie circulară din România.

Sistemul Garație-Returnare este un proiect al Partidului Național Liberal, început de la zero de ministrul Mediului, Mircea Fechet, în 2020. Acesta va scoate din circuit aproximativ 7 miliarde de ambalaje anual, va îmbunătăți ratele de colectare și reciclare ale României și va crea locuri de muncă în economia verde.

Astăzi reciclăm maximum 12% din deșeurile de ambalaje și suntem pe ultimele locuri din Europa. Prin acest proiect, în 2026 putem ajunge la 90% deșeuri de ambalaje reciclate.

Nicolae Ciucă, președintele Partidului Național Liberal: „Am făcut un pas decisiv pentru o Românie mai curată și mai verde. SGR este cel mai mare proiect de economie circulară al României și va transforma modul în care gestionăm deșeurile de ambalaje, eliberând străzile și apele de peturi și sticle. Va face posibil un mediu mai curat, dar și atingerea țintelor europene de reciclare și noi locuri de muncă în domeniu.  Faptul că am lansat acest proiect la cel mai mare retailer românesc independent – o afacere de familie născută și crescută în România – este încă o dovadă a faptului că PNL susține capitalul autohton să se dezvolte și să devină mai competitiv. Îl felicit pentru sistemul de garanție-retunare pe ministrul liberal al Mediului, Mircea Fechet, care a început de la zero acest proiect în 2020, dar și pe toți cei care au pus umărul la implementarea unui parteneriat public-privat de succes și atât de necesar pentru România astăzi.”

Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor: ”România face un pas hotărât spre un viitor mai curat și mai verde și m-am bucurat să fiu printre primii care introduce un ambalaj cu garanție în automatele de colectare ale SGR. Toți ne-am săturat de peturi sau sticle pe care le găsim aruncate la întâmplare pe străzi sau prin natură. Acum avem o soluție pentru a transforma România din țara depozitării în țara reciclării.  Am supranumit acest proiect ,,Hora reciclării”, pentru că ne unește pe toți, pentru că trebuie să ne ținem de mână și să contribuim cu toții la succesul său. Nu va fi ușor la început, știu. Nu va fi nici perfect de la început. Dar sunt convins că vom reuși și, împreună, vom scoate din circuit 7 miliarde de ambalaje anual. Am încredere că, până în 2026, putem ajunge la peste 90% deșeuri de ambalaje reciclate.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În 2020, în mandatul meu de secretar de stat, când am început acest proiect cu colegii de la minister, foarte mulți nu ne dădeau șanse de reușită. Dar iată că astăzi avem al doilea cel mai mare sistem de acest fel după Germania. Și suntem prima țară din Europa în care tot procesul este centralizat. Deci putem! Și le mulțumesc tuturor celor care au făcut posibil astăzi acest sistem.

Cum va funcționa?
1. Cumpărăm produsele cu ambalaj cu garanție, care vor apărea pe piață în următoarea perioadă. Acestea poartă semnul SGR și au un cod specific de bare.
2. Returnăm ambalajele la orice punct de colectare din magazine, manual – direct la vânzător sau automat – la aparatele de preluare. Sunt acceptate ambalajele goale, neturtite, cu eticheta intactă.
3. Primim înapoi garanția de 50 de bani pentru fiecare ambalaj returnat corespunzător.

Haideți să facem România mai curată. Nu doar pentru noi, dar și pentru generațiile viitoare!”

Politica