duminică, iulie 21, 2024

Ultima ora

Sport

Casa memorială ”Ion Popescu-Voitești” a fost restaurată

Investiția în acest proiect a fost de aproximativ 4 milioane de lei

Casa memorială „Ion Popescu-Voitești”, o bijuterie arhitecturală cu semnificație deosebită în județul Gorj, se pregătește să primească din nou cu brațele deschise publicul interesat să o viziteze.

Această casă, care a fost inclusă în patrimoniul public al județului, va fi redeschisă începând cu a doua jumătate a lunii octombrie, după ce a trecut printr-un proces de consolidare-restaurare și reamenajare. Consiliul Județean Gorj a supervizat aceste lucrări de renovare, care au inclus consolidarea zidurilor, montarea unei tâmplării noi, amenajarea grupurilor sanitare, înlocuirea țiglei și a planșeelor din lemn, precum și rețeaua de canalizare și alimentare cu apă, potrivit CJ Gorj.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Investiția în acest proiect a fost de aproximativ 4 milioane de lei, inclusiv TVA, și a fost finanțată din bugetul propriu al județului Gorj. Această casă memorială are o importanță deosebită, deoarece a fost locuința savantului Ion Popescu-Voitești (noiembrie 1876 – octombrie 1944), care a contribuit semnificativ la dezvoltarea geologiei și paleontologiei în România.

În casa memorială, va fi organizată Secția de Științele Naturii a Muzeului Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu” și un Centru de Cercetare Interdisciplinară. Expoziția permanentă din casa memorială va include elemente despre viața și munca lui Ion Popescu-Voitești, inclusiv documente, fotografii și obiecte personale. De asemenea, va găzdui o colecție de geologie, inclusiv diverse tipuri de flori de mină și malacologie.

„Vila Luna,” așa cum a fost numită casa, a fost construită în stil neoromânesc în anii 1938-1940 și se remarcă prin arhitectura sa frumoasă și sobră. Ea a fost numită în onoarea soției savantului, Elena (cunoscută și sub numele de „Luna”), care a fost un sprijin constant în viața și cariera lui Ion Popescu-Voitești. Casa este situată în satul Voiteștii din Vale, comuna Bălănești, și oferă o vedere frumoasă a peisajului rural din Gorj.

Politica