sâmbătă, iulie 27, 2024

Ultima ora

Sport

Henry Kissinger, figură marcantă a diplomaţiei americane, a încetat din viaţă

Henry Kissinger, figură marcantă a diplomaţiei americane, cu faţete uneori controversate, secretar de stat sub preşedinţii Richard Nixon şi Gerald Ford, a încetat din viaţă la vârsta de 100 de ani, a anunţat organizaţia sa miercuri, într-un comunicat de presă, transmit AFP și Agerpres.

Un jucător cheie în diplomaţia mondială în perioada războiului rece, Henry Kissinger „a murit astăzi, în casa sa din Connecticut”, conform sursei citate.

Heinz Alfred Kissinger s-a născut în Furth, un oraș din regiunea bavareză a Germaniei, la 27 mai 1923. Ca evreu ortodox, a fost hărțuit de antisemiți, iar în 1938 familia sa s-a alăturat exodului din Germania nazistă mutându-se în New York. A devenit american naturalizat în 1943.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Kissinger s-a întors în patria sa în timpul celui de-al Doilea Război Mondial ca membru al Diviziei 84 de Infanterie a Armatei SUA. A lucrat ca traducător în operațiuni de informații și a ajutat la depistarea membrilor Gestapo, primind și o medalie pentru eforturile sale.

După o carieră remarcabilă la Universitatea Harvard, Kissinger s-a alăturat administrației Nixon în calitate de consilier pentru securitate națională în 1969, post pe care l-a păstrat după ce Nixon a demisionat. A fost, de asemenea, secretar de stat sub Nixon și Ford.

Kissinger a fost martorul multor evenimente globale care au schimbat lumea anilor 70, inclusiv Războiul din Vietnam, deschiderea diplomatică a Chinei, discuțiile DUA-sovietice pentru controlul armelor și extinderea dialogului dintre Israel și vecinii săi arabi.

Premiul Nobel pentru Pace din 1973, care a fost acordat lui Kissinger și Le Duc Tho din Vietnamul de Nord a fost unul dintre cele mai controversate din istoria acestui trofeu. Ei au fost selectați pentru eforturile depuse la discuțiile de la Paris, care urmau aranjeze retragerea trupelor americane, încetarea focului și păstrarea unui guvern sud-vietnamez. Doi membri ai comitetului Nobel au demisionat din cauza acestei alegeri, iar Tho a refuzat premiul pe motiv că munca lor nu a adus de fapt pacea.

Kissinger a fost asociat cu actrițele Candice Bergen, Shirley MacLaine, Jill St. John, Marlo Thomas, Liv Ullman și Samantha Eggar, precum și Diane Sawyer, pe atunci angajată a Casei Albe și mai târziu prezentatoare ABC News. Cei care l-au cunoscut, însă, au spus că imaginea de playboy a fost în mare parte o creație media.

Kissinger a lucrat ultima dată într-o administrație prezidențială în 1977, dar a menținut o relație cu George W. Bush. Președintele de atunci l-a ales pe Kissinger să conducă o comisie de investigare a atacurilor din 11 septembrie 2001, dar a demisionat pentru că nu a vrut să dezvăluie numele clienților afacerii sale de consultanță.

Kissinger a rămas un strateg și la senectute. Și-a atras numeroase critici când a sugerat în mai 2022 că Ucraina ar trebui să cedeze o parte din teritoriu Rusiei pentru a ajunge la un acord de pace. Aceste comentarii au venit la aproximativ trei luni după ce forțele ruse au invadat Ucraina. Mai târziu, vorbind prin intermediul unui link video în ianuarie 2023 la Forumul Economic Mondial de la Davos, Elveția, Kissinger a spus că Rusiei trebuie să i se ofere oportunitatea de a se alătura într-o zi în sistemul internațional.

Foto: Facebook

Politica